Home » Ondernemen » Wat is een kostenplaats? Kostenplaats betekenis & voorbeeld

Wat is een kostenplaats? Kostenplaats betekenis & voorbeeld

Leestijd: 2 minuten

Ieder bedrijf maakt kosten en dit moet allemaal verwerkt worden in de boekhouding. In je eentje gaat dat nog wel, maar zodra er meer mensen binnen het bedrijf werken kan het handig zijn om hier wat structuur in aan te brengen. Een kostenplaats helpt je hierbij. 

Ik vertel je in dit artikel alles over de kostenplaats betekenis en geef duidelijke voorbeelden. Bovendien vertel ik je hoe jij dit zelf binnen enkele klikken kunt toepassen.

Kostenplaats betekenis

Een kostenplaats is een boekhoudkundige term en toepassing dat gebruikt wordt om kosten duidelijk op te splitsen. Alle kosten op een berg gooien is onhandig. Je verliest hierdoor het overzicht en kunt niet bepalen hoe de financiën er voor verschillende onderdelen van je bedrijf ervoor staan.

Een kostenplaats kan gemaakt worden per afdeling bijvoorbeeld. De kosten worden allemaal geboekt in dezelfde boekhouding, maar per afdeling kan er een kostenplaats aangemaakt worden die geboekt wordt samen met de uitgave.

Concreet boek je dus kosten binnen één boekhouding waarbij je later onderscheid kan maken per afdeling. Ook zou je dit per personeelslid kunnen doen. Je kunt zo per werknemer zien hoeveel geld er uitgegeven wordt en of dit nog binnen de perken is.

Een praktisch voorbeeld hiervan zijn de auto- en benzinekosten voor alle verkopers buitendienst. Ze hebben allemaal een tankpas en pinpas van de zaak en gebruiken dit tijdens het werk. Door een kostenplaats aan te maken per verkoper kun je periodiek bekijken hoeveel geld er uitgegeven wordt.

Je zou als kostenplaats bijvoorbeeld het personeelsnummer of het kenteken van de auto kunnen verwerken in de boekhouding. Per boeking kun je hiermee aangeven bij wie de uitgave hoort. 

Kostenplaats maken in de boekhouding

Het verwerken van een kostenplaats is heel eenvoudig in een boekhoudprogramma. In het grootboek maak je dit onderscheid en je kunt dit vervolgens bij iedere boeking toevoegen waar nodig.

In ieder boekhoudprogramma is deze optie standaard verwerkt. Persoonlijk gebruik ik het bijvoorbeeld om in de boekhouding de kosten uit te splitsen voor de verschillende websites die ik heb. Ik kan hierdoor eenvoudig zien wat iedere website kost om te draaien en hoeveel het uiteindelijk oplevert. 

Op deze pagina vind je meer informatie over een boekhoudprogramma. Hier kun je verschillende programma’s vergelijken om te kijken welke past bij jouw organisatie.

Je houdt hiermee niet alleen de boekhouding overzichtelijk. Het helpt je ook om te bepalen waar besparingen mogelijk zijn binnen de organisatie. Een grote berg met kosten is moeilijk te analyseren. Steekt er echter één kostenplaats uit qua kosten? Dan kun je dit eenvoudig onderzoeken en eventueel maatregelen nemen.

Meest recente update: augustus 11, 2022 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie