Home » Marketing » Disc kleuren, welke kleuren persoonlijkheid past bij jou?

Disc kleuren, welke kleuren persoonlijkheid past bij jou?

Leestijd: 6 minuten

We gaan het in dit artikel hebben over Disc kleuren en de kleuren persoonlijkheid van mensen. Bij het samenstellen van een team is het namelijk belangrijk dat je goed weet wie je aanneemt. Niet iedere persoonlijkheid past bij elkaar en voor bepaalde functies kan een specifieke karaktereigenschap beter van pas komen. 

De Disc methode is een persoonlijkheidstest waarbij kleuren een belangrijke rol spelen. Tijdens de test zoek je het antwoord op de vraag: welke kleur ben ik? Met de uitkomst van de kleurentest persoonlijkheid weet je beter welke eigenschappen bij jou horen. In dit artikel leg ik je alles uit over de persoonlijkheid kleuren en wat deze voor jou betekenen.

Wat is de Disc kleuren methode?

De Disc kleuren methode is een model waar mensen aan de hand van vragen ingedeeld worden bij één van de vier kleuren. Deze kleuren zeggen iets over je persoonlijkheid. Zodra je weet welke kleur bij je past kan je hier persoonlijkheden bij zoeken die bij elkaar aansluiten.

Het model is bedacht door Dr. William Moulton. Hij was van mening dat iedereen ingedeeld kon worden in één van de vier persoonlijkheidskleuren:

  • Dominantie
  • Interactief
  • Stabiel
  • Consciëntieus

Deze kleuren persoonlijkheidstest kan gedaan worden in groepen. Ik herinner me nog dat wij dit tijdens onze studie ook gedaan hebben. Het werkt in de regel heel simpel.

Je maakt een cirkel die je opdeelt in vier stukken. Ieder stuk is een van de kleuren. Aan de hand van de vragen die gesteld worden zal iedereen richting de kant lopen die het beste past bij zijn of haar antwoord. 

Na het stellen van een aantal vragen heb je een beetje een idee welke persoonlijkheidskleur bij je past. We gaan daar nu wat dieper op in. Hieronder de Disc kleuren voor je kleuren persoonlijkheid.

Kleuren persoonlijkheid

Kleurentest persoonlijkheid

Tijdens de test ga je vragen beantwoorden om zo ingedeeld te worden bij een van de 4 persoonlijkheidskleuren. Let op dat dit geen waardeoordeel of iets dergelijks is. Iedereen heeft iets van alle kleuren. Bij de een overheerst bijvoorbeeld de blauwe persoonlijkheid en de gele persoonlijkheid. 

Stap 1. Verdeel de cirkel in twee helften. De bovenste helft en de onderste helft (zoals aangegeven op bovenstaande afbeelding). Deze eerste splitsing gaat tussen mensen met een snelle / directe stijl (extrovert) en mensen met een meer gereserveerde stijl (introvert).

De bovenste helft wordt vaak getypeerd door mensen met een hoog tempo. Veel praten, snel beslissingen nemen en vaak het voortouw nemen. De onderste helft bestaat uit de meer gereserveerde mensen. Ze denken langer na over beslissingen en overwegen de voor- en tegens beter. 

Vragen rondom het oplossing van conflicten, het omgaan met personeel en collega’s en de manier waarop feedback gegeven wordt kan goed zijn om een scheiding te maken tussen de twee helften. Je stapt na het antwoord geven op een vragen naar de juiste helft.

Stap 2. Nu iedereen een plekje gevonden heeft in de bovenste of onderste helft is het tijd om de cirkel te verdelen in een linker en rechter helft. Je blijft in principe staan waar je stond.

De linkerhelft staat voor taak georiënteerde mensen. Dit zijn mensen met focus, die logisch nadenken en graag met data werken. Ze zijn heel rationeel en gericht op het behalen van resultaat.

De rechterhelft bestaat uit de ‘mensen georiënteerde’ helft. Dit zijn mensen die handelen naar hun emotie en ervaringen. Ze nemen hun gevoel heel serieus, vinden relaties belangrijker dan resultaat en hebben graag interactie met anderen.

Vergelijkbare vragen over het oplossen van conflicten met collega’s, het werken in groepen en dat soort vragen helpen de mensen de juiste kleuren persoonlijkheid te vinden aan de linker- of rechterkant.

Stap 3. Als het goed is staat iedereen nu in één van de vier kwadranten. Dat is de kleur die het beste past bij je persoonlijkheid. Iedereen heeft wel iets van alle kleuren, maar de persoonlijkheden kleuren geven je een beeld van jouw ‘go-to’ reactie op bepaalde situaties. Hieronder lees je precies wat persoonlijkheids kleuren over je zeggen.

Kleuren persoonlijkheid, wat zeggen ze over mij?

Een persoonlijkheid kleur moet je niet zien als een identiteit. Het is slechts een tool die je helpt met het begrijpen van je ‘standaard’ reactie in bepaalde situaties. Veel persoonlijkheid kleuren sluiten goed op elkaar aan en bij het bouwen van een team zou je hier rekening mee kunnen houden. Hieronder vertel ik je meer over wat de uitkomst van de persoonlijkheidstest kleuren over je zegt.

Rood persoonlijkheid – Dominantie / Direct

De rode persoonlijkheid staat voor Dominantie / direct. Concreet betekent dit dat je zelfverzekerd bent, niet bang bent voor confrontaties en gericht bent op resultaat. In gesprekken neem je graag het voortouw en je bent niet bang om risico’s te nemen.

Omdat je graag het voortouw neemt kan je soms bot overkomen. Dit botst daarom wel eens met je collega’s die minder direct zijn. Je kunt ze het beste hun gang laten gaan en niet lastig vallen met kleine opmerkingen die niet bijdragen aan het resultaat.

Geel persoonlijkheid – Interactief / Inspirerend

De gele persoonlijkheid staat voor interactief / inspirerend. Dit is de enthousiasteling in de groep. Iemand die graag luistert, altijd klaar staat om te helpen en betrouwbaar is. De gele persoonlijkheid heeft veel ideeën en strooit hier graag mee.

De personen in deze groep zijn gevoelig voor trends en image en vinden het daarom belangrijk wat mensen van zich vinden. Door het enthousiaste kan het ook voorkomen dat ze anderen niet aan het woord laten. Ze vinden het belangrijk om erbij te horen en het is daarom goed om deze mensen te betrekken in de gesprekken.

Groen persoonlijkheid – Stabiel / sympathiek

De groene persoonlijkheid staat voor stabiel / sympathiek. Deze groep mensen is heel vriendelijk en helpt graag anderen. Ze stellen de groep het liefst altijd op het gemak en helpen graag anderen. Deze groep is meegaand en hoeft niet zo nodig met de eer te strijken.

De valkuil hierbij is dat ze zichzelf soms niet nadrukkelijk genoeg laten hoeren. Ze houden de situatie graag bescheiden en treden daarom soms niet genoeg op de voorgrond. Neem deze ‘stille kracht’ serieus en laat ze rustig uitpraten.

Blauw persoonlijkheid – Consciëntieus 

De blauwe persoonlijkheid is de analyticus in de groep. Deze personen zijn heel betrouwbaar en werken altijd zorgvuldig aan de problemen zonder zich te laten leiden door emotie. Het is een objectieve groep die je kan overtuigen met feiten. Vaak zijn ze ook heel formeel in minder gericht op de emotie, maar juist op de feiten.

De blauwe persoonlijkheid kan heel perfectionistisch zijn en zichzelf daarmee soms in de weg zitten. Ook laten ze je het horen zodra er iets niet goed gaat. Daarin kunnen ze heel direct zijn. Gedetailleerde informatie is waar ze iets mee kunnen, een emotioneel of onduidelijk verhaal absoluut niet.

Uitkomst kleuren persoonlijkheidstest, wat moet ik hiermee?

Met het antwoord op de vraag: ‘welke kleur ben ik’ hoef je je leven niet ineens drastisch te veranderen. Het geeft je slechts een indicatie hoe je standaard manier van handelen is. Iemand die heel direct is, handelt ook nog wel eens uit emotie. Iemand die normaal gesproken de rust probeert te bewaren kan ook echt wel eens uit de slof schieten.

Waar de kleurentest persoonlijkheid goed voor is ,is het samenstellen van een team en het leren kennen van je collega’s. Bij het samenstellen van een team wil je namelijk niet alleen maar dominante mensen hebben (rood) of alleen maar gele mensen. Het liefst heb je een goede mix van alle persoonlijkheidstypen kleuren. 

De rode kleur kan de leiding nemen in de gesprekken. De blauwe kleur bekijkt alles met een helicopterview, de blauwe kleur bewaart de rust binnen de groep en de gele kleur zorgt voor nieuwe ideeën en houdt het leven in de brouwerij.

Je kunt je voorstellen dat een groep met alleen maar mensen die de leiding willen nemen niet optimaal werkt. Hetzelfde geldt voor alleen maar analytische mensen die lang de tijd nemen voor het uitvogelen van de exacte oplossing. Het beste functioneert je groep als iedere groep van de Disc kleuren is vertegenwoordigd.

Onze ervaring met de kleuren persoonlijkheid

Zoals ik je eerder al aangaf in dit artikel hebben wij deze kleuren persoonlijkheid test ook wel eens gedaan. Bij ons noemden we dat toen de vier kwadranten oftewel de “Welke kleur ben ik test”. Hier kwamen best interessante dingen uit. Je leert je collega’s goed kennen en begrijpt ook iets beter waarom mensen bepaalde keuzes maken.

Binnen ons bedrijf hebben we ook beide een andere kleuren persoonlijkheid. Dit werkt juist heel goed omdat we elkaar hiermee aanvullen. Als we beide precies dezelfde persoonlijkheid kleur zouden hebben komt er minder vaak iets interessants naar boven. We hebben nu wel eens een woordenwisseling, maar daaruit komt altijd iets beters naar voeren waar we ons allebei in kunnen vinden.

Ik denk dat dat de beste toepassing is van het concept van de kleuren persoonlijkheid. Een balans vinden tussen de verschillende noodzakelijke eigenschappen binnen je team of je bedrijf. Ga jij de kleurentest persoonlijkheid ook doen?

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie