Op 3 juni 2025 is het kabinet-Schoof gevallen nadat de PVV zich terugtrok uit de coalitie vanwege onenigheid over het asielbeleid . Premier Dick Schoof heeft het ontslag van het kabinet aangeboden aan de koning.
Het kabinet is nu demissionair, wat betekent dat het alleen lopende zaken afhandelt en geen nieuw beleid initieert. Voor ondernemers brengt dit politieke onzekerheid met zich mee. Hoebeginik.nl is voor jou in de materie gedoken en vertelt je hier meer over.
Arbeidsmarkt en ZZP: wetgeving op pauze
Wet DBA: handhaving gaat door
Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst weer op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen boetes en naheffingen krijgen . Er geldt een overgangsperiode van één jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid.
Wet VBAR en verplichte AOV: vertraging
De Wet VBAR (Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden) is bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen rondom de status van zelfstandigen en werknemers. De wet zou per 1 januari 2026 moeten ingaan . De verplichte AOV wordt beschreven in de Wet BAZ (Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen), die in juni 2024 ter internetconsultatie is voorgelegd . Het is nog niet duidelijk of deze wetsvoorstellen worden doorgezet.
Zelfstandigenwet: in consultatie
De Zelfstandigenwet is op 25 mei 2025 aangeboden ter consultatie. Belanghebbenden kunnen tot 23 juni op het wetsvoorstel reageren . De wet moet duidelijkheid verschaffen over zelfstandig ondernemerschap. De behandeling zal pas na de verkiezingen worden opgepakt.
Belastingbeleid: weinig nieuwe maatregelen
De meeste fiscale wijzigingen voor 2025 liggen al vast:
- De zelfstandigenaftrek bedraagt €2.470
- Het box 2-tarief daalt van 33% naar 31%
- De mkb-winstvrijstelling daalt naar 12,7%
Stikstof en milieubeleid: verdere stilstand
De plannen van het kabinet-Schoof voor de stikstofaanpak worden mogelijk controversieel verklaard. Dit kan leiden tot verdere vertraging in investeringen en vergunningverlening in de bouw en landbouw.
Energie en netcongestie: urgent maar kwetsbaar
Netcongestieaanpak (LAN): gaat door
Het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) blijft doorgaan als lopende zaak. Het programma richt zich op het uitbreiden van het elektriciteitsnet om de groeiende vraag aan te kunnen.
Kernenergieprojecten: vertraging
De bouw van nieuwe kerncentrales loopt vertraging op. De voorbereidingsfase neemt meer tijd in beslag en de kosten zijn hoger dan verwacht.
Wat kun je nu doen?
- Beoordeel je arbeidsrelaties opnieuw: Zorg ervoor dat je voldoet aan de criteria van de Wet DBA om boetes te voorkomen.
- Plan fiscaal vooruit: Maak gebruik van de bekende belastingregels voor 2025.
- Bouw financiële buffers op: Onzekerheid kan investeringen en omzet drukken.
- Blijf betrokken: Ondernemersorganisaties zoals ONL en MKB-Nederland kunnen jouw stem versterken in Den Haag.
Conclusie
De val van het kabinet betekent uitstel van belangrijke wetgeving, meer onzekerheid en stagnatie op dossiers als arbeidsmarkt, stikstof en energie. Voor ondernemers blijft het devies: wees alert, blijf flexibel en zorg voor strategische veerkracht.
Veelgestelde vragen
Wat betekent de val van het kabinet voor de handhaving van de Wet DBA?
De handhaving van de Wet DBA gaat door zoals gepland. Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst weer op schijnzelfstandigheid. Er geldt een overgangsperiode van één jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid.
Wordt de verplichte AOV voor zzp’ers ingevoerd?
De verplichte AOV wordt beschreven in de Wet BAZ, die in juni 2024 ter internetconsultatie is voorgelegd. Het is nog niet duidelijk of dit wetsvoorstel wordt doorgezet. De behandeling zal pas na de verkiezingen worden opgepakt.
Wat gebeurt er met de plannen voor nieuwe kerncentrales?
De bouw van nieuwe kerncentrales loopt vertraging op. De voorbereidingsfase neemt meer tijd in beslag en de kosten zijn hoger dan verwacht.
Welke belastingmaatregelen zijn al vastgesteld voor 2025?
De zelfstandigenaftrek bedraagt €2.470, het box 2-tarief daalt van 33% naar 31%, en de mkb-winstvrijstelling daalt naar 12,7%.
Wat kun je als ondernemer nu het beste doen?
Beoordeel je arbeidsrelaties opnieuw, plan fiscaal vooruit, bouw financiële buffers op en blijf betrokken bij ondernemersorganisaties.
Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk! Helemaal als startende ondernemer is deze tijd heel waardevol.
0 reacties