Home » Economisch nieuws » Kabinet komt met duidelijkere regels voor zzp’ers

Kabinet komt met duidelijkere regels voor zzp’ers

Leestijd: 2 minuten

Het overheidsbestuur wil duidelijker in de wetgeving vastleggen onder welke omstandigheden werk kan worden uitgevoerd door een zzp’er en wanneer iemand daarvoor als werknemer moet worden aangenomen. Een belangrijke factor hierin is of de werkende directe aansturing krijgt van de opdrachtgever en of het gaat om structureel werk dat een vaste plaats binnen de organisatie inneemt.

Voor de uitwerking van het wetsvoorstel, dat afgelopen vrijdag voor consultatie is vrijgegeven, heeft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangegeven dat er uitgebreid naar eerdere rechtspraak is gekeken. Hierbij is bekeken hoe in het verleden door rechters is geoordeeld in diverse situaties en welke afwegingen toen zijn gemaakt.

Om vast te stellen of een taak door een zzp’er kan worden uitgevoerd, moet volgens Van Gennip eerst worden gekeken naar de aansturing van het werk. Ze vraagt: “Heb je daar volledige vrijheid in of word je geleid door een ander?” In het eerste scenario kun je als zzp’er aan de slag, in het laatste alleen als werknemer.

Uurtarief

Verder moet de aard van de werkzaamheden worden bekeken. “Voer je taken uit die structureel zijn binnen een organisatie, een vaste positie hebben en doe je hetzelfde werk samen met werknemers, of werk je zelfstandig, voor eigen rekening en risico?”

Het kabinet wil ook het uurtarief laten meewegen. Werkenden die kunnen aantonen dat ze minder betaald krijgen dan het vastgestelde uurtarief, momenteel 32 euro, moeten in de toekomst gemakkelijker een arbeidsovereenkomst kunnen claimen. Het is dan aan de opdrachtgever om aan te tonen dat daar geen sprake van is.

Schijnzelfstandigheid

Volgens Van Gennip zorgen deze verhelderde regels ervoor dat zowel werkenden als opdrachtgevers niet zelf door een “berg van jurisprudentie” hoeven te waden. Dit is tevens een van de maatregelen die het demissionaire kabinet neemt om schijnzelfstandigheid te verminderen, maar ook om meer ruimte te bieden aan echte zelfstandigen.

Hoewel de huidige wetgeving in de meeste gevallen al duidelijk is, benadrukt Van Gennip dat het bij een klein deel van de opdrachten moeilijker is om te bepalen welk soort arbeidsovereenkomst moet worden gebruikt. Voor dit grijze gebied is het wetsvoorstel bedoeld als oplossing. Belanghebbenden hebben tot 10 november de tijd om te reageren.

De belangenorganisatie voor zzp’ers, VZN, is niet tevreden over het voorstel omdat het te veel zou neigen naar werknemerschap en zo ondernemers zou beperken. “De vrijheid van ondernemerschap, een Europees grondrecht, wordt hen ontnomen.”

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie