Overweeg je om jouw allereerste BV op te richten? Dan kan dit best wat spanning opleveren en wellicht vragen oproepen. Want waar moet je allemaal aan denken bij de oprichting van een BV? Welke rechten en plichten heb je straks? Hoe zit het met de persoonlijke aansprakelijkheid? Welke kosten komen hier allemaal bij kijken? Er zijn heel wat zaken waar je van op de hoogte moet zijn bij het oprichten van een bv. In dit artikel nemen we je mee in de belangrijkste punten.
Belangrijk vóórdat je een BV opricht
Een BV richt je niet zomaar op. Hier gaat heel wat voorbereiding aan vooraf. Gelukkig maar, want het is niet iets waar je te licht over moet denken. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden en te onderzoeken.
In de eerste plaats is het belangrijk om te onderzoeken of dit wel een gunstige keuze is in jouw situatie. Is een BV oprichten in jouw persoonlijke situatie wel verstandig? Welke andere rechtsvormen zijn er? En welke voordelen bieden deze zowel op fiscaal als juridisch vlak? Waarom zal een bv juist voor jou aantrekkelijk zijn?
Het is verstandig om dit niet alleen zelf te onderzoeken, maar hierbij ook de hulp van een deskundige in te schakelen. Sowieso is advies van een boekhouder of accountant op fiscaal vlak geen overbodige luxe. Zo weet je zeker dat dit ook belastingtechnisch de juiste beslissing is.
Daarnaast is het goed om alvast een ondernemingsplan op te stellen. Hierin beschrijf je het doel van je onderneming. Besef ook dat dit ondernemingsplan nog een belangrijke doelgroep heeft. Namelijk de investeerders en mogelijke bestuurders.
Ook is het slim om wat geld te sparen voor de oprichting van je BV. Gelukkig is dit door de jaren heen al stukken goedkoper geworden. Vroeger had je bijvoorbeeld een hoog startkapitaal nodig om überhaupt een bv te kunnen starten. Dit is inmiddels niet meer het geval. Dat neemt echter niet weg dat hier nog altijd wel wat kosten bij komen kijken. In de eerste plaats vanwege de notariskosten.
Bij de oprichting van een bv is het verplicht om een akte op te stellen. Dit kan tegenwoordig ook online via bijvoorbeeld firm24. Dat kost toch al snel honderden euro’s. Daarnaast kost ook de inschrijving bij de KvK geld en moet er ook nog eens een zakelijke bankrekening geopend worden.
Persoonlijke aansprakelijkheid: hoe zit dat eigenlijk?
Voor veel mensen is de belangrijkste reden om een bv op te richten, dat ze hiermee de persoonlijke aansprakelijkheid kunnen verminderen. Bij een eenmanszaak word jij namelijk altijd verantwoordelijk gehouden voor het wel en wee binnen het bedrijf. Zolang het goed gaat, is dat geen probleem. Maar wat als de zaken onverhoopt verkeerd gaan?
Als je heel veel verlies draait en zelfs failliet verklaard wordt? In dat geval kunnen schuldeisers dus ook aanspraak doen op jouw privévermogen. Dit risico vinden veel ondernemers te groot. Als je ervoor kiest om een bv op te richten, zal het bedrijf echter zelf als ‘persoon’ worden beschouwd. Jouw privévermogen blijft daardoor in elke situatie beschermd. Alleen als aangetoond kan worden dat er sprake was van een onbehoorlijk bestuur, kan je ook als persoon worden aangesproken.
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties