Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Economisch nieuws 9 Inflatie daalt naar 3,3% in januari 2025: wat betekent dit?

Inflatie daalt naar 3,3% in januari 2025: wat betekent dit?

Consumentenprijs index januari 2025 cbs
Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 13 februari 2025

Leestijd: 2 minuten

Volgens cijfers van het CBS is de inflatie in Nederland in januari 2025 gedaald naar 3,3%. In december 2024 lag dit cijfer nog op 4,1%. Een daling dus, maar wat zit hierachter en wat kunnen we verwachten voor de komende maanden?

Energieprijzen spelen een grote rol

Een belangrijke factor in deze inflatiedaling is de ontwikkeling van de energieprijzen. In januari 2025 waren de prijzen voor elektriciteit, gas en stadsverwarming 4,0% lager dan een jaar eerder. Ter vergelijking: in december 2024 lagen deze prijzen nog 0,5% hoger dan het jaar daarvoor. De daling van energiekosten zorgt ervoor dat de gemiddelde prijsstijging van consumentenproducten en diensten minder hard gaat.

Consumentenprijzen dalen licht

Ten opzichte van december 2024 daalden de prijzen van consumentenproducten en -diensten in januari met 0,2%. Dat lijkt niet veel, maar laat wel zien dat de trend zich richting stabilisatie beweegt. Dit betekent dat boodschappen, kleding en andere uitgaven voor consumenten minder snel duurder worden dan vorig jaar.

Hoe verhoudt dit zich tot eerdere inflatiecijfers?

In januari 2024 lag de inflatie op 3,2%, wat laat zien dat het huidige niveau niet heel ver daarvandaan ligt. Toch was er in 2024 meer schommeling, met een piek van 4,1% in december. De recente daling kan dus een teken zijn dat de stijging van prijzen eindelijk wat afzwakt, al blijft het afwachten of deze trend doorzet.

Inflatiecijfers CBS januari 2025

Wat zijn de verwachtingen voor 2025?

De Nederlandsche Bank verwacht dat de inflatie in 2025 gemiddeld rond de 3,2% zal blijven en in 2026 verder daalt naar 2,8%. Factoren zoals loongroei en stijgende huren kunnen hier nog invloed op hebben. Hoewel de inflatie omlaag gaat, blijven de prijzen van veel producten hoger dan voorheen.

Nederland versus de rest van Europa

Vergeleken met andere Europese landen blijft de inflatie in Nederland relatief hoog. Dit komt onder andere door binnenlandse factoren zoals loonsverhogingen en hogere huren. In de eurozone als geheel is de inflatie in een iets rustiger vaarwater gekomen.

Wat betekent dit voor jou?

Voor consumenten betekent een lagere inflatie dat de prijzen minder snel stijgen, wat enige verlichting kan geven bij dagelijkse uitgaven. Toch blijven veel producten en diensten duurder dan een paar jaar geleden. De komende maanden zal moeten blijken of deze daling doorzet of dat er nieuwe economische ontwikkelingen zijn die de inflatie weer omhoog duwen.

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is één van de twee ondernemers achter hoebeginik.nl. Hij begon als hobby met het leren van online marketing tijdens zijn studie marketing aan de Hanzehogeschool in Groningen en heeft hier inmiddels zijn beroep van gemaakt. Samen met Chris helpen ze, onder naam van hun marketingbureau ConversieOnline, ondernemers met hun (online) groei en succes. Deze ervaring delen ze met jou op Hoebeginik.nl.