Home » Ondernemen » Inkomstenbelasting zzp berekenen | Hoeveel moet je betalen?

Inkomstenbelasting zzp berekenen | Hoeveel moet je betalen?

Leestijd: 8 minuten

Wanneer je in loondienst bent wordt de belasting automatisch van je loon ingehouden. Als zzp’er is dat niet het geval en moet je rekening houden met hoeveel inkomstenbelasting jij als zzp’er aan het einde van een boekjaar moet betalen. 

Verstandig is het om hier bij iedere factuur of iedere maand rekening mee te houden. Hoeveel belasting betalen als zzp’er is wellicht een van de meest tricky vragen die je jezelf in ieder geval moet stellen.

Het is verstandig om een percentage van je inkomsten aan de kant te zetten, zodat je de zzp belasting altijd kunt betalen. Veel ondernemers hielden hier in het verleden geen rekening mee en moesten aan het einde van het jaar ineens duizenden euro’s betalen die ze niet meer op de rekening hadden staan.

In dit artikel vertel ik je daarom precies hoeveel procent je opzij zou moeten zetten van iedere factuur om geen vervelende verrassing te krijgen. Met onze handige rekentool hieronder kun je eenvoudig de inkomstenbelasting zzp berekenen. Hoeveel moet jij aan het einde van het jaar betalen en dus aan de kant zetten?

Top 3 boekhoudsoftware voor je brutowinst

Dé tip voor het bijhouden van een goede administratie voor je inkomstenbelasting. Vergelijk hieronder de beste boekhoudsoftware voor zzp’ers en bespaar jezelf veel tijd én problemen met de Belastingdienst! Om je te betaling inkomstenbelasting te kunnen berekenen heb je een goed overzicht nodig van je brutowinst. Dit doe je eenvoudig met onderstaande software.

 

Hoeveel inkomstenbelasting zzp berekenen

Met deze handige rekentool kun je gemakkelijk de zzp inkomstenbelasting berekenen. Na de rekentool gaan we verder met de overige informatie die je moet weten over de inkomstenbelasting met handige tips. Inkomstenbelasting zzp 2024 berekenen:

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Inkomstenbelasting zzp berekenen
Inkomstenbelasting berekening
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen

Inkomstenbelasting 2024 berekenen, hoe werkt dat?

Als ondernemer heb je over je inkomsten nog geen belasting afgedragen aan de belastingdienst. Anders dan in loondienst ben jij verantwoordelijk voor het betalen van deze belasting en je zou hier dus ook geld voor opzij moeten zetten.

Aan het einde van een boekjaar, zodra de balans is opgemaakt, zul je een aangifte moeten doen van je bedrijfsresultaat. Aan de hand van je verdiensten het vorige jaar en verschillende kortingen op de belasting blijft er een belastbaar inkomen over. Hierover moet jij belasting betalen en dit bedrag kan best oplopen bij een goed jaar.

In principe heb je als zzp’er best gunstige belastingtarieven en valt het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen mee. Dat gaat echter alleen op als je hier rekening mee gehouden hebt en geld aan de kant hebt gezet.

Als zzp’er betaal je minder belasting dan wanneer je in loondienst bent. Dit heeft voornamelijk te maken met de aftrekposten en kosten die je mag opvoeren in je boekhouding. Wil je met een paar drukken op de knop je boekhouding goed doen? Vind hier dan meer informatie over een geschikt boekhoudprogramma. Je kunt via deze link een zzp boekhoudprogramma vergelijken.

Je daadwerkelijke inkomen wordt namelijk gemeten aan de hand van je bedrijfresultaat. Alle gemaakte kosten mag je hier ten eerste van aftrekken.

Vervolgens heb je te maken met verschillende aftrekposten die je ook nog eens van je rekeninkomen mag aftrekken. Alles bij elkaar wordt hiermee je inkomen een stuk lager en hoef je dus ook minder belasting te betalen als zzp’er. Hieronder gaan we in op alle regels die gelden rondom het berekenen van de inkomstenbelasting zzp.


Een handige PDF ontvangen met alle mogelijke aftrekposten om de inkomstenbelasting te verlagen? Vul hieronder je mailadres in en je ontvangt de checklist direct in je inbox! Je ontvangt ook direct onze wekelijkse nieuwsbrief met nieuwe informatie, maar je kunt je natuurlijk altijd uitschrijven.

.

ZZP belasting berekenen, welke regels gelden hiervoor?

Met de zzp inkomstenbelasting berekenen heb je te maken met talloze regels van de Belastingdienst. Deze hebben we voor je uitgewerkt in de bovenstaande tool. Je kunt deze pagina bookmarken en af en toe controleren of je genoeg geld aan de kant zet. Hier gaat we later nog verder op in. De regels die gelden zijn:

Brutowinst = je winst – kosten = Hiervoor raden we je een boekhoudprogramma aan (vertellen we zo meer over)

Voldoe je aan het urencriterium? = Minimaal 1225 uur werken aan je bedrijf

Heb je recht op de startersaftrek? = Bedrijf is maximaal 5 jaar oud, je kunt het maximaal 3x in de eerste 5 jaar inzetten

MBK-winstvrijstelling = 14% over je belastbaar inkomen (Bron: Belastingdienst)

Percentage inkomstenbelasting = Afhankelijk van je inkomen betaal je belasting (Bron: Belastingdienst)

Algemene heffingskorting = Dit is een korting op inkomstenbelasting en heeft iedereen recht op (Bron: Belastingdienst)

Arbeidskorting = Iedereen die werkt heeft recht op deze korting, men wil werken stimuleren en belonen (Bron: Belastingdienst)

Bijdrage Zvw = Dit is een bijdrage die we allemaal moeten betalen voor de zorg in Nederland (Bron: Belastingdienst)

Hoeveel inkomstenbelasting ZZP 2024?

Je uiteindelijke inkomstenbelasting samen met de bijdrage zvw maakt het totale bedrag dat jij moet betalen over je vorige boekjaar. Ter voorbeeld: In 2022 moest ik persoonlijk voor de eerste week van juli deze bedragen betalen over het jaar 2021. Best veel later dus dan het daadwerkelijke boekjaar.

Hier zit hem dan ook het probleem voor veel ondernemers. Ze sparen niet op de juiste manier en geven al hun inkomsten direct weer uit. Dit kan als je 100% zeker weet dat je altijd genoeg inkomsten hebt. Helaas is het naïef om te denken dat je hier als ondernemer vanuit kunt gaan.

Veel zzp’ers hebben zich hier dan ook in verslikt en moesten ineens duizenden euro’s betalen die ze niet aan de kant hebben gezet. Als zzp’er ben je persoonlijk aansprakelijk voor dit bedrag dus het is verstandig hier rekening mee te houden.

De vraag hoeveel inkomstenbelasting zzp je aan de kant zou moeten zetten is dan ook een goede. Persoonlijk zet ik van iedere factuur direct een groot gedeelte aan de kant. Je hebt namelijk te maken met BTW en inkomsten. Beide moet je zelf sparen om later af te dragen.

Hoeveel geld zet ik aan de kant voor de inkomstenbelasting?

Het berekenen van de inkomstenbelasting is lastig als je de website van de Belastingdienst raadpleegt. De belastingregels hebben veel haken en ogen. Daarom hebben wij bovenaan deze pagina voor jou een handige rekentool gemaakt met alle regels voor de inkomstenbelasting.

Iedere zzp’er is anders en heeft te maken met andere aftrekposten. De startersaftrek bijvoorbeeld kun je maximaal drie keer gebruiken in de eerste vijf jaar, hierna heb je er geen recht meer op. 

De zelfstandigenaftrek mag je enkel gebruiken als je volgens de belastingdienst een ondernemer bent. Dus minimaal 50% van je tijd bezig met je bedrijf, minimaal drie verschillende klanten en minimaal 1225 uren werkzaam voor je bedrijf (urencriterium). 

Beter is het om voor jezelf een verdeelsleutel te bedenken die je gebruikt voor iedere factuur. Als je jezelf dit aanwendt, zul je altijd genoeg geld hebben om aan het einde van de rit je belasting mee te kunnen betalen. 

Persoonlijk zet ik van iedere factuur die betaald wordt direct het BTW bedrag aan de kant. Dit is in mijn geval 21%, maar kan ook 9% zijn in sommige gevallen. 

Vervolgens plaats ik altijd direct 40% van het overgebleven bedrag op een aparte spaarrekening. Dit bewaar ik daar tot ik uiteindelijk belasting moet betalen. Vaak spaar ik hiermee zelfs wat te veel zodat ik geld overhou na het betalen van de belasting. Dit kun je wel zien als een dertiende maand.

Hieronder een rekenvoorbeeld van wat ik zelf doe en hoeveel procent ik aan de kant zet van iedere factuur om mijn belasting mee te kunnen betalen.

Factuurbedrag(121% inclusief BTW)€ 4840
BTW(BTW op aparte rekening bewaren)€ 840/ 121 * 21
Inkomsten€ 4000
Aan de kant voor belasting(bewaren voor inkomstenbelasting)€ 160040%
Vrij te besteden€ 2400=

Inkomstenbelasting 2024

Ieder jaar veranderen de percentages voor de inkomstenbelasting een beetje. De vuistregel die ik je hierboven uitgelegd hebt, zou in principe ieder jaar te hanteren moeten zijn. Ik doe het in ieder geval al jaren.

Om je een voorbeeld te geven van de verandering was in 2021 het belastingtarief tot een inkomen van € 68.508 37,10%. In 2022 is dat een beetje verandert. Je betaalt in 2022 namelijk 37,07% belasting over het inkomen tot € 69,398. Boven dit bedrag betaal je 49,5% belasting. 

Dit is slechts een voorbeeld en ieder jaar worden deze belastingen anders. Zolang je de vuistregel aanhoudt voor het juiste percentage (ongeveer 30% of 40% of 50% voor een hoog inkomen) weet je zeker dat je aan het einde van het jaar genoeg geld over hebt om de zzp inkomstenbelasting te betalen. Voor de inkomstenbelasting 2024 gelden de volgende percentages:

SchijfBelastbaar inkomenPercentage
1tot € 73.03236,93%
2vanaf € 73.03249,50%

Inkomstenbelasting berekenen zzp – Rekenvoorbeeld

Goed om te onthouden is dat het rekeninkomen geldt voor je inkomen na aftrek van alle aftrekposten en kosten. In feite heb je dus veel meer verdient dat het bedrag waarover je uiteindelijk belasting moet betalen. Dat maakt het best interessant om zzp’er te zijn voor de inkomstenbelasting. 

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van hoeveel geld je moet betalen aan inkomstenbelasting bij een bepaald inkomen. Rond de € 30.000 ligt de sweet spot tot wanneer je relatief weinig belasting betaald. Daarboven begint het bedrag op te lopen en doe je er goed aan dus geld aan de kant te hebben om dit te kunnen betalen.

Het is best lastig. Je doet er goed aan om bij iedere factuur wat aan de kant te zetten en gebruik te maken van een GRATIS boekhoudprogramma. Zo weet je zeker dat je altijd de financiën op orde hebt en niet aan het einde van de rit voor verrassingen komt te staan. Je kunt hier gratis boekhoudprogramma’s vergelijken.

BrutowinstBrutowinstBrutowinst
€ 30.000€ 50.000€ 100.000
UrencriteriumUrencriteriumUrencriterium
-€ 5.030-€ 5.030-€ 5.030
StartersaftrekStartersaftrekStartersaftrek
-€ 2.123-€ 2.123
Belastbaar inkomenBelastbaar inkomenBelastbaar inkomen
€ 22.847€ 42.847€ 94.970
MKB winstvrijstellingMKB winstvrijstellingMKB winstvrijstelling
-€ 3.199-€ 5.999-€ 13.296
Belasting na aftrekpostenBelasting na aftrekpostenBelasting na aftrekposten
€ 19.648€ 36.848€ 81.674
36,93% (tarief)36,93% (tarief)36,93% (tarief)
€ 7.256€ 13.608€ 31.249
49,50 (tarief)49,50 (tarief)49,50 (tarief)
€ 0€ 0€ 4.278
Belasting voor kortingBelasting voor kortingBelasting voor korting
€ 7.256€ 13.608€ 35.526
Algemene heffingskortingAlgemene heffingskortingAlgemene heffingskorting
-€ 1.583-€ 1.137€ 0
ArbeidskortingArbeidskortingArbeidskorting
-€ 4.395-€ 4.251-€ 996
Belasting na kortingBelasting na kortingBelasting na korting
€ 1.278€ 8.220€ 34.531
Bijdrage ZvwBijdrage ZvwBijdrage Zvw
€ 1.067€ 2.001€ 3.636
Te betalen inkomstenbelastingTe betalen inkomstenbelastingTe betalen inkomstenbelasting
€ 2.345€ 10.221€ 38.167
Netto jaarinkomenNetto jaarinkomenNetto jaarinkomen
€ 27.655€ 39.779€ 61.883
Percentage belasting betalenPercentage belasting betalenPercentage belasting betalen
8%20%38%

Conclusie

Hopelijk heb je in dit artikel meer kunnen lezen over hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er aan de kant zou moeten zetten. Tot een bruto winst van € 30.000 betaal je relatief weinig belasting zoals je kunt zien in bovenstekende rekenvoorbeeld. Daarboven begint het bedrag op te lopen.

Door altijd je BTW opzij te zetten en 30-50% van iedere factuur op een rekening te plaatsen hoef je aan het einde van het jaar slechts een overboeking te doen en ben je van het gedoe af. Met de huidige rente van 1-2% op je bankrekening kun je zelfs nog wat geld verdienen op deze ‘spaarpot’.

Veel ondernemers verslikken zich in de zzp inkomstenbelasting en moeten om dit te kunnen betalen hun spaarrekening of beleggingen aantasten en dat is zonde. Zorg ervoor dat je iedere maand wat aan de kant zet en bekijk ieder kwartaal onze pagina inkomstenbelasting zzp berekenen om te kijken of je op de goede weg bent.

We raden je aan dit ieder kwartaal te doen. Door je boekhouding daarnaast goed bij te houden in boekhoudsoftware voor zzp’ers weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt beter je belasting berekenen als zzp en hiervoor geld aan de kant zetten dan een betalingsregeling treffen met de Belastingdienst.

Hoeveel procent inkomstenbelasting zzp?

Hoeveel procent inkomstenbelasting je als zzp’er moet betalen is sterk afhankelijk van je inkomen. Bij een relatief laag inkomen onder de € 30.000 betaal je weinig belasting in verband met de verschillende aftrekposten & kortingen die je krijgt. Ga je meer verdienen richting de ton? Dan begint je inkomstenbelasting als zzp’er aan te tikken richting de 30+ procent.

Door regelmatig op deze pagina de zzp belasting calculator te gebruiken weet je zeker of je op koers bent met het bedrag dat je hiervoor aan de kant zet. Persoonlijk hou ik altijd 40% van al het geld dat binnenkomt aan de kant. Zo weet ik dat ik niet voor verrassingen kom te staan en het grootste gedeelte van mijn aanslag op een bankrekening heb zodra het tijd wordt om te betalen.

Zzp hoeveel belasting?

Meest recente update: januari 12, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

2 gedachten over “Inkomstenbelasting zzp berekenen | Hoeveel moet je betalen?”

 1. Hoi bedankt voor het artikel. Ik heb een soort proefberekening gemaakt met een Kvk rekentool. Ik heb een klein bedrijf, ca 20.000 winst. Na berekeningen in die calculator blijkt dat mijn ‘belastingdruk’ 6% is. Betekent dit dat ik 6% inkomstenbelasting betaal ipv 37%. Ik hoop het, want ik zie het niet zitten nog 7000 (37%) te moeten ophoesten. Kunnen jullie dit ophelderen? Vast bedankt!

  Beantwoorden
  • Hoi!
   Laat ik voorop stellen dat wij geen adviseurs zijn en dat het daarom altijd goed is je boekhouding te laten controleren door een expert. Iedere situatie is anders. Dat gezegd hebbende kan het kloppen dat ondernemers in Nederland minder dan 37% belasting moeten betalen. Dat heeft te maken met verschillende aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB vrijstelling. Deze bedragen mag je van je bruto winst afhalen en daarover betaal je dus feitelijk minder belasting.

   Beantwoorden

Plaats een reactie