We behandelen op deze pagina de mogelijke gevolgen van inflatiecorrectie. Het zal je niet ontgaan zijn dat we in Nederland te maken hebben met inflatie. De afgelopen periode is deze zelfs hard omhoog gegaan en dit heeft grote gevolgen voor je portemonnee.
Niet alleen de producten in de winkel worden duurder. Door inflatiecorrectie kan ook de huur en je abonnementen omhoog gaan. Daarentegen zijn zaken als de AOW, je salaris, je zzp uurtarief, en andere zaken wellicht ook vatbaar voor een inflatiecorrectie.
Wat is inflatiecorrectie?
Inflatiecorrectie is een getal dat de gemiddelde inflatie over het afgelopen jaar aangeeft. Dit inflatiecorrectie percentage wordt gebruikt om aan te geven hoeveel procent ons leven het voorgaande jaar duurder is geworden.
Talloze producten en diensten, maar ook salaris, AOW en toeslagen kunnen vervolgens wettelijk met dit percentage verhoogd worden.
In Nederland ben je als consument over het algemeen goed beschermt. Mensen of bedrijven mogen de meeste producten of diensten niet zomaar verhogen zonder dat hiervoor ook de kwaliteit omhoog gaat. De inflatiecorrectie is bedacht om de vermindering in koopkracht door inflatie op te vangen.
In de huursector bijvoorbeeld mag een huurbaas niet zomaar je huur omhoog gooien. Wettelijk gezien mag dit alleen maar tot een maximum van de inflatiecorrectie.
Inflatiecorrectie 2025
De inflatiecorrectie is de gemiddelde inflatie van het vorige jaar. In 2025 staat de gemiddelde inflatie op 1,9%. Vorig jaar was dit nog gemiddeld 2,9%, oftewel de inflatiecorrectie.
Wat valt allemaal onder de inflatiecorrectie?
Er zijn veel zaken verbonden aan de inflatiecorrectie. Je kunt hiervoor denken aan bijvoorbeeld je salaris, de AOW en gemeentetoeslagen. Hetzelfde geldt voor de prijs van abonnementen (internet, mobiel, ..), gemeentebelastingen en huurprijzen (zowel in de vrije sector als sociale sector).
Afhankelijk van het vastgestelde inflatiecorrectie percentage kan er dus veel voor je veranderen in een nieuw jaar. Over het algemeen is het een zekerheid dat bedrijven hun kosten omhoog zullen doen naar ratio van de inflatie. Het is nog maar de vraag of jij ieder jaar loonsverhoging krijgt.
Inflatiecorrectie huur
Een van de grootste uitgaven voor de meeste Nederlanders is de huur. In 2021 was de inflatie nog relatief laag op een gemiddelde van zo’n 1-2%. De inflatie stond al jaren rond dit percentage en er is toen een wet aangenomen die nu voor veel problemen kan zorgen.
Huurbazen mogen volgens deze wet namelijk de huurprijs maximaal verhogen met de gemiddelde inflatie (inflatiecorrectie) + 1%. Dit zou neerkomen op een verhoging van 2-3%. In 2023 pakte dit minder gunstig uit, aangezien de inflatiecorrectie ruim 10% was.
Concreet betekent dit dat huurbazen wettelijk gezien hun huur in 2023 mochten verhogen met de inflatiecorrectie + 1%, wat neer kwam op 5-10%.
In 2021 was de gemiddelde huurprijs € 1184. Als we conservatief rekenen en uitgaan van een inflatiecorrectie van 6% + 1% (volgens de wet) dan betekent dat een huurverhoging van 7% in 2023. Gemiddeld betaalde de Nederlander dan € 82,88 per maand meer.
In de sociale huursector is het iets anders geregeld. In principe gelden hiervoor dezelfde regels, maar de overheid heeft hier iets meer input. Ook mogen woningbouwverenigingen zelf bepalen of ze de huur verhogen, zoals private verhuurders dat ook mogen.
Door de coronaperiode was er bijvoorbeeld een regel aangenomen die zegt dat de huren tot 1 juli 2022 überhaupt niet verhoogd mogen worden voor sociale huurwoningen. Wat de overheid gaat bedenken op dit vlak om de aangenomen wetgeving te compenseren blijft gissen.
Gelukkig is de inflatie na de hoge piek in 2023 weer wat gezakt en lijkt het dus allemaal weer mee te vallen.
Inflatiecorrectie belasting
De gemeente waarin je woont mag de belastingen verhogen en doet dit eigenlijk altijd. In de voorgaande jaren kozen veel gemeenten om dit te doen met de inflatiecorrectie. Dat zou concreet betekenen dat dit volgend jaar een aanzienlijke stijging zal worden.
De overheid probeert dergelijke stijgingen tegen te houden, maar ze hebben zelf de wetgeving bedacht die het mogelijk maakt. Dit zou betekenen dat de financiële situatie van alle inwoners van Nederland weer wat minder wordt.
Belastingen die hier vaak onder vallen zijn de onroerendgoedbelasting, de afvalstoffenheffing en de waterschapsbelasting.
Inflatiecorrectie abonnementen
Helaas geldt voor bedrijven precies hetzelfde. Internetproviders hebben de mogelijkheid om hun prijzen omhoog te doen met het inflatiepercentage en zullen dit (natuurlijk) ook doen.
Je kunt er wel vanuit gaan dat alle bedrijven hier iets over hebben opgenomen in hun algemene voorwaarden. Doorgaands was dit een kleine stijging gezien de lage inflatie, maar ook hiervoor geldt dat de Nederlandse burgers in 2025 een vervelende verrassing kunnen krijgen.
Inflatiecorrectie salaris 2025
Al deze verhogingen zijn natuurlijk heel erg vervelend, maar het valt mee als je salaris ook mee stijgt toch? Ja, in theorie is dat zo. Helaas werkt dat in de praktijk anders.
Werkgevers zijn namelijk niet verplicht om je salaris te verhogen met de inflatiecorrectie zoals je wel gemerkt hebt als je even aan het werk bent. Dit hangt helemaal af van de CAO.
Sommige beroepen hebben dit wel, denk bijvoorbeeld aan beroepen van de overheid. Voor meer commerciële bedrijven is dit vaak niet het geval. Je bent blij als je om de zoveel jaar een paar procent loonsverhoging krijgt toch?
Wat je alleen vaak niet doorhebt, is dat je er op koopkracht nog steeds op achteruit gaat. Een loonsverhoging van 5% is natuurlijk lekker elke drie jaar. Maar als de inflatie ieder jaar 3% is dan hou je onder aan de streep minder over.
Dit is iets waar veel mensen in Nederland niet mee bezig zijn en an sich is dat te begrijpen. Het is lastige stof en een loonsverhoging is altijd beter toch? Ja, alleen zou een loonsverhoging moeten zorgen voor meer koopkracht!
Als de loonsverhoging niet eens de inflatie dekt dan heb je er concreet niet aan. Sterker nog, je gaat erop achteruit. Het is naar mijn idee dan ook belangrijk om kritisch te kijken naar je salaris en een mogelijke verhoging.
Inflatiecorrectie AOW
Een doelgroep die het ook zwaar heeft door de hoge inflatie zijn de mensen met enkel een AOW uitkering. Begin dit jaar besloot de overheid namelijk om de koppeling tussen het minimumloon en de AOW los te laten. Het minimumloon wordt verhoogd met de inflatiecorrectie, maar de AOW dus niet meer.
Concreet betekent dit dat de mensen die (eindelijk) klaar zijn met werken er qua koopkracht dus flink op achteruit gaan. Dat is geen probleem als je er zelf nog een dik pensioen naast hebt, maar als je alleen moet leven van de AOW (wat al minimaal is) dan krijg je het lastig.
Inflatiecorrectie uurtarief ZZP
Als zzp’er is het ook belangrijk om je bezig te houden met de inflatiecijfers zoals de inflatiecorrectie. Helemaal wanneer je klanten hebt die al jaren klant zijn komt het voor dat je nog werkt voor een ‘veroudert’ zzp uurtarief. Aan te raden is dan ook om in je algemene voorwaarden op te nemen dat je uurtarief verhoogd wordt met de inflatie.
Het is daarnaast ook verstandig om nieuwe klanten direct aan te nemen met een hoger uurloon. Dit omdat alle kosten en het leven ook duurder worden natuurlijk. Je kunt vasthouden aan een standaard uurtarief, maar als alles om je heen duurder wordt, betaal je dit verschil in principe uit eigen zak.
Om als zzp’er een goed beeld te hebben over de financiële situatie van je bedrijf raden we je een zzp boekhoudprogramma aan. Door je administratie op de juiste manier te doen kom je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen te staan. Je ziet zo direct of je meer of minder geld overhoudt en waar je eventueel bij moet sturen. Je kunt hier zzp boekhoudprogramma’s vergelijken. Meer informatie over één van de populairste software van Nederland vind je hier.
Inflatiecorrectie verzekeringen ZZP
Als zelfstandige kun je verschillende verzekeringen afsluiten. Een van de belangrijkste verzekeringen is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit zorgt ervoor dat als je morgen onder een bus loopt je je geen zorgen hoeft te maken om je inkomen en dat van je gezin.
Je kunt bij deze verzekering kiezen uit verschillende opties. Een belangrijke gezien de inflatiecijfers is of je je wilt verzekering volgens de index. Dit betekent dat ieder jaar je uitkering, maar ook je premie verhoogd wordt met de inflatiecorrectie. Zo weet je zeker dat je over een x aantal jaar in ieder geval nog een vergelijkbare koopkracht hebt.
Onze ervaring met inflatiecorrectie
We zien nu overal om ons heen dat de prijzen stijgen. Hier kun je zelf helaas weinig aan doen. Het is goed om je bewust te zijn van de inflatiecorrectie zodat je ervoor kunt zorgen dat je maatregelen neemt.
Meer proberen te sparen, energie en gasprijzen vastzetten voor een langere periode en dat soort zaken. Als zzp’er raden we je aan zelf ook deze inflatiecorrectie aan te houden voor je uurtarief, hoe vervelend het ook is om de prijzen omhoog te gooien.
Een paar procent inflatie maakt niet zoveel uit. Stijgt de inflatie echter naar 5-15%, dan betaal je dit grote verschil aan koopkracht uit eigen zak en dat is zonde. Ook kun je dit natuurlijk niet oneindig volhouden.
0 reacties