Home » Geld » Hoeveel geld mag je meenemen op reis?

Hoeveel geld mag je meenemen op reis?

Leestijd: 4 minuten

Om te beginnen: dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Aan het meenemen van contant geld zijn wel spelregels verbonden. Natuurlijk zijn er ook wel wat risico’s. Hieronder vind je die spelregels en wat praktische tips.

Allereerst kijken we naar reisbewegingen binnen de EU, bijvoorbeeld naar Spanje. Binnen de EU kun je zoveel geld meenemen als je wilt, zonder dat je daarvan aangifte moet doen. Vanuit het perspectief van regelgeving omtrent hoeveel contant geld je op zak mag hebben, is op te merken dat die regels voor alle 26 EU-landen hetzelfde zijn. De EU staat voor vrij verkeer van mensen en middelen. Dat betekent dus dat je zoveel mee mag nemen als je zelf wilt.

Dat betekent niet dat de douane, uit hoofde van hun opsporingsbevoegdheid, niet mag vragen waar dat geld vandaan komt, hoe het verdiend is en waarom het meegenomen wordt. Als dat allemaal te verantwoorden is, is er geen vuiltje aan de lucht.

Realiseer je wel dat de Douane een redelijk tot goed inzicht heeft in je achtergrond en je antwoorden snel kan checken. Een algemene raad: voorkom dat je geen andere wetten overtreedt en zo alsnog in de problemen komt!

Reizen buiten de EU

Als je gaat reizen naar een bestemming buiten de EU dan zijn er wel formaliteiten waaraan je moet voldoen bij vertrek. Hoeveel geld je meeneemt, blijft nog steeds je eigen keuze. Wel komt er een grensbedrag in beeld van EUR 10.000. Voor alle bedragen hieronder hoef je geen aangifte te doen. Nog steeds geldt dat de Douane je altijd vragen mag stellen over de herkomst en het doel.

Wat moet je doen als je meer dan EUR 10.000 meeneemt? Je moet dan van tevoren het aangifteformulier Liquide Middelen invullen en voor vertrek bij de Douane aanleveren. Dat doe je voordat je je koffers incheckt. Het zal je opvallen dat het formulier gaat over liquide middelen.

Dat betekent dus dat je ook zaken als vreemde valuta en reischeques moet aangeven. Een voorbeeld: je reist met reischeques ter waarde van 7.500 US-dollars en 5.000 EUR contant geld, dan overschrijd je de aangiftegrens ook! Dat betekent dus aangifte doen.

Maak je vervolgens die cheques op je bestemming op en kom je terug met 4.000 EUR contant, dan hoef je geen aangifte te doen bij terugkomst. Het doet er overigens niet toe hoe je reist. Pak je de veerboot of de tunnel naar Groot-Brittannië, dan verlaat je de EU. Hetzelfde geldt voor Zwitserland. Let op, want het is zeer waarschijnlijk dat je ook aangifte moet doen in het land waar je arriveert!

Terugkeren naar de EU

Als je terugkeert in de EU via een ander land, dan doe je in dat land aangifte. Meestal is het zo dat je bij het verlaten van de aankomsthal de douane-uitgang kiest waar je kunt melden dat je iets aan te geven hebt. Is er niet zo een uitgang, dan zul je in de aankomsthal op zoek moeten naar de douane. Overigens: als je op Schiphol de aankomsthal via de rode uitgang verlaat, dan kom je vanzelf een douane-ambtenaar tegen waar je aangifte kunt doen.

Voor wie geldt dat bedrag en hoeveel mag een kind meenemen naar het buitenland?

In Nederland mogen ook kinderen onbeperkt geld meenemen naar het buitenland. Wel zijn ook zij aangifteplichtig als ze de EU verlaten. Zoek voor vertrek wel uit hoe dat zit voor de landen waar je naartoe gaat! Heb je ergens buiten de EU een tussenlanding, check dat dan ook.

In bijvoorbeeld de Verenigde Staten bestaat zoiets als een tussenlanding niet echt. Als je daar landt moet je verplicht door de douane en verblijf je technisch gezien een dag in de Verenigde Staten, al ben je er bij wijze van spreken maar een half uur!

Een ander aspect wat erg belangrijk is: als je de Verenigde Staten binnenkomt als een groep (een gezin bijvoorbeeld) dan is de limiet USD 10.000 voor de hele groep! Dus als je met een gezin van vier personen vertrekt met ieder EUR 3.000 op zak hoef je in Nederland niets te doen, maar ben je in de USA verplicht als groep aangifte te doen.

Verzuim je dat en word je aangehouden, dan heb je in het beste geval een flinke vertraging en een hoge boete aan je broek. Het kan ook slechter uitpakken, zeker als het bedrag een stuk hoger is.

Verdiep je in de regels van je bestemming voordat je vertrekt

Je ziet dat het erg belangrijk is om voordat je reist uit te zoeken wat de lokale regels zijn. Je loopt onnodige risico’s als je het niet doet. Een flinke vertraging en een pakket lastige vragen is eigenlijk nog het beste wat je kan overkomen. Wat ook per land verschilt, is wat er onder de maximale bedragen valt.

Het gaat niet alleen om bankbiljetten, maar ook cheques zoals we zagen. Ook andere waardepapieren zoals aandelen en obligaties en fysieke edelmetalen (een stukje goud, of wat diamanten) worden meegeteld. Soms wordt ook high-end elektronica als waardevol gezien. Dit geldt trouwens alleen als het nieuw is. Je telefoon of iPad die je dagelijks gebruikt tellen niet mee.

Veiligheid

Dan is er nog een praktisch aspect: met name luchthavens zijn niet de beste plekken om met zoveel contant geld rond te lopen. Het is er meestal druk, sommige mensen ervaren stress voor de reis en er zijn veel zaken die je aandacht afleiden. Zorg er daarom om dat je het geld (of de andere dingen van waarde) verspreid over je bagage en eventueel je medereizigers.

Probeer je niet af te laten leiden. Hetzelfde geldt natuurlijk als je per auto reist. Laat je auto bij voorkeur niet alleen. Binnen de EU neem je zoveel geld mee als je wilt, maar ben er wel erg voorzichtig mee!

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie