Home » Economisch nieuws » Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

Leestijd: 2 minuten

Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

Behalve de inflatiecijfers van het CBS komen er ook cijfers vanuit Duitsland, Frankrijk en de eurozone over hoeveel duurder het leven is geworden. De afgelopen tijd daalde de inflatie in Nederland na het hoogtepunt in de herfst van vorig jaar, maar in april was er plots weer een stijging. Dat kwam vooral door een minder sterke daling van de energieprijzen, maar ook duurder voedsel speelde een rol.

De inflatiecijfers geven een indicatie of de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) effect beginnen te hebben. Als dat nog niet voldoende is, dan zijn er meer renteverhogingen te verwachten. De beleidsmakers van de ECB komen halverwege juni weer bijeen.

Schuldenplafond

Een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt inmiddels afgewend. President Joe Biden en de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy bereikten een akkoord waarbij de overheidsuitgaven volgend jaar vrijwel gelijk blijven. Zonder akkoord zouden de Verenigde Staten begin juni hun rekeningen niet meer kunnen betalen, wat grote gevolgen zou kunnen hebben voor de waarde van de dollar en de wereldeconomie. Maar het is onduidelijk of de meer radicale Republikeinen akkoord willen gaan met dit akkoord. Als dat niet zo is, dan heeft McCarthy steun nodig van Democraten. En ook bij hen is het nog niet zeker of ze allemaal voor deze deal willen stemmen.

Hoe de Amerikaanse aandelenmarkten reageren, wordt pas dinsdag duidelijk. Maandag blijven de beurzen op Wall Street gesloten vanwege Memorial Day. Ook in Londen blijven de beurzen dicht vanwege een feestdag. In de rest van Europa wordt wel gewoon gehandeld.

Qua bedrijfscijfers is het een rustige week. In Nederland opent gamesbedrijf Azerion, dat afgelopen week al fors steeg, de boeken. Vanuit de VS komen cijfers van servermaker HP Enterprise, printerbedrijf Hewlett Packard, softwarebedrijf Salesforce en chipmaker Broadcom.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie