Home » Geld » Inflatie op hoogste punt ooit, waarom is de inflatie zo hoog?

Inflatie op hoogste punt ooit, waarom is de inflatie zo hoog?

Leestijd: 4 minuten

Al maanden loopt in de wereld de inflatie op en wij Nederlanders moeten er ook aan geloven. Al sinds juli 2021 stijgt het inflatiecijfer aanzienlijk. Waar de inflatie in juli vorig jaar op 1,4% stond, stond het volgens nieuwe cijfers van het CBS vorige maand op 12%. Een stijging van maar liefst 857% in 13 maanden! In dit artikel gaan we verder in op de oorzaken van deze inflatie.

Wat is inflatie ook alweer?

Inflatie is een stijging van de prijzen oftewel een daling van de koopkracht. De inflatie wordt bijgehouden door periodiek een ‘mandje’ met producten te kopen. Hoe duurder dit mandje ten opzichte van de vorige keer, hoe hoger de inflatie. 

Inflatie sluipt er altijd in. Er gaan namelijk geen geld van je rekening af en je saldo blijft precies hetzelfde. Toch kun je minder spullen kopen met dezelfde euro. Een reden dat mensen bijvoorbeeld beleggen is om de inflatie tegen te gaan.

Lang was in Nederland sprake van een streefinflatie van ongeveer 2%. Sinds vorig jaar juli is dit dus vele malen over de kop gegaan en de gemiddelde burger begint dit nu ook te merken in de portemonnee. 

inflatie nederland

Waarom is de inflatie nu zo hoog?

Inflatie is vaak een teken van onzekere tijden en een teken onrust in een land of de wereld. In augustus 2021 zagen we de eerste grote stijging van 1,4% naar 2,4%. Destijds was dit nog geen reden voor alarm. Volgens het CBS had dit voornamelijk te maken met de prijzen van reizen.

Tijdens de coronaperiode waren deze relatief goedkoop en toen we weer mochten reizen gingen de prijzen snel omhoog. De verwachting was dan ook dat de inflatie weer zou dalen, maar dit bleek een foute gedachte.

Een maand later was de inflatie weer iets hoger en hiermee begon de échte stijging de hoogte in. Volgens het CBS was het in september 2021 de eerste keer gas en elektra de boosdoener van de inflatie.

De prijzen van brandstof blijven de maanden daarop stijgen en dat is in feite wat er nu nog steeds aan de hand is. Als je de grafiek van de inflatiecijfers kijkt zie je ook tussen februari en maart een grote sprong omhoog, namelijk van 6,2% naar 9,7%. 

Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne was hiervan de oorzaak. Gasprijzen stegen hard en ook de algemene onzekerheid in de wereld hielp niet mee. Energie was bijvoorbeeld 157% duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook voeding en autobrandstof werd snel duurder.

Inmiddels staat de inflatie op 12% (augustus 2022). Nog nooit eerder was de inflatie in Nederland zo hoog. Energieprijzen spelen hierin een belangrijke rol. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder was de stijging 151%. Daarnaast zijn kleren en voeding duurder geworden. 

CPI

Prijsstijging grondstoffen oorzaak hoge inflatiecijfers?

Een stijging in de waarde van grondstoffen blijkt een belangrijke reden voor de hoge inflatie in de wereld. Zo zijn producten als boter (78,75%), mais (35,49%) en aardappelen (51,08%) in 2022 veel duurder geworden blijkt uit de actuele cijfers.

Brandstof zoals TTF gas (304,39%), steenkool (157,19%) en natural gas (87,79%) zijn daarnaast aanzienlijk duurder geworden in 2022. Dit alles bij elkaar maakt alles wat gebruikmaakt van deze grondstoffen veel duurder.

Wat verder opvallend is om te zien is dat de prijs van Lithium enorm gestegen is. Dit wordt gebruikt in batterijen en zelfs medicijnen. Vergeleken met de situatie in 2020 is de prijs van Lithium namelijk met 436% gestegen. Als we de grafiek van de inflatie hiernaast houden lijkt deze aardig overeen te komen.

stijging lithium prijs

Inflatie in Nederland, wat betekent dit voor jou?

Concreet betekent een hoge inflatie dat jouw koopdracht erop achteruit gaat. Met dezelfde euro kun je minder spullen kopen. Energieprijzen zijn op dit moment het meest actueel. Iedereen met een kleine portemonnee gaat dit voelen. 

Sommige aanbieders hebben al aangegeven dat de prijs soms wel met een factor van vier of vijf omhoog zal gaan. Dit betekent dat mensen in plaats van €100 per maand nu soms wel €400 per maand zullen betalen met variabele contracten. Veel Nederlanders kunnen dit niet betalen en komen daardoor mogelijk in de problemen.

Wat spannend wordt aan deze situatie is of er ook een ontslagronde zal volgen. Alle grondstoffen worden snel duurder en je kunt je daarom wel voorstellen dat niet alle bedrijven hun hoofd nog boven water kunnen houden als de prijs van goederen zo hard stijgt.

Een ontslagronde om kosten te besparen is voor bedrijven dan een go-to oplossing, maar voor het personeel is dit extra vervelend. Niet alleen verliezen ze hun baan en inkomen, maar de prijzen blijven ook stijgen. Een spannende situatie dus die waarschijnlijk pas over zal gaan zodra de rust in de wereld weer terug is. Lees hier meer over stagflatie.

Wat je kunt doen om wat extra geld te verdienen? Leuk dat je het vraagt. Op Hoebeginik schrijven we over en opbouwen van een (passief) inkomen op het internet. Interessante artikelen die je misschien wilt lezen om te beginnen zijn:

Meest recente update: april 11, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie