Home » Economisch nieuws » Hypotheekrentes Stijgen Na 12 Weken Daling: Kapitaalmarktrente Effect

Hypotheekrentes Stijgen Na 12 Weken Daling: Kapitaalmarktrente Effect

Leestijd: 2 minuten

De eerste hypotheekrentes stijgen weer nadat de rentes twaalf weken achter elkaar waren gedaald. De Hypotheekshop ziet dat de eerste hypotheekverstrekkers hun rentetarieven verhogen omdat de rente op de kapitaalmarkt, waar hypotheekverstrekkers geld lenen, de afgelopen weken is gestegen.

De hogere rente op de kapitaalmarkt komt volgens De Hypotheekshop voort uit de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente niet verlaagt tijdens de eerstvolgende vergadering deze week. Donderdag maakt de ECB het besluit bekend. ECB-president Christine Lagarde zei vorige week dat de rente waarschijnlijk pas deze zomer omlaaggaat.

De rentes van vaste en variabele hypotheken ontwikkelingen zich verschillend en dat is opvallend, vindt De Hypotheekshop. Zo’n anderhalf jaar geleden lag de rente van vaste hypotheken met een looptijd van tien jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hoger dan de gemiddelde rente van variabele hypotheken, met een verschil van 2,2 procentpunt. Inmiddels is dit omgedraaid, aldus De Hypotheekshop. Nu ligt de rente van variabele hypotheken 1,4 procentpunt hoger dan die van vaste hypotheken waarbij de rente voor tien jaar vaststaat. De NHG biedt een vangnet als de huizenprijzen dalen en zorgt ervoor dat kopers een lagere rente kunnen krijgen.

Minder aanbod

Maandagochtend lieten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster weten dat huizen op de krappe markt vorige maand 1,6 procent duurder zijn geworden vergeleken met december 2022. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat de huizenprijzen op jaarbasis hoger werden. De Hypotheekshop noemt de periode van prijsdalingen “opmerkelijk kort”, omdat de flink gestegen hypotheekrentes halverwege 2022 zorgden voor licht dalende huizenprijzen. Met een hogere rente kunnen mensen namelijk minder geld lenen om een huis te kopen.

De gemiddelde prijs van een woning lag een maand geleden op meer dan 422.000 euro, 0,2 procent hoger dan in november. De stijging die het CBS en het Kadaster signaleren, komt omdat er nog altijd veel minder aanbod op de markt is dan de vraag naar woningen. Ook zijn de lonen hoger geworden en daardoor hebben kopers meer geld te besteden.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie