Home » Economisch nieuws » Beschikbaar inkomen huishoudens gestegen in eerste kwartaal

Beschikbaar inkomen huishoudens gestegen in eerste kwartaal

Leestijd: < 1 minuut

Nederlandse huishoudens hadden in het eerste kwartaal van dit jaar meer te besteden dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral hogere cao-lonen en meer gewerkte uren droegen daar aan bij volgens het statistiekbureau. Tegelijkertijd steeg de hypotheekschuld ook.

Het reëel beschikbaar inkomen steeg met 1,7 procent. Dat is de stijging van het beschikbaar inkomen, gecorrigeerd voor prijsstijgingen. Het inkomen van zowel werknemers als zelfstandigen lag hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. De totale beloning van werknemers steeg met 7,7 procent. Het aantal gewerkte uren groeide met 2,2 procent, terwijl de cao-lonen met 5,4 procent stegen.

De stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen bedroeg 11,1 procent. Dat komt vooral doordat uitkeringen vaak zijn gekoppeld aan het minimumloon, dat per 1 januari 2023 met ruim 10 procent toenam. Daarnaast stegen de uitkeringen ook extra sterk door indexatie van pensioenen. Huishoudens betaalden 4,4 procent meer belastingen en sociale premies.

De totale hypotheekschuld van alle Nederlanders steeg met 3,3 miljard euro ten opzichte van een kwartaal eerder. De hypotheekschuld loopt wel minder sterk op dan vorig jaar doordat de huizenprijzen dalen en er minder woningen worden verkocht. Doordat de economie harder groeide, nam de hypotheekschuld als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) af, van 84,8 procent in het vierde kwartaal van 2022 naar 83,2 procent in het eerste kwartaal.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie