Home » Economisch nieuws » Lager voorschot voor energie-intensief mkb door dalende prijzen

Lager voorschot voor energie-intensief mkb door dalende prijzen

Leestijd: < 1 minuut

Bedrijven die relatief veel energie verbruiken en een tegemoetkoming aanvragen voor de sterk gestegen kosten, krijgen een lager voorschot dan eerder was gemeld. Het kabinet wil zo voorkomen dat zij veel geld moeten terugbetalen nu de prijzen van gas en elektriciteit naar verwachting dit jaar zullen dalen.

Ondernemers moeten zelf een minimumprijs blijven betalen voor stroom en gas. Daarboven springt de overheid bij, tot een bepaald maximum. De voorschotten zouden tot dusver gebaseerd zijn op 50 procent van het verschil tussen die twee vooraf vastgestelde prijzen. Maar de daadwerkelijke prijsontwikkeling bepaalt het uiteindelijke subsidiebedrag waar ondernemers recht op hebben.

Sinds het kabinet deze zogeheten TEK-regeling aankondigde, is de situatie op de energiemarkt evenwel veranderd. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt nu dat de prijzen dit jaar veel sterker zullen dalen dan in november 2022 werd verwacht. Daardoor zullen de daadwerkelijke prijzen naar verwachting fors lager liggen dan de eerder vastgestelde maximumprijzen.

Verlaging voorschotpercentage

Om te voorkomen dat ondernemers met hoge terugvorderingen te maken krijgen, verlaagt het kabinet het voorschotpercentage van 50 naar 35. Volgens het ministerie van Economische Zaken biedt dat percentage op korte termijn voldoende compensatie voor ondernemers, ook als de prijzen in de loop van het jaar toch stijgen.

Bedrijven die een beroep willen doen op de TEK, kunnen vanaf dinsdag aankloppen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling biedt ondersteuning voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Het loket sluit op 2 oktober.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie