Home » Ondernemen » Kort vreemd vermogen voorbeelden & betekenis

Kort vreemd vermogen voorbeelden & betekenis

Leestijd: 2 minuten

In de boekhouding praat men over kosten en baten. Aan de ene kant van de balans staan je bezittingen en aan de andere kant van de balans staan schulden. Het is belangrijk om te weten wat je hiervoor moet gebruiken, bijvoorbeeld bij het berekenen van kengetallen.

In dit artikel gaan we het hebben over kort vreemd vermogen oftewel kortlopende schulden. We vertellen je precies wat het is, waarvoor je het gebruikt en geven duidelijk kort vreemd vermogen voorbeelden.

Wat is kort vreemd vermogen?

Kort vreemd vermogen is een schuld die binnen één jaar afgelost dient te worden. Daarom wordt het vreemd vermogen kort ook wel kortlopende schulden (of vlottende activa) genoemd. Je kunt dit op de balans plaatsen onder deze post zodra er een betalingsverplichting van maximaal een jaar aan zit. Anders valt het onder het lang vreemd vermogen oftewel langlopende schulden.

Wat valt onder kort vreemd vermogen?

Onder kort vreemd vermogen vallen betalingsverplichtingen die je binnen één jaar af dient te lossen. Hierbij kun je denken aan standaard facturen die je ontvangt voor producten of diensten, maar ook betalingen zoals de omzetbelasting per kwartaal. 

Kort vreemd vermogen voorbeelden

Om het nog wat duidelijker te maken vind je hieronder kort vreemd vermogen voorbeelden. Er staan onderdelen op die gelden voor ieder bedrijf, maar ook een aantal die specifiek voor ons bedrijf gelden. Het is zaak om als ondernemer goed in kaart te brengen welke schulden je hebt zodat je altijd aan je betalingsverplichting kunt voldoen.

Kortlopende schulden voorbeelden
Nog af te dragen BTWRekening courant
LoonVorderingen op aandeelhouders
Kortlopende leningVooruitontvangen bedragen
Leveranciers

Vreemd vermogen kort, wat moet ik ermee?

In feite verandert er niets aan je schulden als je ze vreemd vermogen kort noemt in je boekhouding. Het is slechts een manier om je schulden in kaart te brengen en te vergelijken met lang vreemd vermogen.

In je boekhouding zie je door dit onderscheid direct hoeveel geld je binnen nu en één jaar nog dient af te lossen. In veel gevallen weet je het natuurlijk wel. Door dit overzicht goed bij te houden (gaat automatisch in een boekhoudprogramma) zal je nooit meer problemen hebben met schuldeisers. 

Kortlopende schulden zijn namelijk heel normaal binnen een organisatie. Het salaris van je personeel dat nog uitbetaald dient te worden, hoort er nou eenmaal bij. Hetzelfde geldt voor de BTW die je ieder kwartaal af moet dragen.

Sterker nog, zonder kort vreemd vermogen is het heel moeilijk om een bedrijf op de juiste manier te runnen. Je moet nou eenmaal investeren om te groeien. In ons geval gaat dat om nieuwe tekstschrijvers, personeel dat ons kan helpen met de advertenties en leveranciers voor SEO en SEA tools. 

Zonder deze investeringen (kortlopende schulden) wordt onze bedrijfsvoering een stuk moeilijker. Wees daarom niet verlegen om kort vreemd vermogen op de balans terug te zien. Het is dé manier, helemaal voor zzp’ers, om schaalbaarder te worden. 

Door dit bovendien goed bij te houden in je zzp boekhoudpakket (hier GRATIS uitproberen) heb je je financiën altijd op orde! Kort vreemd vermogen kan je vriend zijn als je het op de juiste manier gebruikt. Heb jij kortlopende schulden?

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie