Home » Economisch nieuws » KVK: ondernemers steeds tevredener over bedrijfssituatie

KVK: ondernemers steeds tevredener over bedrijfssituatie

Leestijd: < 1 minuut

Nederlandse ondernemers tonen in 2023 een verhoogd optimisme over de staat van hun bedrijf, met een gemiddelde beoordeling van 7,5, een stijging ten opzichte van 7,2 in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK) onder 1400 ondernemers, waarbij vooral de zakelijke dienstverlening en detailhandel een positievere kijk hebben.

Niet alle sectoren delen dit optimisme: in de horeca ligt het gemiddelde rapportcijfer op 6,9, met een kwart van de ondernemers die een onvoldoende scoren, het laagste in vergelijking met andere sectoren.

Persoonlijk welbevinden onder ondernemers scoort ook hoger, met een gemiddelde van 7,7, een lichte verbetering ten opzichte van 7,5 vorig jaar. Toch ervaart één op de tien ondernemers een persoonlijke score van 5 of lager, waarbij in de horeca dit cijfer op één op de vijf ligt. Stress en spanning zijn veelvoorkomende klachten.

Hoewel de meerderheid van de ondernemers geen financiële problemen verwacht in de komende zes maanden, voorziet bijna een op de tien wel moeilijkheden, voornamelijk door stijgende kosten. Zorgen over klantenbehoud, verdienmodellen en winstgevendheid spelen ook een rol.

De meeste ondernemers zijn in staat om hun maandelijkse lasten te dekken, maar 7 procent kampt met betalingsachterstanden of schulden, vooral bij de Belastingdienst. Dit betreft vaak het terugbetalen van coronasteun of uitgestelde belastingen. Voor een kwart van deze groep veroorzaakt dit ernstige problemen, mede door verminderde verkopen, lagere omzet en hogere kosten voor gas, energie en brandstof.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie