Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Geld 9 Hoeveel contant geld mag je op zak hebben?

Hoeveel contant geld mag je op zak hebben?

hoeveel geld mag je op zak hebben
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

oktober 16, 2023 @ 8:44 am

Leestijd:
3 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

oktober 16, 2023 @ 8:44 am

Leestijd: 3 minuten

Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden: zoveel als je wilt. Maar zo simpel als het antwoord is, zo gecompliceerd kan de realiteit soms zijn. Om te beginnen: als je meer dan EUR 560 contant hebt, of voor partners het dubbele, dan dien je dat aan te geven in de aangifte Inkomstenbelasting. Bij hogere bedragen bestaat de kans dat de fiscus vragen gaat stellen. Maak je geen zorgen, niks aan de hand zolang het te verklaren is, het liefst met wat schriftelijk bewijsmateriaal.

Wettelijk gezien is er geen probleem om wat meer contant geld op zak te hebben. Soms komt het gewoon van pas om kleinere dingen af te rekenen. Helaas komt er ook nog weleens een PIN-storing voor. Met contant geld kun je dan altijd verder. Het gezegde blijft niet voor niks: Cash is King.

Ook is er nog steeds een groep mensen die liever met contant geld werkt. Daar zijn soms heel goede redenen voor. Allereerst is er een groep mensen die met contant geld een betere controle heeft op hun uitgavenpatroon. Zij halen net zoveel contant geld als ze gebudgetteerd hebben voor de komende week. Daar moeten zij het mee doen, onder het motto op=op. In zeker zin hebben ze gelijk, want door PIN-betalingen is budgetbeheer gewoon iets lastiger, je hebt minder overzicht.

Ook de oudere generatie gebruikt vaker contant geld. Budgetbeheer met contant geld is, zoals gezegd, eenvoudiger en helaas bestaat er bij de alleroudsten best nog wat wantrouwen bij het gebruik van (voor hen) nieuwe technologie. Bovendien is het op die leeftijd gewoon lastiger om te wennen aan noviteiten. Door de jaren heen is dit probleem wel veel minder geworden, veel ouderen zijn inmiddels opgegroeid met technologie, hebben het geleerd te gebruiken en meestal zelfs leren waarderen.

Betekent dat dat we zonder contant geld kunnen?

De politiek zinspeelt erop dat we binnen afzienbare tijd alleen nog met digitaal geld kunnen betalen. Deskundigen geven aan dat contant geld onmisbaar is. Zoals we vrijwel iedere week zien, vertoont de technologie soms storingen. Op dat moment blijkt maar weer eens dat contant geld onmisbaar is. Als technologie niet werkt, dan is contant geld het universele middel, wat het eigenlijk altijd geweest is.

Als contant geld zal worden afgeschaft, is de verwachting dat er een circuit ontstaat waar andere zaken als universeel ruilmiddel gebruikt gaan worden. Dat zou betekenen dat we de weg die we in een paar duizend jaar hebben afgelegd, weer in omgekeerde volgorde zullen afleggen. Naast edele metalen (in de vorm van munten, maar ook als baartjes goud en zilver) hebben stenen, schelpen en specerijen als universeel ruilmiddel gefungeerd. Waar dacht je dat anders de uitdrukking Peperduur vandaan kwam?

Veiligheid en andere aspecten

Contant geld is handig, maar helaas soms ook onveilig. Je kunt het bijvoorbeeld vrij makkelijk verliezen. Ook kan het van je gestolen worden. Dan zijn er helaas ook nogal wat valse biljetten in omloop. Met contant geld blijft het altijd opletten. Neem je dus veel contant geld mee, probeer het dan niet allemaal bij elkaar te bewaren en zorg er ook voor dat het niet te veel opvalt.

Voor ondernemers die met contant geld handelen is het verstandig dit zeer regelmatig bij de bank af te storten. Houd niet te veel in je bedrijf of thuis, ga niet steeds op dezelfde momenten naar de bank en let tijdens je route van je bedrijf naar de bank op verdachte bewegingen in je omgeving.

Betalingen van grote bedragen hebben een meldingsplicht

Betalen met contant geld levert soms voor de ontvanger een onderzoeksplicht op. Dat geldt standaard voor contante betalingen boven EUR 10.000. Hoe een ontvanger dat precies doet, is niet in de wet voorgeschreven. Voor de hand ligt te kijken naar de manier waarop het geld door de betaler verdiend is, vast te stellen dat er geen vermoeden is van criminaliteit en/of witwassen en dat het iets is wat deze klant vaker doet, met andere woorden, gebruikelijk is.

Het lijkt erop dat de wetgever wat meer richting wil geven en tegelijkertijd ook het bedrag drastisch gaat verlagen naar EUR 3.000. In de afgelopen jaren is de controle al verscherpt in branches die door de Belastingdienst als gevoelig gezien worden. Denk daarbij aan juweliers, autohandelaren, caravandealers en verkopers van boten.

De eerder genoemde ondernemers zien wel een probleem, omdat in ons omringende landen de drempel een stuk hoger is (en blijft). Zij zijn er bang voor dat klandizie weglekt naar het buitenland.

Het lijkt erop dat er ook gedacht wordt over regulering van contante betalingen tussen particulieren. Daarbij wordt gekeken naar sites als Marktplaats. Met name wordt dan de focus gelegd op de handel in dure goederen, denk daarbij maar aan hetzelfde rijtje als hierboven. Een populaire site als Vinted heeft ook aangekondigd transacties aan de Belastingdienst te gaan rapporteren.

Al deze dingen zouden in theorie kunnen leiden tot het afschaffen van contant geld. Het lijkt er wel op dat er een tegenbeweging op gang komt, die erg echt aan het gemak en de eenvoud van contant geld.


We verwachten dat je deze artikelen ook wel kunt waarderen:

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Je bedrijf naar een hoger niveau tillen?

Met de juiste tools is dit heel eenvoudig. Vind geschikte software en stroomlijn je organisatie!

Voor je administratie Voor je bedrijfsvoering
Calculator Icon
0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj schrijft vanuit zijn eigen expertise als ondernemer en online marketeer dagelijks op hoebeginik.nl. Na zijn studie marketing is hij direct als ondernemer aan de slag gegaan. Eerst als kleine zzp'er, toen samen met Chris. Inmiddels hebben ze samen een groot bedrijf, nemen personeel aan en hebben ze hun bedrijf laten groeien tot een zeer winstgevende onderneming. Deze expertise op de verschillende gebieden van ondernemerschap, marketing en beleggen (want dat doen ze met hun geld), delen ze met jou. Hierdoor bespaar je jezelf veel tijd en kun je fouten voorkomen. Heb je vragen voor Kaj, stuur dan vooral een bericht.