Home » Economisch nieuws » Langdurige psychische klachten houden verzuim werknemers hoog

Langdurige psychische klachten houden verzuim werknemers hoog

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal werknemers dat zich ziek meldt blijft hoog, melden de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Vooral mensen met psychische klachten die zes weken of langer ziek zijn, krikken het verzuimpercentage al een aantal jaren op.

Onder verzuim door langdurige psychische klachten vallen bijvoorbeeld stressgerelateerde klachten zoals overspannenheid, een burn-out of een depressie. Mensen met psychische klachten zijn vaak een lange tijd ziek. Iemand met een burn-out ligt er gemiddeld 279 dagen uit, legt een woordvoerster van ArboNed uit.

Ruim een derde van het totale langdurig verzuim werd vorig jaar veroorzaakt door psychische klachten. Vergeleken met 2019, het laatste jaar voor corona, is dit gestegen met 10 procent. Voorkomen dat werknemers lang ziek blijven door psychische klachten is voor ArboNed en HumanCapitalCare dit jaar het belangrijkste aandachtspunt. De organisaties, die samen ongeveer 1 miljoen werknemers onder zich hebben, doen momenteel verder onderzoek naar psychisch verzuim.

Het totale verzuim is afgelopen maand wel iets gedaald, melden de arbodiensten. In januari was per dag gemiddeld 4,9 procent van de werknemers ziek, vergeleken met 5 procent een jaar eerder. Volgens ArboNed en HumanCapitalCare komt dit omdat minder mensen corona hadden vergeleken met een jaar eerder. Het aandeel van corona is gedaald naar één op de tien, griep was de meest voorkomende reden dat werknemers zich ziek hebben gemeld. Afgelopen december was het gemiddelde aantal werknemers dat een werkdag heeft gemist ook iets hoger dan in januari.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie