Hoeveel inkomstenbelasting zzp? Hoeveel moet ik opzij zetten?

Leestijd: 5 minuten

Wanneer je in loondienst bent wordt de belasting automatisch van je loon ingehouden. Als zzp’er is dat niet het geval en moet je rekening houden met hoeveel inkomstenbelasting jij als zzp’er aan het einde van een boekjaar moet betalen. 

Verstandig is het om hier bij iedere factuur of iedere maand rekening mee te houden. Hoeveel belasting betalen als zzp’er is wellicht een van de meest tricky vragen die je jezelf in ieder geval moet stellen.

Het is verstandig om een percentage van je inkomsten aan de kant te zetten zodat je de zzp belasting altijd kunt betalen. Veel ondernemers hielden hier in het verleden geen rekening mee en moesten aan het einde van het jaar ineens duizenden euro’s betalen die ze niet meer op de rekening hadden staan.

In dit artikel vertel ik je daarom precies hoeveel procent je opzij zou moeten zetten van iedere factuur om geen vervelende verrassing te krijgen. ZZP belasting is best lastig, dus lees vooral verder als je hier voor jezelf nog geen duidelijke regels voor opgesteld hebt.

ZZP belasting, hoe werkt dat precies?

Als ondernemer heb je over je inkomsten nog geen belasting afgedragen aan de belastingdienst. Anders dan in loondienst ben jij verantwoordelijk voor het betalen van deze belasting en je zou hier dus ook geld voor opzij moeten zetten.

Aan het einde van een boekjaar, zodra de balans is opgemaakt, zul je een aangifte moeten doen van je bedrijfsresultaat. Aan de hand van je verdiensten het vorige jaar en verschillende kortingen op de belasting blijft er een belastbaar inkomen over. Hierover moet jij belasting betalen en dit bedrag kan best oplopen bij een goed jaar.

In principe heb je als zzp’er best gunstige belastingtarieven en valt het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen mee. Dat gaat echter alleen op als je hier rekening gehouden hebt en geld aan de kant hebt gezet.

Als zzp’er betaal je minder belasting dan wanneer je in loondienst bent. Dit heeft voornamelijk te maken met de aftrekposten en kosten die je mag opvoeren in je boekhouding. Wil je met een paar drukken op de knop je boekhouding goed doen? Vind hier dan meer informatie over een geschikt boekhoudprogramma. Je kunt via deze link een zzp boekhoudprogramma vergelijken.

Je daadwerkelijke inkomen wordt namelijk gemeten aan de hand van je bedrijfresultaat. Alle gemaakte kosten mag je hier ten eerste van aftrekken. Vervolgens heb je te maken met verschillende aftrekposten die je ook nog eens van je rekeninkomen mag aftrekken. Alles bij elkaar wordt hiermee je inkomen een stuk lager en hoef je dus ook minder belasting te betalen als zzp’er. 

De aftrekposten die je zou kunnen gebruiken:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • Mkb-winstvrijstelling

Bijdrage zorgverzekeringswet

Zodra je je rekeninkomen bepaald hebt na aftrek van alle aftrekposten weet je in principe hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Daarnaast moet je als zzp’er ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (bijdrage zvw) betalen. Dit wordt apart berekent en je krijgt hiervoor ook een losse aanslag.

Hoeveel inkomstenbelasting ZZP?

Je uiteindelijke inkomstenbelasting samen met de bijdrage zvw maakt het totale bedrag dat jij moet betalen over je vorige boekjaar. In 2022 moest ik persoonlijk voor de eerste week van juli deze bedragen betalen over het jaar 2021. Best veel later dus dan het daadwerkelijke boekjaar.

Hier zit hem dan ook het probleem voor veel ondernemers. Ze sparen niet op de juiste manier en geven al hun inkomsten direct weer uit. Dit kan als je 100% zeker weet dat je altijd genoeg inkomsten hebt. Helaas is het naïef om te denken dat je als zzp’er hiervan verzekerd bent. 

Veel zzp’ers hebben zich hier dan ook in verslikt en moesten ineens duizenden euro’s betalen die ze niet aan de kant hebben gezet. Als zzp’er ben je persoonlijk aansprakelijk voor dit bedrag dus het is verstandig hier rekening mee te houden.

De vraag hoeveel inkomstenbelasting zzp je aan de kant zou moeten zetten is dan ook een goede. Persoonlijk zet ik van iedere factuur direct een groot gedeelte aan de kant. Je hebt namelijk te maken met BTW en inkomsten. Beide moet je zelf sparen om later af te dragen.

ZZP inkomstenbelasting berekenen, hoeveel zet ik aan de kant?

Het berekenen van de inkomstenbelasting is lastig. Iedere zzp’er is anders en heeft te maken met andere aftrekposten. De startersaftrek bijvoorbeeld kun je maximaal drie keer gebruiken in de eerste vijf jaar, hierna heb je er geen recht meer op. 

De zelfstandigenaftrek mag je enkel gebruiken als je volgens de belastingdienst een ondernemer bent. Dus minimaal 50% van je tijd bezig met je bedrijf, minimaal drie verschillende klanten en minimaal 1225 uren werkzaam voor je bedrijf (urencriterium). 

Beter is het om voor jezelf een verdeelsleutel te bedenken die je gebruikt voor iedere factuur. Als je jezelf dit aanwendt, zul je altijd genoeg geld hebben om aan het einde van de rit je belasting mee te kunnen betalen. 

Persoonlijk zet ik van iedere factuur die betaald wordt direct het BTW bedrag aan de kant. Dit is in mijn geval 21%, maar kan ook 9% zijn in sommige gevallen. 

Vervolgens plaats ik altijd direct 30% van het overgebleven bedrag op een aparte spaarrekening. Dit bewaar ik daar tot ik uiteindelijk belasting moet betalen. Vaak spaar ik hiermee zelfs wat te veel zodat ik geld overhou na het betalen van de belasting. Dit kun je wel zien als een dertiende maand.

Hieronder een rekenvoorbeeld van wat ik zelf doe en hoeveel procent ik aan de kant zet van iedere factuur om mijn belasting mee te kunnen betalen.

Factuurbedrag(121% inclusief BTW)€ 4840
BTW(BTW op aparte rekening bewaren)€ 840/ 121 * 21
Inkomsten€ 4000
Aan de kant voor belasting(bewaren voor inkomstenbelasting)€ 120030%
Vrij te besteden€ 2800=

Inkomstenbelasting 2023

Ieder jaar veranderen de percentages voor de inkomstenbelasting een beetje. De vuistregel die ik je hierboven uitgelegd hebt, zou in principe ieder jaar te hanteren moeten zijn. Ik doe het in ieder geval al jaren.

Om je een voorbeeld te geven van de verandering was in 2021 het belastingtarief tot en inkomen van € 68.508 37,10%. In 2022 is dat een beetje verandert. Je betaalt in 2022 namelijk 37,07% belasting over het inkomen tot € 69,398. Boven dit bedrag betaal je 49,5% belasting. 

Dit is slechts een voorbeeld en ieder jaar worden deze belastingen anders. Zolang je de vuistregel aanhoudt voor het juiste percentage (ongeveer 30% of 40% voor een hoog inkomen) weet je zeker dat je aan het einde van het jaar genoeg geld over hebt om de zzp inkomstenbelasting te betalen.

Belastbaar inkomenTarief 2022
€ 0 tot € 69.39837,07%
Vanaf € 69.39949,50%

Goed om te onthouden is dat het rekeninkomen geldt voor je inkomen na aftrek van alle aftrekposten. In feite heb je dus veel meer verdient dat het bedrag waarover je uiteindelijk belasting moet betalen. Dat maakt het best interessant om zzp’er te zijn voor de inkomstenbelasting. 

Hieronder volgen een aantal voorbeelden van hoeveel geld je moet betalen aan inkomstenbelasting bij een bepaald inkomen. Rond de € 30.000 ligt de sweet spot tot wanneer je relatief weinig belasting betaald. Daarboven begint het bedrag op te lopen en doe je er goed aan dus geld aan de kant te hebben om dit te kunnen betalen.

Het is best lastig. Je doet er goed aan om bij iedere factuur wat aan de kant te zetten en gebruik te maken van een GRATIS boekhoudprogramma. Zo weet je zeker dat je altijd de financiën op orde hebt en niet aan het einde van de rit voor verrassingen komt te staan.

Bruto winstBruto winstBruto winst
€30.000€35.000€70.000
ZelfstandigenaftrekZelfstandigenaftrekZelfstandigenaftrek
-€6.310-€6.310-€6.310
StartersaftrekStartersaftrekStartersaftrek
-€2.123-€2.123-€2.123
Belastbaar inkomenBelastbaar inkomenBelastbaar inkomen
€21.567€26.567€61.567
MKB Winstvrijstelling (14%)MKB Winstvrijstelling (14%)MKB Winstvrijstelling (14%)
-€3.019-€3.719-€8.619
Belastbaar inkomen uit werk en inkomen na aftrekpostenBelastbaar inkomen uit werk en inkomen na aftrekpostenBelastbaar inkomen uit werk en inkomen na aftrekposten
€18.548€22.848€52.948
Belasting voor kortingBelasting voor kortingBelasting voor korting
€6.875€8.469€19.627
Algemene heffingskortingAlgemene heffingskortingAlgemene heffingskorting
-€2.789-€2.796-€988
ArbeidskortingArbeidskortingArbeidskorting
-€4.086-€4.216-€2.305
Belasting na kortingBelasting na kortingBelasting na korting
€0€1.457€16.334
Te betalen ZVWTe betalen ZVWTe betalen ZVW
€1.020€1.257€2.912
Totaal inkomstenbelastingTotaal inkomstenbelastingTotaal inkomstenbelasting
€1.020€2.714€19.303
% belasting van brutowinst% belasting van brutowinst% belasting van brutowinst
3%8%28%
Netto jaarinkomenNetto jaarinkomenNetto jaarinkomen
€ 28.980€ 32.286€ 50.697

Conclusie

Hopelijk heb je in dit artikel meer kunnen lezen over hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er aan de kant zou moeten zetten. Tot een bruto winst van € 30.000 betaal je relatief weinig belasting zoals je kunt zien in bovenstekende rekenvoorbeeld. Daarboven begint het bedrag op te lopen.

Door altijd je BTW opzij te zetten en 30% van iedere factuur op een rekening te plaatsen hoef je aan het einde van het jaar slechts een overboeking te doen en ben je van het gedoe af. Veel ondernemers verslikken zich in de zzp inkomstenbelasting en moeten om dit te kunnen betalen hun spaarrekening of beleggingen aantasten en dat is zonde.

Wees goed voorbereid met een boekhoudprogramma en ga verstandig met je geld om. Dan is het pas echt leuk ondernemen!


Top 5 boekhoudprogramma's

 • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
 • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
 • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
 • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
 • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

2 gedachten over “Hoeveel inkomstenbelasting zzp? Hoeveel moet ik opzij zetten?”

 1. Hoi bedankt voor het artikel. Ik heb een soort proefberekening gemaakt met een Kvk rekentool. Ik heb een klein bedrijf, ca 20.000 winst. Na berekeningen in die calculator blijkt dat mijn ‘belastingdruk’ 6% is. Betekent dit dat ik 6% inkomstenbelasting betaal ipv 37%. Ik hoop het, want ik zie het niet zitten nog 7000 (37%) te moeten ophoesten. Kunnen jullie dit ophelderen? Vast bedankt!

  Beantwoorden
  • Hoi!
   Laat ik voorop stellen dat wij geen adviseurs zijn en dat het daarom altijd goed is je boekhouding te laten controleren door een expert. Iedere situatie is anders. Dat gezegd hebbende kan het kloppen dat ondernemers in Nederland minder dan 37% belasting moeten betalen. Dat heeft te maken met verschillende aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB vrijstelling. Deze bedragen mag je van je bruto winst afhalen en daarover betaal je dus feitelijk minder belasting.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Probeer een gratis boekhoudprogramma en bespaar jezelf veel tijd.