Home » Marketing » Hoeveel verdien je met YouTube? Bekende YouTubers verdiensten

Hoeveel verdien je met YouTube? Bekende YouTubers verdiensten

Leestijd: 9 minuten

YouTube is het nieuwe TV kijken. Steeds langer brengen we met z’n allen door op het platform om content te kijken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van even snel de voetbalsamenvattingen tot nieuws over de aandelenmarkt en van make-up video’s tot gewoon video’s voor je vermaak. 

Veel mensen stellen dan ook de vraag: “Hoeveel verdien je met YouTube” als je video’s maakt? Nou, dat gaan we behandelen in dit artikel. We kijken naar de beginnende YouTuber en naar de bekende YouTubers en hun verdiensten. Hiermee hoop ik je een beter beeld te geven over de potentie van het starten van je eigen bedrijf of het videoplatform.

Hoeveel kijken we naar YouTube?

Voordat we ingaan op de verdiensten is het goed om een duidelijk beeld te schetsen van het platform en de grootte. Het is namelijk bizar als je ziet hoeveel tijd gebruikers doorbrengen op het platform. Waar halen we met z’n allen die tijd vandaan zou je zeggen..

Hoeveel gebruikers heeft YouTube is de belangrijkste vraag die we eerst gaan beantwoorden. Dit komt namelijk neer op zo’n 2,3 miljard maandelijkse gebruikers. Dat is iets meer dan 29 % van de totale wereldbevolking. Bizar!

Het overgrote deel van de jongeren (75%) geeft aan liever naar YouTube te kijken dan naar de TV. Het is dus duidelijk dat het platform een grote concurrent is van de beeldbuis zoals we die kennen. 

Dat is ook niet zo vreemd, want je bent niet afhankelijk van een programmering, maar kunt letterlijk kijken wat je wilt. Zin in een nieuw recept? Dan kun je talloze kanalen vinden die je de lekkerste recepten laten zien en je het leren. Hetzelfde gaat op voor ieder onderwerp, hoe gek je het ook maar kunt bedenken.

Iedere minuut wordt er ongeveer voor 500 uur aan materiaal geüpload. Dagelijks wordt er door alle gebruikers ter wereld voor zo’n 1 miljard uur aan video’s gekeken.

Het is wel duidelijk dat alle ogen letterlijk gericht zijn op YouTube. Dat is precies de reden dat veel mensen ook een carrière als YouTuber ambiëren. Maar levert het ook wat op?

Hoe verdien je geld met YouTube?

Het is moeilijk om een exact bedrag te noemen wat je per view of abonnee verdient. Dit heeft ermee te maken dat je op verschillende manieren geld op het platform kunt verdienen. Daarnaast het onderwerp waarover je video’s maakt doorslaggevend. Manieren om te verdienen aan YouTube zijn in de hoofdlijn:

  • Adsense (advertenties in je video’s)
  • Sponsordeals (een video maken en een bedrijf onder de aandacht brengen in de video)
  • Affiliate marketing (het promoten van een product en het plaatsen van een affiliate link in de beschrijving)

Adsense

Adsense is een manier om via het advertentienetwerk van Google advertenties te plaatsen bij je video (of website, dat kan ook via adsense). Je krijgt de optie om voor, na en/of gedurende je video ads te tonen. Hiervoor krijg je een vergoeding aan de hand van weergaven en de kliks op de advertentie.

Om je YouTube kanaal te ‘monetizen’ zoals dat heet op YouTube heb je minimaal 1000 abonnees nodig en 4000 uur kijktijd. Adsense is een belangrijke bron voor de verdiensten van een YouTuber. Google (eigenaar van Youtube) geeft jouw als publisher 55% van de youtube opbrengsten van de advertenties. Met miljoenen views tikt dit snel aan. We gaan zo in op hoeveel je er precies mee kunt verdienen per view / 1000 views.

Sponsordeals

Je ziet steeds vaker video’s waarin de verteller iets zegt in de geest van: “Deze video is mede mogelijk gemaakt door ..”. Je kunt er vanuit gaan dat de Youtuber hiervoor een vergoeding heeft gekregen. Afhankelijk van het aantal abonnees en de hoeveelheid views dat een kanaal krijgt kan dit flink oplopen.

Affiliate marketing

Met affiliate marketing vertel je je kijkers iets over een product of dienst. Je plaatst een link in de beschrijving naar het product en zodra je kijkers het kopen krijg je hiervoor een vergoeding. Je doet in feite gratis marketing voor een bedrijf en krijgt een percentage of vaste vergoeding als je klanten aanbrengt.

Wil je leren hoe je écht veel geld kunt verdienen met Youtube? Lees dat dit artikel over de Cash Cow Academy!

De markt / niche

Dit zijn de belangrijkste manieren waarop mensen geld kunnen verdienen op YouTube. Hierbij is het goed om te noemen dat de hoeveelheid geld dat er daadwerkelijk binnen komt per ad, sponsordeal of affiliate marketing sterk afhankelijk is van de video’s die je maakt en de markt waarin je je video’s maakt.

Het gaat er namelijk om hoeveel geld een adverteerder wil betalen om op je kanaal weergegeven te worden. Hoe winstgevender het product is dat ze willen promoten, hoe hoger het bedrag is dat ze kunnen betalen.

Maak jij constant video’s over de aandelenmarkt? Dan heb je waarschijnlijk volgers die hierin geïnteresseerd zijn. Voor een website dat de handel in aandelen mogelijk maakt, is dit natuurlijk een hele potentiële doelgroep om te benaderen via advertenties. Bovendien is het een winstgevende markt waardoor er een hoog bedrag voor een sponsordeal betaald kan worden.

Bedrijven die de handel in aandelen mogelijk maken verdienen relatief veel aan een klant. Ze kunnen daarom de YouTuber veel geld betalen om een klant aan te brengen. Je kunt je voorstellen dat jij als pennenfabrikant van de blauwe BIC pen geen kapitalen kunt betalen aan een YouTuber want de marges op je product zijn niet zo hoog per aangebrachte klant.

Hoe winstgevender je niche is voor de adverteerder, hoe meer jij kunt verdienen aan je kanaal en video’s. 

Hoeveel verdien je met YouTube?

Geld verdienen met YouTube klinkt mooi en dat is het ook. Het is echter ook hard werken. Helemaal in het begin als je nog geen views krijgt op je video’s. Verkijk je daarom niet op de inzet die je moet tonen om een succesvolle YouTuber te worden.

Lukt het je om veel te verdienen? Dan is geen bedrag te gek. Je kunt namelijk kapitalen verdienen aan het maken van video’s. Bij miljoenen views kun je meer verdienen aan één video dan de meeste mensen in een jaar bij elkaar weten te werken. Hieronder vind je een overzicht van bekende YouTubers en de best verdienende YouTubers ter wereld.

Verdiensten bekende Youtubers 2019-2020 voorbeeld

YouTuberNicheViewsSubscribersVerdiensten
Jeffree StarMake up600.000.00016.900.000$15.000.000
David DobrikAmusement2.700.000.00018.000.000$15.500.000
BlippiKinderen8.200.000.00027.400.000$17.000.000
NastyaKinderen39.000.000.000190.600.000$18.500.000
Preston ArsementGaming3.300.000.00033.400.000$19.000.000
MarkiplierGaming3.100.000.00027.800.000$19.500.000
Rhett and LinkTalkshow1.900.000.00041.800.000$20.000.000
Dude PerfectAmusement2.770.000.00057.500.000$23.000.000
Mr. BeastAmusement3.000.000.00047.800.000$24.000.000
Ryan KajiKinderen12.200.000.00041.700.000$29.500.000
* in de periode juni 2019 – juni 2020

Bovenstaande gegevens zijn de geschatte verdiensten van de bekendste YouTubers ter wereld. Het gaat hier om de totale verdiensten dus niet alleen de Youtube opbrengsten, maar ook de sponsordeals. Zoals je ziet gaat het om gigantische bedragen. 

Het is interessant om te kijken naar de niche als we het hebben over de verdiensten. Opvallend in de tabel is dat Nastya ruim de meeste views en abonnees heeft. Het kanaal richt zich alleen op kinderen en dat is blijkbaar niet de meest winstgevende niche. Ook een leuk weetje, Nastya is een meisje van 7 dat samen met haar vader video’s maakt.

De grootverdiener op de lijst is interessant genoeg ook een jongen van 10 jaar oud. Ondanks de niche die zich richt op kinderen staat hij bovenaan de lijst met verdiensten. Dit komt als ik de berichten mag geloven voornamelijk door licentie deals die hij heeft gesloten met producten die onder zijn naam verkocht worden. Hierbij kun je denken aan speelgoed en dat soort producten.

Verdiensten kleine YouTubers

Zoals ik al aangaf verschilt het enorm hoeveel je met Youtube kunt verdienen. De niche, de kwaliteit van je video’s en je business skills voor het verkrijgen van sponsordeals zijn hierin allemaal belangrijk. Het is dan ook moeilijk om een goede inschatting te maken, maar ik zal de gemiddelden erbij pakken je zo een beeld geven van wat er mogelijk is. 

Gemiddeld ligt de vergoeding voor een view op $ 0,18 per bekeken advertentie. Dit is belangrijk omdat slechts 15% van de kijkers lang genoeg naar de advertentie kijkt om te tellen als een geslaagde view (minimaal 30 seconden). Gemiddeld komt de vergoeding dus neer op zo’n $ 3-5 dollar per 1000 views. 

Hoeveel kun je verdienen op Youtube?

Het inkomstenpotentieel is oneindig. Er zijn Youtubers die zoals je hebt kunnen zien miljoenen per jaar verdienen en er zijn mensen die niets verdienen. Deze laatste groep is natuurlijk het grootste gedeelte. Wil je echter serieus aan de slag op het platform? Dan moet je er rekening mee houden dan alleen hard werken resulteert in hoge verdiensten op YouTube. 

Hoeveel verdien je met YouTube met 1 miljoen views?

Met 1 miljoen views op YouTube verdien je gemiddeld zo’n $ 3000 tot $ 5000 dollar. Dit is het gemiddelde, maar er zijn natuurlijk ook uitschieters naar zowel boven als beneden. Content makers in de personal finance niche rapporteren winsten van $ 16.000 of meer per 1 miljoen weergave. 

In de kinder niche is dit anders. Als we de verdiensten van Nastya erbij pakken zien we dat de verdiensten bij de jonge Youtuber uitkomen op zo’n $ 0,47 per 1000 weergaven. Met ruim 39 miljard views levert dat nog steeds een mooi bedrag op, maar het verschil in verdiensten per niche is wel duidelijk.

Hoeveel verdient een youtuber met 1 miljoen abonnees?

Op Youtube verdien je niet direct geld aan een abonnee. Wél krijgen de mensen die zich abonneren op je video direct een melding dat je nieuwe content geplaatst hebt. Met een miljoen abonnees krijg je in de perfecte omstandigheid dus direct 1 miljoen views = gemiddeld $ 3000 tot $ 5000 per video. 

Als ik enkele Youtube kanalen die ik zelf bekijk onder de loep neem moet ik overigens concluderen dat dit perfecte scenario niet opgaat. Iedere video waarbij ik dit gecheckt heb, heeft gemiddeld ongeveer 10% van het aantal abonnees als views. Dit betekent dat een kanaal met 1.000.000 abonnees gemiddeld 100.000 views per video behaalt (met uitschieters ver naar boven). 

Hiermee zou het kanaal in het voorbeeld ongeveer $ 300 tot $ 500 verdienen aan 1 miljoen abonnees per video. Nog steeds een prima verdiensten als je bijvoorbeeld drie keer per week een video maakt.

Geld verdienen op Youtube tips

De truc zoals bij alle bedrijf ideeën is consistentie. Er zijn veel mensen die goede video’s maken, maar al naar een paar afhaken omdat er geen geld binnen komt. Je moet het écht leuk vinden om content te maken, anders wordt het een hele opgave om constant nieuwe video’s te bedenken. Een paar belangrijke tips die ik je daarvoor wil meegeven zijn:

  • Vind je niche. Iedereen heeft zo zijn eigen interesses en dat is nou precies waar we naar zoeken op Youtube. Of het nu gaat om film reviews, recepten of gewoon hele leuke hondenvideo’s. Overal zijn wel kijkers voor te vinden. Zoek een niche die jij leuk vindt en waar je veel over weet of bereidt bent veel over te leren. Als je het onderwerp écht interessant vindt, is het niet zo moeilijk meer om constant nieuwe video’s te blijven maken.
  • Een vast schema. Net zoals Google werkt YouTube met een algoritme dat bepaald welke video’s getoond worden. Door regelmatig te publiceren en altijd op hetzelfde moment en tijdstip krijgt Youtube in de gaten dat je serieus bent. Het zal je vaker tonen en dit helpt je om kijkers te krijgen. Ook is het voor jezelf en je kijkers een goede stok achter de deur om regelmatig nieuwe content te plaatsen.
  • Goed materiaal. De meeste video makers beginnen met hun telefoon en gratis editsoftware. Toch kan het een goede investering zijn om van je eerste adsense inkomsten een nieuwe camera te kopen. Hoe beter de kwaliteit van de video’s, hoe meer mensen er naar willen kijken

Youtube verdiensten en belasting

Heb je succes met je video’s en verdien je geld? Dan zul je er ook belasting over moeten betalen. Bij een paar euro per maand hoef je je er nog niet veel mee bezig te houden. Je kunt het dan gewoon opgeven bij je normale aangifte bij je ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’.

Gaat het de goede kant op en begint het een serieuze (bij) baan te worden? Dan is het verstandig om je in te schrijven bij de KVK. Je wilt niet achteraf een behoorlijke heffing krijgen die je nog terug moet betalen.

Het bijhouden van je boekhouding is in dit geval belangrijk. Je krijgt je geld namelijk van Google (eigenaar van YouTube) en deze is in Europa gevestigd in Ierland. Je betaling komt daar dus ook vandaan. Je moet hier dus rekening mee houden in je administratie.

Raadpleeg altijd een boekhouder voor dit soort zaken, wellicht dat er iets anders is voor jouw specifieke situatie. Ook moet je er rekening mee houden dat je geld van je inkomen aan de kant legt om hier de belasting mee te betalen. Als je 30% achterhoudt dan zit je in eerste instantie wel goed. 

Je boekhouding is in het begin heel eenvoudig. Met een boekhoudprogramma zoals e-boekhouden doe je het gemakkelijk zelf en je laat een boekhouder even checken of je het goed doet bij je aangiftes ieder kwartaal. Dit klinkt misschien nog ver weg, maar je maak het jezelf makkelijk als je het direct goed oppakt. Je bent per slot van rekening bezig met het opzetten van een bedrijf op Youtube.

Conclusie, hoeveel geld verdien je met youtube?

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel antwoord gekregen op de vragen: “hoeveel verdien je met Youtube’, ‘hoeveel verdien je met Youtube met 1 miljoen views’ en ‘hoeveel verdienen bekende youtubers’. 

Het mag duidelijk zijn dat geld verdienen met Youtube een hele interessante (bij)baan kan zijn zolang je er zelf serieus mee bezig bent. Hoe meer jij erin stopt en hoe harder jij studeert om beter te worden, hoe meer je er ook uit kunt halen.

Youtube abonnees zorgen ervoor dat mensen altijd op de hoogte zijn van je laatste video’s en je krijgt geld voor views (weergaven). De niche (markt) waarover je video’s maakt is belangrijk bij hoeveel geld adverteerders willen betalen om bij je video’s weergegeven te worden. Zorg voor consistentie in het plaatsen van je video’s en wie weet ben jij die nieuwe Youtube miljonair.

Veelgestelde vragen

Hoeveel verdien je met youtube met 100.000 abonnees

Hoeveel je verdient met 100.000 abonnees op Youtube verschilt enorm per kanaal. Heb je bijvoorbeeld een Youtube kanaal in de finance markt, dan zou je rustig een CPM van $20-$40+ kunnen behalen per 1000 views oftewel tienduizenden euro’s.

Heb je een Youtube kanaal dat praat over je eigen hobby, bijvoorbeeld het schilderen en tekenen van zelfportretten? Dan zijn adverteerders minder snel geneigd dergelijke vergoedingen te behalen. Hou dan rekening met verdiensten in de richting van $2-$5 per 1000 views.

1 miljard views youtube hoeveel geld

Wanneer verdien je met Youtube?

Meest recente update: januari 3, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie