In november 2024 waren koopwoningen in Nederland gemiddeld 11,9% duurder dan een jaar eerder. Dit is de grootste prijsstijging in meer dan twee jaar, volgens cijfers van het CBS. De stijgende trend zet door na een eerdere dip op de woningmarkt.
Sterke prijsstijging sinds zomer 2023
Na een piek in juli 2022 en een daling die daarna volgde, hebben woningprijzen sinds juni 2023 weer een opwaartse lijn ingezet. Ten opzichte van oktober 2024 stegen de prijzen bovendien met 0,9%. De huidige prijzen liggen nu gemiddeld 8,4% hoger dan tijdens de piek in 2022.
Bron: CBS
Meer woningverkopen
Het Kadaster registreerde in november 17.973 woningtransacties, een stijging van maar liefst 17,9% vergeleken met dezelfde maand in 2023. In de eerste elf maanden van 2024 zijn er al 182.634 woningen verkocht, ruim 12% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit aantal ligt zelfs hoger dan het totaal aantal transacties in heel 2023.
Wat betekent dit voor de woningmarkt?
Experts wijzen erop dat de combinatie van stijgende prijzen en meer woningverkopen wijst op een herstellende woningmarkt. Toch blijven er uitdagingen. Veel starters vinden het nog steeds lastig om een betaalbare woning te kopen, vooral in stedelijke gebieden. De vraag naar woningen blijft hoog en het aanbod beperkt.
Voor eigenaren van huizen betekent de stijging dat hun woning meer waard is geworden, wat goed nieuws kan zijn voor wie overweegt te verkopen. Echter kan de gestegen waarde in het niet vallen als er een nieuwe woning gekocht wil gaan worden, aangezien die ook in prijs gestegen zijn.
Toekomstverwachtingen
Hoewel de woningprijzen blijven stijgen, waarschuwen verschillende deskundigen voor mogelijke economische onzekerheden in 2025, zoals stijgende rente of strengere financieringsvoorwaarden. Deze factoren kunnen de prijsontwikkeling op de woningmarkt afremmen.
Voor nu lijkt de woningmarkt echter weer in beweging te komen, met zowel hogere prijzen als meer verkopen. Dit maakt het einde van 2024 een interessante tijd voor zowel kopers als verkopers.
0 reacties