Home » Economisch nieuws » Krapte op arbeidsmarkt daalt naar laagste niveau sinds eind 2021

Krapte op arbeidsmarkt daalt naar laagste niveau sinds eind 2021

Leestijd: 2 minuten

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, die al geruime tijd aanhoudt, is in het afgelopen kwartaal enigszins afgenomen. Het aantal vacatures per werkloze heeft het laagste punt bereikt sinds eind 2021, toen de coronacrisis een aanzienlijke impact had op de werkgelegenheid.

Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen blijft het personeelstekort echter uitzonderlijk groot, met cijfers die sinds de jaren zeventig niet meer zijn gezien, en is er nog geen sprake van een duidelijke kentering.

Van Mulligen suggereert dat de afname deels te wijten kan zijn aan bedrijven die stoppen met zoeken naar nieuw personeel en in plaats daarvan andere manieren vinden om het tekort aan te pakken, in plaats van daadwerkelijk meer werknemers te vinden. Het aantal werklozen steeg in vergelijking met het vorige kwartaal met 16.000.

In het onderwijs nam het personeelstekort toe met 2.000 vacatures, tot een totaal van 14.000. Ook in het openbaar bestuur en de handel was er een toename in de personeelsbehoefte. In de meeste andere sectoren waren er minder vacatures dan in de voorgaande maanden. Handel, zakelijke dienstverlening en zorg bleven de sectoren met de hoogste vraag naar personeel.

In totaal waren er in het afgelopen kwartaal 416.000 openstaande vacatures, een daling van 12.000. Dit resulteert in 114 openstaande posities per 100 werklozen, een daling van 122 in de voorgaande drie kwartalen. Op het hoogtepunt in het voorjaar van 2022 was dit aantal 142 per 100 werklozen. Het CBS beschouwt een cijfer boven de 100 als een teken van een uitzonderlijk krappe arbeidsmarkt.

Werkgevers blijven de trend van het aannemen van vast personeel, die sinds 2015 zichtbaar is, voortzetten, terwijl het aantal mensen met een flexibel contract daalt. Zelfstandig ondernemerschap (zzp’en) neemt in populariteit toe, met ongeveer één op de vijf banen ingevuld door zelfstandigen.

Het totale aantal werklozen steeg in het afgelopen kwartaal met 16.000, vooral onder jongeren. Het CBS zal binnenkort de werkloosheidscijfers van oktober publiceren.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie