Home » Economisch nieuws » Kwart economische groei Nederland ging naar buitenland

Kwart economische groei Nederland ging naar buitenland

Leestijd: < 1 minuut

en kwart van de economische groei van Nederland kwam vorig jaar in het buitenland terecht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt onder meer doordat Shell naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde en winsten van Nederlandse dochterbedrijven voor een groot deel daar naartoe vloeiden. Ook andere bedrijven keerden hun flink gestegen winsten deels uit aan het buitenland. Binnen Nederland kwam veel van de economische groei bij huishoudens terecht.

Dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse economische groei naar het buitenland ging, kwam volgens het CBS ook door een eerder akkoord over sluiting van het Groningse gasveld. De NAM krijgt vanwege de versnelde sluiting vergoedingen van de overheid om de gasopslag bij Norg te vullen met buitenlands gas. Naast het Britse Shell is het Amerikaanse ExxonMobil eigenaar van NAM.

Waar in 2022 het buitenland per saldo profiteerde van Nederlandse economische groei, was dat een jaar eerder nog andersom. Toen ontvingen mensen in Nederland per saldo meer uit het buitenland, bijvoorbeeld via dividenden of salarissen van buitenlandse werkgevers.

De Nederlandse economie groeide in 2022 met 4,5 procent, maar zonder correctie voor de hoge inflatie ging het volgens het CBS om 10 procent. Een groot deel daarvan, namelijk de helft, kwam bij huishoudens terecht. Hun beschikbaar inkomen, dus wat overblijft na belastingen en sociale premies te betalen, steeg zowel voor als na een inflatiecorrectie.

Een van de oorzaken is dat mensen veel meer zijn gaan werken, met een recordaantal gewerkte uren in 2022. Maar mensen die juist minder werkten, gingen erop achteruit omdat de lonen niet zo hard stegen als de prijzen. Het beschikbaar inkomen van bedrijven daalde juist, doordat ze veel van hun flink gestegen winsten uitbetaalden aan aandeelhouders.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie