Home » Ondernemen » Ontdek Wat ‘Inkomsten uit Overig Werk’ Betekent: Een Gids Voor Divers Inkomen

Ontdek Wat ‘Inkomsten uit Overig Werk’ Betekent: Een Gids Voor Divers Inkomen

Leestijd: 4 minuten

Eigenlijk valt onder deze categorie alles wat niet onder de andere categorieën valt. Je werkt niet in loondienst of als ondernemer, maar verdient wel geld. De inkomsten hiervan zijn, zoals de Belastingdienst dat definieert, inkomsten uit overige werkzaamheden.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je wel in loondienst werkt, maar uit een andere bron nog neveninkomsten hebt. Je kunt dan denken aan freelance werkzaamheden zoals het zijn van gastouder.

Belasting op de inkomsten uit overige werkzaamheden

Zolang je enige bron van inkomsten voortkomt uit overige werkzaamheden, betaal je in 2023 tot het bedrag van EUR 3070 geen inkomstenbelasting. Dit is bedrag komt overeen met de algemene heffingskorting die iedereen met belastbare inkomsten heeft.

Dat betekent in de praktijk dat als je nog andere inkomsten hebt, de vergoeding hiervoor wordt opgeteld bij je salaris. Datzelfde geldt als je inkomsten hebt uit ‘vroegere arbeid’. Daaronder vallen eventuele uitkeringen als AOW, pensioenuitkeringen en uitkeringen van lijfrentes.

Als de inkomsten uit overige werkzaamheden ervoor zorgen dat je boven de algemene heffingskorting uitkomt, dan kun je rekenen op een aanslag inkomstenbelasting.

Ben je in loondienst namelijk, dan houdt de werkgever loonbelasting is, als een soort voorschot op de inkomstenbelasting die je moet betalen. Bij de overige werkzaamheden is er geen werkgever en gebeurt dat dus niet.

Voorlopige aanslag

Om te voorkomen dat je dat hele bedrag na de belastingaangifte en de belastingaanslag ineens moet ophoesten, kun je de belastingdienst vragen om een voorlopige aanslag. Wat is eigenlijk een voorlopige aanslag?

In de voorlopige aanslag doet de Belastingdienst een schatting van het bedrag aan inkomstenbelasting dat je na het lopende jaar zult moeten betalen. Dat bedrag wordt alvast in maandelijkse bedragen afgedragen. Voor de vaststelling van het bedrag wordt de aangifte van het vorige jaar gebruikt.

Ook kun je zelf informatie aanleveren, op basis waarvan de voorlopige aanslag gemaakt wordt. Dat zorgt ervoor dat je de belasting alvast betaalt in het lopende jaar, dus op het moment dat je de inkomsten ook echt maakt.

Na het einde van het jaar doe je de definitieve aangifte Inkomstenbelasting. Uiteraard mag je de bedragen die je al betaalde op basis van de voorlopige aanslag van het totaal te betalen belastingbedrag aftrekken. Dat leidt tot een te betalen of te ontvangen bedrag.

Als je schatting goed was, dan zal het tot een beperkt bedrag te ontvangen of te betalen leiden. Als de realiteit erg veel afwijkt van de schatting, dan wordt het verschil natuurlijk groter.

Mocht in de loop van het jaar duidelijk worden dat je flink gaat afwijken, dan kun je herziening aanvragen van de voorlopige aanslag.

Het aanvragen van de voorlopige aanslag gebeurt online. Overigens kan ook de Belastingdienst vanuit zichzelf een voorlopige aanslag opleggen, als zij ziet dat er grote afwijkingen zijn. De Belastingdienst wil namelijk niet dat u in de problemen komt, als er ineens heel veel geld moet worden betaald.

Wat kun je doen om extra inkomen te genereren en welke beroepen vallen onder deze regeling?

Sommige mensen beginnen een internetbedrijfje, waarin ze goederen of diensten aanbieden. Een ander goed voorbeeld is het zijn van gastouder. Ook sommige beroepssporters en artiesten genereren inkomsten uit overige arbeid.

Daarnaast zijn er nog andere activiteiten die hieronder kunnen vallen. Je zou aan de slag kunnen als je op freelance basis klussen voor anderen doet. Denk hierbij aan schoonmaakwerk, schilderwerk of andere onderhoudswerkzaamheden. Ook consultancywerk en werk als gemeenteraadslid (als je gekozen wordt natuurlijk) behoort tot de mogelijkheden.

Ook zijn er mensen die incidenteel lezingen geven, zich bezig houden met advisering op het gebied van vermogensbeheer en het geven van fiscale adviezen, zoals het invullen van belastingaangiftes voor anderen. Ook het schrijven van boeken of artikelen is, met alle online mogelijkheden, een prima bron van inkomsten.

Vrijwilligerswerk

Als je werkt als vrijwilliger voor een instelling zonder commercieel doel en je krijgt daarvoor een beloning, dan is die in principe onbelast. De beloning moet dan wel aanmerkelijk lager zijn dan de beloning die je voor vergelijkbaar werk in een commerciële omgeving zou krijgen.

De beloning mag ook niet meer zijn dan EUR 4,50 per uur, voor mensen boven 23 jaar. Daaronder is het maximum EUR 2,50. Hoe dan ook is maar EUR 150 per maand onbelast te ontvangen voor vrijwilligerswerk. Voor het jaartotaal geldt een maximum van EUR 1500.

Let op: zodra je over 1 van de grenzen heen gaat, wordt het hele bedrag belastbaar!

Administratie

Er is geen verplichting om een administratie bij te houden van de inkomsten uit overige werkzaamheden. Het kan wel zijn dat de Belastingdienst bepaalde bewijsstukken vraagt om zaken te onderbouwen. Wat eigenlijk betekent dat je wel een, weliswaar summiere, administratie moet bijhouden.

Bewaar dus urenstaten, bonnetjes, facturen en rekeningoverzichten. Een goede tip in dat verband is om een aparte bankrekening te openen voor de inkomsten uit overige arbeid, daarmee is vaak snel en makkelijk inzicht te krijgen en inzage te geven als daar om gevraagd wordt.

Aftrekbare kosten

Er zijn kosten die je mag aftrekken van de opbrengsten van je werkzaamheden. Om te beginnen mag je zakelijke kosten voor 100% aftrekken. Werk je als tuinman en heb je daarvoor bijvoorbeeld speciale gereedschappen of kleding nodig, dan mag je de kosten daarvan aftrekken.

Van kosten die je maakt voor privé en zakelijk mag je natuurlijk alleen het zakelijke deel aftrekken. Als je vergoedingen krijgt voor bepaalde kosten, mag je die kosten natuurlijk niet ook nog eens aftrekken.

Zoals gezegd: bewaar altijd bonnetjes waarmee je bepaalde kosten kunt verantwoorden.

Een bijzondere soort van kosten vormen de afschrijvingen. Mocht je om de inkomsten te genereren, dure apparatuur nodig hebben, dan mag je de afschrijving daarvan aftrekken. In het voorbeeld van de tuinman: stel je hebt een zitmaaier gekocht van EUR 5.000, dan mag je die in 5 jaar afschrijven. Dat betekent dus dat je EUR 1.000 per jaar mag aftrekken van je inkomsten.

Aangifte

De inkomsten geef je gewoon aan via het aangiftebiljet Inkomstenbelasting. Dit hoort er nou eenmaal bij. Gratis bijverdienen zit er helaas niet in. Toch zijn er manieren om de eerste drie jaar geen belasting te betalen als je er goed op let. Daarover lees je meer in dit artikel.

Interessant? Lees dan snel verder:

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie