Home » Economisch nieuws » Hogere omzet winkeliers ondanks lagere verkopen

Hogere omzet winkeliers ondanks lagere verkopen

Leestijd: < 1 minuut

Winkeliers hebben in november ruim 3 procent meer omgezet, terwijl dat ze minder goederen verkochten. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gehele detailhandel haalde 3,2 procent meer omzet dan een jaar eerder. Dat komt vooral door de hogere prijzen. Het volume, ofwel de hoeveelheid spullen of voedingsmiddelen die winkeliers verkochten, was 0,8 procent lager.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in november. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 3,7 procent hoger dan in november 2022.

Food en non-food

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in november 4,8 procent meer omzet behaald dan in november 2022. Het verkoopvolume was 1,7 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van supermarkten lag 5,1 procent hoger en de omzet van speciaalzaken was 3,3 procent hoger.

De omzet van non-foodwinkels groeide in november met 0,7 procent. Het verkoopvolume was 2,1 procent lager dan een jaar eerder. Drogisterijen en winkels in consumentenelektronica hebben in november meer omgezet dan een jaar eerder. Daarentegen hebben winkels in schoenen en lederwaren, winkels in meubels en woninginrichting, kledingwinkels, winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in recreatie-artikelen in november minder omgezet.

Online verkoop

Online werd vorige maand 0,3 procent minder omgezet. Webwinkels hebben 4,6 procent meer omgezet. De online-omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit was echter 6,7 procent lager.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie