Home 9 Ondernemen 9 Wat zijn kengetallen? + kengetallen betekenis

Wat zijn kengetallen? + kengetallen betekenis

kengetallen
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

december 10, 2023 @ 9:02 pm

Leestijd:
4 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

december 10, 2023 @ 9:02 pm

Leestijd: 4 minuten

Geen kerngetallen, maar kengetallen. Misschien heb je er al eens van gehoord. Als ondernemer benader jij hiermee hoe jouw onderneming ervoor staat. Of je er nu al bekend mee bent of even wilt opzoeken hoe het ook weer precies zat, wij geven je alle info. 

Na het lezen van deze blog kun jij antwoord geven op de vraag: “Hoe gezond is mijn bedrijf?”. Daarvoor delen we eerst de kengetallen definitie en welke kengetallen er zijn. Vervolgens kijken we per onderdeel hoe jij die kengetallen kan berekenen. 

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Kengetallen betekenis

De betekenis van kengetallen is de verhouding die bepaalde financiële cijfers aangeven. Je kunt hiermee jouw onderneming vergelijken met die van anderen. Of kijken naar ontwikkelingen t.o.v. een voorgaande periode.

Wat is een kengetal?

Kengetallen zijn dus getallen waarmee je nagaat hoe het met de financiële gezondheid van jouw onderneming gesteld is. Je kijkt hiermee vanuit verschillende invalshoeken naar je bedrijf. Voor een succesvol bedrijf is het belangrijk om te zorgen dat de kengetallen een gezonde waarde hebben. 

Aan de hand van deze financiële kengetallen krijg jij inzicht. Dat gebruik je vervolgens weer om betere bedrijfsbeslissingen te maken. Er zijn verschillende soorten kengetallen. Elk hebben ze betrekking op een ander financieel onderdeel.

Welke kengetallen zijn er?

De belangrijkste financiële kengetallen zijn: liquiditeit, solvabiliteit, rentabiliteit en activiteit. Hieronder wat het inhoudt en hoe je deze kengetallen kunt berekenen.

Liquiditeit 

Liquiditeitsproblemen zijn een van de belangrijkste oorzaken van faillissementen. Dit betekent dat een bedrijf niet meer aan alle nodige betalingsverplichtingen kan voldoen. 

Wat je berekent: vermogen om jouw facturen te kunnen betalen

Je liquiditeit berekenen doe je met:

  • current ratio
  • quick ratio

Bij quick ratio bereken je de liquiditeit zonder de voorraden, omdat het langer duurt voordat je deze verkocht hebt. Bij de current ratio bereken je de liquiditeit met de voorraden, omdat deze snel worden verkocht. Afhankelijk van de omloopsnelheid van jouw voorraden kun je dus een van de twee kiezen.

Liquiditeit berekenen

Quick ratio: vlottende activa – voorraden / kort vreemd vermogen

Current ratio: vlottende activa / kort vreemd vermogen

Het betalingsrisico stijgt naarmate de liquiditeit lager is. Toch is het mogelijk om te kunnen blijven draaien met een matige liquiditeit. Maar dan zal een leverancier langer moeten wachten op zijn geld. Een branche waarbij je dit veel ziet is bij supermarkten.

Wanneer is je liquiditeit voldoende?

Wanneer het cijfer 1,5 of hoger is. Dit betekent dat jouw vlottende activa minimaal anderhalf keer groter is dan je kortlopende schulden. 

Tips

  • Probeer je voorraden zo klein mogelijk te houden
  • Ga achter uitstaande bedragen bij je debiteuren aan
  • Probeer de betaaltermijn van crediteuren op te rekken, zodat je facturen later mag betalen.

Solvabiliteit

De solvabiliteit kengetallen geven aan of je schulden op lange termijn kan betalen. Dit is bijvoorbeeld voor banken belangrijk om te weten. Je kijkt hiermee naar hoe de onderneming gefinancierd is. Hoe meer eigen vermogen, hoe gezonder de onderneming.

Wat je berekent: vermogen om schulden over langere termijn af te betalen

Solvabiliteit kengetallen:

  • Solvabiliteit totaal vermogen
  • Solvabiliteit vreemd vermogen
  • Debtratio

Solvabiliteit berekenen

Solvabiliteit totaal vermogen: eigen vermogen / totaal vermogen * 100%

Solvabiliteit vreemd vermogen: vreemd vermogen / totaal vermogen * 100%

Debtratio: vreemd vermogen / totaal vermogen

Tips:

Dus door meer eigen vermogen in je onderneming te stoppen verbetert je solvabiliteit. Het eigen vermogen kun je vergroten door winst niet op te nemen, maar in de onderneming te laten. Ook kun je proberen een mede-investeerder aan te haken. 

Rentabiliteit

Rentabiliteit kengetallen zeggen iets over hoe winstgevendheid je onderneming is. Als ondernemer wil je immers graag weten of je winst uiteindelijk opweegt tegen het vermogen dat je erin stopt. Dat is namelijk wat je onderaan de streep overhoudt,

Wat je berekent: hoeveel vermogen er nodig is om een bepaalde winst te maken

Rentabiliteit kengetallen

  • Rentabiliteit totaal vermogen
  • Rentabiliteit eigen vermogen

Rentabiliteit berekenen

Totaal vermogen: (nettowinst + rente + belasting) / totaal vermogen * 100%

Eigen vermogen: nettowinst / eigen vermogen * 100%

Om te bepalen of de uitkomst van jouw bedrijfsrendement goed is, moet je kijken naar jouw risicoprofiel. 

Met een laag risicoprofiel is een bedrijfsrendement van 5% al erg goed. Fluctueert jouw omzet sterk? Dan heb je een hoger bedrijfsrendement nodig om mindere jaren op te kunnen vangen. Bijvoorbeeld 18%.

Activiteit

Ondanks dat deze activiteitskengetallen vaak wat minder bekend zijn, telt ook de activiteit mee. Je kijkt vooral naar de omloopsnelheid van voorraden en debiteuren. Op basis hiervan kun je zien       hoe efficiënt je vermogen wordt ingezet.

Wat je berekent: hoe lang het duurt voordat iets in je bedrijf verkocht of betaald wordt.  

Activiteit kengetallen

  • Omloopsnelheid voorraden
  • Omloopsnelheid debiteuren

Activiteit berekenen

Omloopsnelheid voorraden: voorraad / kostprijs van de omzet * 365 dagen

Omloopsnelheid debiteuren: debiteuren / omzet * 365 dagen

Kengetallen in je online boekhouding?

Met een online boekhoudprogramma zie jij of jouw bedrijf op de goede weg is! Op de online winst- en verliesrekening vind je alle cijfers. Zo maak jij makkelijk de berekeningen.

Kanttekening

Er zijn een aantal beperkingen waar je rekening mee moet houden bij het analyseren van ratio’s.

  1. Kengetallen zijn een momentopname
  2. Kengetallen zeggen niks over de toekomst

Ondanks dat creëer je er veel overzicht mee en waardevolle inzichten voor bedrijfsbeslissingen.

Conclusie

Financiële kengetallen worden gebruikt om bedrijfsinformatie op een compacte manier te beoordelen en bedrijven met elkaar te vergelijken. Je kijkt vanuit meerdere financiële kanten hoe jouw bedrijf ervoor staat. Met deze momentopname bepaal je of alles nog op koers loopt of dat je ergens moet bijsturen.

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.