Home » Economisch nieuws » Inflatie eurozone in januari iets hoger dan eerder gemeld

Inflatie eurozone in januari iets hoger dan eerder gemeld

Leestijd: < 1 minuut

Het inflatiecijfer van de eurozone is in januari iets hoger uitgevallen dan eerder gemeld. Het dagelijks leven in het eurogebied werd afgelopen maand 8,6 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van definitieve cijfers. Eerder meldde Eurostat een inflatiecijfer van 8,5 procent voor januari.

Ondanks de lichte opwaartse bijstelling laat de inflatie al vanaf november een afkoeling zien. In december bedroeg de inflatie 9,2 procent en in oktober kwam de inflatie nog uit op een record van 10,6 procent op jaarbasis. De afkoeling van de inflatie komt vooral doordat benzine en diesel goedkoper zijn geworden. Ook de gas- en elektriciteitsprijzen zijn aan het dalen. Maar de prijzen voor eten en drinken, alcohol en tabak stijgen nog altijd hard, waardoor de inflatie uitzonderlijk hoog blijft.

De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet zijn meegenomen, kwam in januari zelfs uit op een recordniveau van 5,3 procent, na een eerdere melding van 5,2 procent. Dat inflatiecijfer speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). ECB-president Christine Lagarde heeft al aangegeven dat de centrale bank voorlopig nog niet klaar is met het bestrijden van de inflatie en dat de rente in maart en mogelijk daarna verder zal worden verhoogd.

Economen hadden al rekening gehouden met een lichte opwaartse bijstelling van het inflatiecijfer van januari. Dat kwam doordat het Duitse statistiekbureau Destatis de publicatie van de inflatiecijfers een week moest uitstellen vanwege verwerkingsproblemen. Die vertraging dwong Eurostat om een schatting te maken voor de Duitse inflatie. Het vertraagde inflatiecijfer van Destatis viel uiteindelijk hoger uit dan de eerdere schatting van Eurostat.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie