Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Geld 9 Hoeveel mag je schenken aan vrienden?

Hoeveel mag je schenken aan vrienden?

hoeveel mag je schenken aan vrienden
Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 2 januari 2024

Leestijd: 3 minuten

Stel je wint de Lotto of de oudejaarsloterij en je raakt in een vrijgevige bui. Hoeveel mag je dan aan je vrienden schenken? Het flauwe antwoord is: zoveel als je wilt. Maar er zijn waarschijnlijk fiscale consequenties aan je vrijgevigheid.

Hieronder lees je wat er kan en hoeveel de Belastingdienst er dan vanaf snoept. Zij winnen namelijk bijna altijd samen met jou. Ze nemen met alle plezier alvast zo’n 30% kansspelbelasting in ontvangst van je.

De algemene schenkingsvrijstelling

Voor 2025 is het maximale bedrag dat je belastingvrij aan iedereen mag schenken vastgesteld op EUR 2.418. Dat bedrag is vrijgesteld van schenkbelasting. Ook hoeft de schenking niet aan de Belastingdienst te worden doorgegeven.

Het vrijstellingsbedrag geldt per belastingjaar. Meerdere schenkingen van dezelfde persoon in hetzelfde jaar moeten dus bij elkaar worden opgeteld!

Voor meerdere schenkingen van verschillende personen geldt dat dan weer niet! Komt het bedrag echter van ouders, dan wordt dat als 1 schenker gezien, zelfs als de ouders nooit of niet meer getrouwd zijn!

Zijn de vrienden waarvan je een schenking krijgt getrouwd (of hebben ze een geregistreerd partnerschap), dan wordt ook dat als 1 schenker gezien en is de vrijstelling voor deze mensen samen ook maar EUR 2.418.

Je wilt meer schenken; wat nu?

We zullen eens kijken wat er gebeurt als je boven de vrijstelling geld wilt schenken aan vrienden. Om te beginnen mag je dan eerst een stukje (die EUR 2.418) tegen 0% schenken. Daarna gaat het als volgt:

Over ieder bedrag boven de vrijstelling betaal je 30% van het bedrag. Mocht je nog meer willen schenken, dan is voor iedere Euro boven EUR 138.642 zelfs 40% verschuldigd.

Dus: je schenkt EUR 250.000 aan een goede vriend, dan ziet dat er als volgt uit:

EUR 2.418 tegen 0% = 0

EUR 138.642 tegen 30% = EUR 41.592

en de rest (EUR 250.000 – EUR 2.418- EUR 138.642 = 108.940 tegen 40% = EUR 43.576

De gelukkige ontvanger houdt dan over: EUR 250.000 – EUR 41.592 – EUR 43.576 = EUR 164.832.

Meer dan EUR 85.000 verdwijnt naar de Belastingdienst.

Let erop dat je de keuze hebt wie de belasting betaalt. Dat kan de schenker doen, maar ook de ontvanger. Het is wel van essentieel belang voor het bedrag dat je overboekt. Het simpelste voor de schenker is om het bedrag wat hij/zij wil schenken als totaalbedrag over te boeken. De ontvanger doet dan aangifte en houdt na betaling van de belasting het nettobedrag over.

Kiest de schenker ervoor om het bedrag netto te betalen, dan moet hij/zij uitrekenen hoeveel belasting hij/zij daarna nog moet afdragen. Het beste is misschien om dat nog even door een deskundige te laten narekenen; niemand zit te wachten op een nare financiële verrassing.

Besparen op de schenkbelasting

Er zijn een paar manieren om op de schenkbelasting te besparen. De allereenvoudigste is de schenking over een langere periode uitsmeren. Ieder jaar heeft de ontvanger weer recht om het vrijgestelde bedrag netto te ontvangen. Als je een bedrag schenkt wat in de 1e schijf (die van 30% valt) dan kun je precies dat bedrag volmaken.

In het voorbeeld hierboven stel je de schenking van het bedrag wat je tegen 40% zou schenken een jaartje uit. De besparing in het voorbeeld hierboven is 10% van EUR 108.940. Dat is toch mooi EUR 10.894 die je bespaart aan schenkbelasting!

En let op ter voorbeeld: met een jaar wordt een kalenderjaar bedoeld. Het extreemste is dus een bedrag schenken op 31 december 2023 en de rest 1 nachtje door te schuiven naar 1 januari 2024! Makkelijk verdiend!

De praktijk kan wat anders uitpakken. Alhoewel banken tegenwoordig heel snel zijn met overboeken, kan de overboeking van een groot bedrag weleens vertraging oplopen.

Dit komt doordat het wellicht voor de schenker en ontvanger ongebruikelijke bedragen zijn. De bank zal misschien wat antwoorden willen hebben voordat ze de transactie uitvoert. Vervelend als je daarmee de kritieke datumgrens overschrijdt.

In voorkomende gevallen is het slim om de tijd te nemen (ruim voor Kerst bijvoorbeeld), de bank even te laten weten wat er gaat gebeuren en waar het geld dat je overboekt vandaan komt. Dat voorkomt kritieke vertragingen en vragen.

Andere schenkingen dan in geld

Als je dacht dat het geven van spullen een uitweg uit de schenkbelasting is, dan moet ik je teleurstellen. Schenk je een kostbaar goed (denk aan auto’s, juwelen, horloges, designer tassen etc.), dan is daarover gewoon de schenkbelasting verschuldigd.

Dit geldt ook voor schenkingen tussen huwelijks-of geregistreerde partners! Spring je na die lottowinst uit de band en schenk je je partner die dure tas waar zij al heel haar leven naar verlangde, dan is dat (voor zover boven de vrijstelling) een belaste transactie.

Hetzelfde geldt voor de winnares die haar man die mooie Rolex gunt. Ook een belaste transactie. Het tarief is weliswaar een stuk lager met 10% voor de eerste EUR 138.642 (nadat je de vrijstelling eerst hebt gebruikt natuurlijk) en 20% voor iedere Euro meer.

Let dus op wat je doet als je schenkt; misschien is het handig om de dure auto die je voor je partner wilde kopen op je eigen naam te registreren. Dat hij/zij hem af en toe ook gebruikt is immers geen schenking. En de trend in horlogeland is groot, ook voor dames en de modellen worden steeds genderneutraler, als je begrijpt wat ik bedoel.

Ook hier geldt weer bezint eer ge begint, ga dus slim om met je schenkingen en vooral de timing daarvan.

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!

e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.