Home » Ondernemen » Wat is intrinsieke waarde en hoe wordt het berekend?

Wat is intrinsieke waarde en hoe wordt het berekend?

Leestijd: 4 minuten

Als ondernemer heb je waarschijnlijk al eens van de term “intrinsieke waarde” gehoord. Maar wat betekent het eigenlijk en hoe kun je het berekenen? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over intrinsieke waarde.

We starten met wat de betekenis is van intrinsieke waarde. Vervolgens lichten we toe hoe je de intrinsieke waarde van een onderneming berekent. Daarna zoomen we in op de berekening van intrinsieke waarde per aandeel. En geven we je wat context bij wanneer je deze berekeningen zou willen doen.

Betekenis intrinsieke waarde

Wat betekent intrinsieke waarde? Intrinsieke waarde is het verschil tussen de waarde van de bezittingen en de schulden van een onderneming. Het is daarmee eenvoudig af te lezen van de balans. Je kunt de intrinsieke waarde van je onderneming als het volgt berekenen: 

Intrinsieke waarde = (activa – schulden) + goodwill

De intrinsieke waarde van een onderneming is dus de totale activa minus de totale passiva van de onderneming. Het is de waarde die overblijft als alle schulden en verplichtingen worden afgetrokken van de waarde van de activa. Hierbij wordt vervolgens de goodwill opgeteld.

De intrinsieke waarde is een belangrijke indicator voor de financiële gezondheid van een onderneming. En dat is weer een belangrijke om investeerders aan te trekken en succesvol aandelen uit te kunnen geven

Intrinsieke waarde onderneming

De intrinsieke waarde van een onderneming wordt vaak vermeld in de resultaten van het bedrijf. Beursgenoteerde bedrijven zijn zelfs verplicht de cijfers ieder jaar te publiceren. Door hiernaar te kijken weten beleggers hoe het er met het bedrijf voor staat en wat de risico’s zijn. En dus of het de moeite waard is om bepaalde investeringen te doen. 

Met de intrinsieke waarde van je onderneming weet je dus wat de daadwerkelijke waarde van een onderneming is. Het is als het ware de waarde die een bedrijf van zichzelf bezit. 

Intrinsieke waarde bedrijf berekenen

De intrinsieke waarde is de prijs waarvoor het bedrijf bedrijf zou kunnen worden verkocht, maar uiteraard zonder de schulden. Die dien je er dus eerst van af te trekken. Het resultaat dat je dan krijgt komt op hetzelfde neer als het eigen vermogen + de goodwill. Laten we kijken hoe dit gaat aan de hand van een voorbeeld. 

Voorbeeld:

De totale activa van je bedrijf bedraagt €200.000 en je schulden zijn opgeteld €50.000. 

Je eigen vermogen is in dat geval €150.000. 

Want immers €200.000 (activa) – €50.000 (schulden) = €150.000 (eigen vermogen)

Daarnaast wordt je goodwill geschat op €20.000. Daarmee komt de totale intrinsieke waarde van je bedrijf uit op €170.000.

Dit is zo want €150.000 (eigen vermogen) + €20.000 (goodwill) = €170.000 (intrinsieke waarde bedrijf)

Verschil tussen intrinsieke waarde en eigen vermogen 

Wat is het verschil tussen intrinsieke waarde en het eigen vermogen? Het verschil tussen intrinsieke waarde en eigen vermogen ligt in de manier waarop ze de waarde van de bezittingen van een bedrijf weergeven. 

Eigen vermogen is uitsluitend gebaseerd op de boekwaarde van activa en passiva. En heel feitelijk. Deze waarden zijn echter niet altijd even nauwkeurig. Omdat bijvoorbeeld sommige activa, zoals machines sneller kunnen verouderen dan de afschrijfkosten rekening mee houden. Ook kunnen panden juist in waarde stijgen in plaats van in waarde dalen.

Intrinsieke waarde richt zich daarentegen ook op niet-tastbare activa. Zoals je merkreputatie, kennis en kwaliteit van personeel. Omdat intrinsieke waarde gebaseerd is op meningen en interpretaties, is het subjectiever dan eigen vermogen. 

Kanttekening: Intrinsieke waarde onderneming

De intrinsieke waarde wordt vaak gezien als de meest accurate manier voor waardebepaling van een bedrijf. Maar de waardering van niet-tastbare activa subjectief. Daarom is het vaak lastig om deze waarden precies te onderbouwen. Het is minder feitelijk dan bij andere cijfers.

Intrinsieke waarde per aandeel

Door de intrinsieke waarde per aandeel weten investeerders of een aandeel momenteel ondergewaardeerd of overgewaardeerd is op de markt. En dus of ze er goed aan doen om te investeren. Als de marktprijs lager is dan de intrinsieke waarde per aandeel, kan dit een goede investeringsmogelijkheid zijn. Is het andersom, dan lijkt het minder aantrekkelijk.

Intrinsieke waarde per aandeel berekenen

Beleggers komen de intrinsieke waarde per aandeel dus vaak tegen in hun investeringsbeslissingen. De formule voor de intrinsieke waarde van een aandeel is:

Intrinsieke waarde per aandeel = (waarde van het bedrijf – schulden) / uitgegeven aandelen

Je berekent de totale waarde van het bedrijf door de totale activa minus schulden te doen. 

Het aantal uitgegeven aandelen is het totale aantal aandelen dat in omloop is. 

Voorbeeld:

We zagen net dat de totale activa van je bedrijf €200.000 is en je schulden opgeteld €50.000 zijn. Je goodwill is nog steeds €20.000. Er zijn 10.000 aandelen uitgegeven.

€170.000 (waarde van bedrijf incl. goodwill – schulden) gedeeld door 10.000 (uitgegeven aandelen) = €17 intrinsieke waarde per aandeel.

Beurskoersen van grote bedrijven als Apple en Meta noteren vaak ruim boven de intrinsieke waarde per aandeel. Hoe komt dat? Dit is omdat immateriële activa zoals patenten, kennis en merknaam een grote rol spelen. 

Er wordt bij dit soort bedrijven verwacht dat er in de toekomst nog veel meer winst zal worden gemaakt. Hierdoor kan er een groot verschil ontstaan tussen de intrinsieke waarde en de beurskoers.

Intrinsieke waarde bedrijf: conclusie

De intrinsieke waarde van een bedrijf is een belangrijke indicator voor de financiële gezondheid van het bedrijf. Het geeft aan hoeveel waarde er is opgebouwd binnen het bedrijf en hoeveel er overblijft na het betalen van alle verplichtingen. Hierin wordt ook goodwill opgenomen. dit is echter vaak lastiger te onderbouwen dan andere cijfers.

Investeerders zijn gebaat bij het weten wat de intrinsieke waarde per aandeel is. Op basis hiervan kunnen ze inschatten wat de beste investeringsmogelijkheden zijn.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie