Home » Economisch nieuws » Kleinere crypto’s kelderen na optreden Amerikaanse toezichthouder

Kleinere crypto’s kelderen na optreden Amerikaanse toezichthouder

Leestijd: 2 minuten

Met name kleinere cryptomunten zijn flink in waarde gedaald sinds de Amerikaanse toezichthouder SEC afgelopen week de cryptobeurzen Coinbase en Binance heeft aangeklaagd wegens het schenden van de regels voor beurshandel en misleiding van beleggers en toezichthouders. Daarmee lijkt de angst onder cryptobeleggers voor de impact van toenemende regulering weer toe te nemen.

Verschillende zogeheten altcoins hebben in een week tijd tientallen procenten aan waarde verloren. Cardano’s ADA leverde bijvoorbeeld meer dan 30 procent in. Solana’s SOL zakte een kleine 29 procent, Polygon’s MATIC dik 33 procent en Avalanche’s AVAX zo’n 21 procent. De koers van de bitcoin, ‘s wereld grootste en bekendste cryptomunt, stond zondag ruim 5 procent lager dan in het voorgaande weekend op minder dan 26.000 dollar.

Dinsdag meldde de SEC dat Coinbase sinds 2019 miljarden dollars heeft verdiend aan illegale dienstverlening. De grootste cryptobeurs van de Verenigde Staten zou namelijk diensten voor effectenhandel aanbieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Het nieuws kwam een dag nadat de SEC al met aanklachten was gekomen tegen branchegenoot Binance en diens topman Changpeng Zhao, wegens misleiding van beleggers en toezichthouders.

Nieuw hoofdstuk

De stappen luiden mogelijk een nieuw hoofdstuk in als het gaat om de opstelling van autoriteiten richting grote cryptopartijen. De SEC heeft ook een reeks kleinere crypto’s waaronder SOL, MATIC en ADA als ‘effecten’ aangemerkt, waardoor volgens kenners de kans bestaat dat ze in de toekomst van de Amerikaanse beurzen gaan verdwijnen. Robinhood Markets heeft inmiddels ook al aangekondigd bepaalde altcoins van zijn platform te laten vallen.

Voormalig SEC-toezichthouder John Reed Stark waarschuwde investeerders afgelopen week ook dat ze zich beter nu uit cryptoplatforms kunnen terugtrekken. Op Twitter stelde hij van mening te zijn dat we nu in de beginfase zitten van een Amerikaans regelgevings- en handhavingsoffensief.

De Europese Unie heeft dit jaar al de zogeheten Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCa) aangenomen, een wet met strengere regels voor crypto’s. Maar daar blijft het op den duur waarschijnlijk niet bij. Topvrouw Laura van Geest van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) vroeg zich onlangs in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer publiekelijk af of er niet ook gekeken moet worden naar een reclameverbod voor crypto’s.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie