Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Beginnen 9 Verwachte inflatie 2025: Wat betekent dit voor jouw portemonnee? 

Verwachte inflatie 2025: Wat betekent dit voor jouw portemonnee? 

Inflatie verwachting 2025
Auteur: Gijs

Laatst bijgewerkt: 18 december 2024

Leestijd: 2 minuten

De toenemende inflatie is een feit dat velen van ons in de portemonnee hebben voelen. Gelukkig hebben kunnen we je voorzichtig goed nieuws brengen voor het komende jaar. De verwachtingen is namelijk dat de inflatie zal dalen.  

Met een inflatiepercentage dat in 2024 gemiddeld 4% bedroeg volgens het CBS, vragen veel mensen zich af hoe de economie zich in het nieuwe jaar zal ontwikkelen. Hier een overzicht van de huidige situatie en de vooruitzichten voor volgend jaar.

Wat is er dit jaar gebeurd?

Het afgelopen jaar stond in het teken van een relatief hoge inflatie, hoewel er een lichte daling te zien was in vergelijking met 2023. Volgens cijfers van het CBS steeg de inflatie in november naar 4%, vooral door hogere energiekosten en oplopende voedselprijzen.

Daarnaast hebben de hogere lonen, met een gemiddelde stijging van 6,7%, gezorgd voor meer koopkracht, maar ook voor hogere kosten bij bedrijven. Dit heeft uiteindelijk geleid tot hogere prijzen voor consumenten.

Gelukkig heeft de overheid echter maatregelen genomen om de prijzen in het komende jaar weer wat omlaag te brengen, één van deze maatregelen is het vaststellen van maximale huurverhogingen. 

Ook is vastgesteld dat de huren in de vrije sector vanaf 1 januari 2025 met maximaal 4,1% mogen stijgen, en in de middenhuur is de verhoging beperkt tot 7,7%. 

Wat kunnen we verwachten in 2025?

De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelt dat de inflatie in 2025 verder zal dalen en naar verwachting rond de 3% zal liggen. Dit komt doordat energieprijzen zich stabiliseren en de problemen in de wereldwijde aanvoerketens afnemen. Ook verwacht DNB dat de lonen minder hard zullen stijgen, wat helpt om de prijzen stabieler te houden.

Allianz Trade schat dat de inflatie in Nederland in 2025 iets lager uit zal vallen, rond de 2,5%. Dit ligt dichter bij het Europese streefcijfer van 2%. Zij verwachten dat de economische groei beperkt blijft, wat helpt om de inflatie te drukken. 

Tegelijkertijd waarschuwen ze voor mogelijke risico’s, zoals spanningen in het buitenland en stijgende grondstofprijzen, die ervoor kunnen zorgen dat de inflatie toch hoger uitvalt.

Wat is de huidige stand van zaken? 

Dit jaar eindigt met een inflatie van gemiddeld 4%, wat nog steeds hoger is dan de gewenste 2% van de Europese Centrale Bank (ECB). Toch is dit een flinke verbetering ten opzichte van 2022 en 2023, toen inflatiepercentages boven de 10% werden genoteerd. In de onderstaande grafiek van het CBS is de flinke stijging en daling van de inflatie goed te zien.

Bron: CBS

De maatregelen, zoals de eerder benoemde beperkingen van huurverhogingen, zijn bedoeld om huishoudens te beschermen en de koopkracht te verbeteren terwijl de economie zich herstelt.

Wat betekent dit voor jou? 

Voor consumenten geldt dat de inflatie nog niet helemaal uit zicht is. Hoewel de vooruitzichten voor 2025 positief zijn, blijft er nog steeds onzekerheid bestaan. Ontwikkelingen in het buitenland, energieprijzen en beleidskeuzes kunnen de inflatiecijfers nog altijd beïnvloeden. 

Het is daarom verstandig om goed op je uitgaven te blijven letten en een buffer op te bouwen voor onverwachte verschuivingen. Zo zit je er een stuk rustiger bij en ben je beter voorbereid op wat er komen gaat.

Met de dalende inflatieverwachtingen kan je echter hoogstwaarschijnlijk uitkijken naar een stabieler economisch jaar. 

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!

e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Gijs