De inflatie is in februari 3,8% hoger gebleken dan een jaar eerder. Sinds het dieptepunt in de recente jaren (-0,4% in oktober 2023) lijkt dat zelfs nog veel hoger dan de 3,3% in januari.
Grote prijsstijging voedingsmiddelen
Zorgwekkend voor veel Nederlanders is dat de grootste stijging is in de voedingsmiddelen. In februari bleek de inflatie in vergelijking met een jaar eerder 3,8%. Producten zoals vlees, brood en graanproducten stegen het hardst.
Andere prijzen zoals in de recreatie, cultuur en woonproducten stegen ook snel. Kortom, het wordt duurder om een ‘normaal’ huishouden te runnen. Voor de gewone mens kan dit problematisch zijn. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende sectoren.
Inflatiecijfers Nederland in vergelijking met Europa
Opvallend aan deze cijfers is verder ook dat de inflatie in ons land sneller stijgt dan in de rest van de EU. Gemiddelde cijfers vanuit andere Europese landen maken namelijk duidelijk dat de inflatie in de gehele Euro zone zelfs licht gedaald is, van 2,5% naar 2,4% in februari.
Sinds het dieptepunt van de inflatie in recente jaren in 2023 is de inflatie eigenlijk gestaag omhoog gegaan. Puntje bij paaltje betekent dit dat het duurder wordt om te leven in Nederland.
Een gevolg hiervan is (hopelijk) dat meer mensen na gaan denken over hun financiële situatie. De koopkracht gaat simpel gezegd met het inflatiecijfer omlaag, terwijl er in veel gevallen minder rendement behaald kan worden op ons spaargeld.
Als je spaart bij bekende banken zit je tussen de 1% en 3% aan rente. Met het inflatiecijfer dat onlangs gepubliceerd is heb je aan het einde van het jaar ondanks je ‘goede gedrag’ van sparen toch minder te besteden. Je euro saldo is wellicht gestegen, maar je kunt er minder producten mee kopen.
Dingen als beleggen worden hierdoor aantrekkelijker in theorie. De toestanden rondom Trump in Amerika maakt alleen dat de markten zich ook volatiel gedragen. Het is dus moeilijk om een goede strategie te bepalen voor je geld. De S&P 500, een fonds met een ‘mandje’ aandelen van grote Amerikaanse bedrijven, is in de afgelopen maand ook met bijna 10% omlaag gegaan.
De les die we hier allemaal uit kunnen trekken: ons geld gaat er wat koopkracht betreft op achteruit. Hoe kunnen we zorgen dat we zoveel mogelijk koopkracht (geen euro’s, maar koopkracht) behouden.
Bron: CBS
0 reacties