ISP staat voor Internet Service Provider, kortweg internetprovider of provider genoemd. Het is een bedrijf dat zaken aanbiedt en regelt rondom het internet en de infrastructuur daarvan. De meest voorkomend en bij het publiek ook de meest bekende dienst, is levering van de verbinding. Om het internet uiteindelijk bij je thuis of op kantoor te krijgen, zijn er 3 verschillende soorten. Dat zijn een IAP, een IHP en een ISP.
Een IAP is een internet acces provider, oftewel een bedrijf dat er voor zorgt dat je een verbinding met het internet kunt maken. Dat kan op 2 manieren: via een vaste lijnverbinding met je huis of kantoor, of mobiel via 4G/5G, meestal met je telefoon of tablet.
In Nederland heeft 96,8% van de bevolking toegang tot internet via een vaste verbinding. 91% van het totaal heeft een verbinding met een snelheid van van 1 Gigabit per seconde of meer, 8% heeft een verbinding tussen de 100 Megabit per seconde en 1 Gigabit. In een groot aantal gevallen is een lagere snelheid het gevolg van een eigen keuze van de klant.
Er is wel sneller beschikbaar op het adres, maar de klant heeft er de extra abonnementskosten niet voor over. Wereldwijd gezien behoort Nederland tot de koplopers als het gaat om dekking en snelheid.
De ISP, wat staat voor internet service provider, levert naast toegang tot het internet ook extra diensten. Dat betekent eigenlijk dat een ISP een IAP is, met een (veel) breder dienstenpakket. Bij aanvullende diensten, kun je denken aan serverruimte om je eigen website te maken, de mogelijkheid om bij de provider een eigen emailadres aan te maken en deel te nemen aan discussiegroepen, fora en nieuwssites.
IAP en ISP zijn vrijwel hetzelfde geworden
Als je de markt bekijkt is de grens tussen een ISP en een IAP eigenlijk niet meer aanwezig. Email via een ISP is inmiddels ook redelijk buiten gebruik geraakt. Vroeger had vrijwel iedere gebruiker een emailadres via de provider. Denk aan de oudere home.nl, online.nl en ziggo.nl extensies.
Na verloop van tijd kwamen consumenten erachter dat migratie naar een nieuwe provider praktisch niet mogelijk was. Het email adres was namelijk niet te verhuizen van de ene provider naar de andere. Deze vorm van gedwongen klantenbinding werd niet echt gewaardeerd. Dat zorgde ervoor dat de generieke (en gratis) mailproviders als Google, Hotmail, Outlook en Yahoo de markt overnamen.
Dat betekende wel dat het hele adressenboek voor de switch moest worden geïnformeerd. Zakelijke gebruikers hebben vanaf de eerste dagen van het internet gekozen voor emailadressen via hun eigen website. Dat werd (en wordt) als veel professioneler gezien.
Hetzelfde geldt voor het online houden van websites. Waar dat vroeger vaak gedaan werd door de provider, is deze markt nu in handen van onafhankelijke partijen die serverruimte verhuren aan de eigenaren van websites. Ook hier was eerder sprake van een lage mobiliteit. Verhuizen is relatief eenvoudig, kan meestal op jaarbasis, maar moet wel ruim van tevoren worden geregeld in verband met de opzegtermijn van contracten.
Dat heeft uiteindelijk geleid tot de IHP, oftewel Internet Hosting Provider. Deze partijen bieden specifieke diensten aan voor het hosten van websites, naast andere diensten, die vaak afzonderlijk moeten worden ingekocht. Je kunt daarbij denken aan het hosten van je mailadressen, zodat je die op je eigen extensie kunt laten eindigen.
Domeinregistratie
Een IHP houdt zich ook bezig met domeinregistratie. Dat is in feite niets anders dan dat je de naam van je website vastlegt en er daarmee voor zorgt dat de naam van jou is. Een goede raad in dat verband is de naam vast te leggen in de meer generieke domeinen.
Heet je bedrijf Janssen en is het in het .NL domein geregistreerd, dan is het verstandig om ook Janssen.com, Janssen.net en Janssen.EU vast te leggen en naar de hoofdsite (Janssen.nl) te laten doorleiden.
De meeste hostingpakketen omvatten naast de serverruimte, die je trouwens huurt, ook rekenkracht, netwerkverkeer en opslagruimte. De opslagruimte komt dan meestal in de vorm van een cloud, die prima te gebruiken is als backup voor je data. Werk je met gevoelige gegevens, dan is extra aandacht voor veiligheid geen luxe. Voorbeelden van incidenten zijn er helaas te over.
Voor normaal particulier gebruik heb je geen IHP nodig, maar als je je eigen website wilt hosten, voor de opzet van een bedrijfje, de site van een club die je (mee)bestuurt of voor je hobby, dan is een IHP de juiste keuze.
Let op bij het selecteren van een IHP. De prijsstructuren zijn vaak niet erg transparant en na het lokkertje voor de korte termijn zijn de prijzen voor volgende periodes vaak een heel stuk hoger!
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties