Home » Ondernemen » Kan ik pensioen opbouwen met een 0 uren contract?

Kan ik pensioen opbouwen met een 0 uren contract?

Leestijd: 2 minuten

Lekker snel en veel geld verdienen met crypto of zuinig leven en vooral veel sparen om zo snel mogelijk te kunnen stoppen met werken. Vooral het stukje stoppen met werken klinkt voor velen onderons waarschijnlijk best goed, maar wat weet jij over het ‘good old’ pensioen? En wat nu als je een 0 uren contract hebt, hoe zit het dan met pensioen opbouwen? 

Wat is een 0 uren contract?

Ten eerste, wat is nu een 0 uren contract. Spreek je met je werkgever af dat je een nulurencontract krijgt dan betekent dit niet zoals de naam misschien doet denken dat je niet hoeft te werken. Met dit type contract werk je alleen de uren die jouw werkgever jou oproept. Dit moet dan wel minimaal 4 dagen van tevoren anders ben je niet verplicht om te komen. Qua salaris heb je ook gewoon recht op het minimumloon of cao-loon, wanneer van toepassing, en op basis van het aantal gewerkte uren krijg je ook gewoon vakantiedagen en vakantiegeld op basis van je loon. 

Bouw ik pensioen op met een 0 uren contract?

Ja en nee. Ja, omdat werkgevers meestal wel een pensioenregeling voor hun werknemers hebben en dan maakt het niet uit of je nu een 0 uren contract hebt of een vast contract voor 40 uur. Elke werknemer kan dan pensioen opbouwen. En dan kan komen we nu bij de andere kant van het verhaal. In Nederland zijn werkgevers alleen niet verplicht om iedereen deel te laten nemen aan zo’n regeling en jij misschien wel geen pensioen opbouwt. Staat dit wel in de cao? Dan mag je werkgever je niet uitsluiten. Check deze dus even goed online. 

Hoe kan ik pensioen opbouwen?

Heb je recht op pensioen bij jouw werkgever? Dan bouw je deze tijdens je werkende leven op via de pensioenregeling van je werkgever(s). Je kunt het zien als een soort uitgesteld loon. Per maand wordt een gedeelte van je loon in een potje bij een pensioenfonds of verzekeraar gestopt. Vaak werk je niet je hele leven bij dezelfde werkgever waardoor je op het eind vaank meerdere pensioenpotjes hebt. Ga je later met pensoen dan krijg je dus per maand een extra bedrag uit die pot bovenop de AOW. Het pensioen wat je van de overheid krijgt. Wil je hiernaast nog meer sparen voor jezelf en ook voor je (klein)kinderen? Denk dan eens aan beleggen, een lijfrenteverzekering of banksparen en zilvervloot sparen

Meest recente update: december 7, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie