Home » Ondernemen » IBAN check, hoe een bankrekeningnummer controleren?

IBAN check, hoe een bankrekeningnummer controleren?

Leestijd: 3 minuten

Bij het doen van overboekingen is het natuurlijk heel belangrijk dat het bankrekeningnummer juist is. Je wilt geen facturen betalen aan het verkeerde IBAN nummer met alle gevolgen van dien.

In dit artikel vertel ik je daarom alles over een bankrekeningnummer checken. We gaan het hebben over een IBAN checker, het rekening nummer checken en best practice om het altijd goed te doen.

IBAN controleren

Op iedere factuur die je ontvangt staan een aantal belangrijke dingen. De afzender met alle bedrijfsgegevens, het bedrag dat je verschuldigd bent, de tenaanstelling rekening en het IBAN nummer. Deze gegevens heb je nodig om de factuur te betalen en dus om netjes aan je verplichting te voldoen.

Wat onhandig is aan de facturen die je binnen krijgt, is dat je het rekeningnummer nog altijd zelf moet invoeren. Hierdoor is het foutgevoelig en loop je de kans om geld over te boeken naar een fout rekeningnummer. Het IBAN controleren is daarom heel belangrijk.

Je kunt het IBAN nummer checken door de factuur naast je SEPA overboeking te houden en het nummer direct over te nemen. Controleer ieder cijfer afzonderlijk om zeker te weten dat het de rekening check zonder fouten gebeurt. Zodra je zeker weet dat het rekeningnummer klopt kun je het bedrag verzenden. 

IBAN check tips

Een aantal tips om dit proces makkelijker te maken zijn:

  1. Hou de factuur letterlijk naast je overboeking. Zodra het rekeningnummer een-op-een klopt met wat er op de factuur staat kun je het verzenden
  2. Voeg de begunstigde toe aan je contactenlijst. Hierdoor hoef je maar één keer de IBAN check uit te voeren. In het vervolg kun je altijd de begunstigde aanklikken uit je contactenboek en weet je zeker dat het nog steeds klopt
  3. Gebruik bij een nieuwe factuur waarvan je de afzender niet herkent altijd de IBAN checker (daarover later meer) om zeker te weten dat je niet te maken hebt met een spookfactuur

Hoe een bankrekeningnummer controleren?

Je kunt een bankrekeningnummer controleren door een van de beschikbare tools op het internet te gebruiken. Deze tools laten je snel weten of het IBAN nummer in kwestie gebruikt is voor fraude of bekend is bij de politie. Deze tool van de Politie biedt je de mogelijkheid om de volgende gegevens van een afzender te controleren:

  • Rekeningnummer
  • E-mailadres
  • Telefoonnummer
  • URL van een webwinkel

Uit de IBAN check komt ons rekeningnummer er gelukkig (en logischerwijs) positief uit. Zou ons nummer bekend zijn bij de politie dan zou hier een melding van in beeld komen. In dit geval is het verstandig contact op te nemen met de afzender en nog even te wachten met betaling.

IBAN controleren

Onze ervaring met een bankrekening checken

Wij hebben geen ervaring met foute bankrekening nummers. We hebben altijd goed contract met onze klanten en hebben daarom nog nooit de behoefte gehad om dit te checken. Belangrijk hierbij is dat wij altijd persoonlijk contact hebben met onze klanten.

Je kunt je voorstellen dat hoe groter een bedrijf wordt, hoe minder dit contact is. Een factuur komt niet meer bij jezelf terecht, maar bij een administratie afdeling. In dit geval is het verstandig om een IBAN checker als vaste prik te hanteren bij het betalen van rekeningen.

De mensen op deze afdeling weten niet precies wie de afzender is en of het daadwerkelijk een bedrijf is waarbij producten of diensten zijn afgenomen. Om hier zeker van te zijn is intern onderzoek handig. Zijn we daadwerkelijk klant bij dit bedrijf? Met een rekening check via de aangegeven tool in dit artikel weet je ook snel genoeg of je te maken hebt met een frauduleuze factuur.

Meest recente update: juni 22, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie