Het kan zijn dat je twee banen en dus ook twee salarissen ontvangt. Het is dan goed om te weten hoe het zit met de loonheffingskorting bij 2 banen. Kan je dit bij beide banen aanzetten of is het verstandiger om dat bij één van de twee te doen? In dit artikel leggen we je uit wat verstandig is, zodat jij het meeste uit je salaris kan halen.
Wat is loonheffingskorting?
Loonheffingskorting is de korting die je als werknemer kan krijgen op het salaris dat je ontvangt. Misschien denk je nu, maar hoezo korting op mijn salaris? Ik wil gewoon 100% ontvangen. Geen zorgen, het gaat hier over een korting op je brutosalaris, zodat je salaris minder zwaar wordt belast. Hierdoor houd je aan het eind meer nettosalaris over. Deze korting vraag je aan bij je werkgever of uitkeringsinstantie en die betaalt vervolgens minder belasting over jouw brutoloon.
De loonheffingskorting bestaat uit de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Voor degenen die een uitkering ontvangen en dus geen inkomsten ontvangen uit loon, hebben recht op de algemene heffingskorting. Voor werkenden vanaf 18 jaar is er de arbeidskorting. Samen vormt dit de loonheffingskorting.
Waarom is het niet verstandig om loonheffingskorting bij 2 banen toe te passen?
Loonheffingskorting kan maar bij één werkgever tegelijk toegepast worden. Als je toch bij twee werkgevers de korting aanzet, krijg je teveel korting op je brutoloon en dit zal je dan moeten terugbetalen. Om dit te voorkomen, is het verstandig om bij één werkgever de loonheffingskorting aan te zetten. Krijg je een uitkering naast je werkzaamheden? Houd er dan rekening mee dat dit ook meetelt als werkgever.
Het is als werknemer je eigen verantwoordelijkheid om dit goed te regelen. Een werkgever gaat er niet op letten of jij nog ergens anders de korting aan hebt staan. Controleer dit dus altijd goed om te voorkomen dat je ineens een flink bedrag moet terugbetalen, dat zou zonde zijn.
Bij welke baan loonheffingskorting toepassen?
Het is verstandig om de loonheffingskorting toe te passen bij de baan waar je het meeste verdient. Hier kan je namelijk de meeste korting krijgen en dus netto het meeste overhouden.
1 maand dubbele loonheffingskorting, hoe zit dat?
Het kan voorkomen dat er een overlap plaatsvindt en je hierdoor 1 maand dubbele heffingskorting hebt. Stel, je gaat op 15 juni ergens anders in dienst en je contract bij je huidige baan loopt af op 30 juni. Dan is sprake van een overlap van 15 dagen. De korting kan pas vanaf 1 juli aangezet worden.
Als je dit bent vergeten of dit op een andere manier fout is gegaan, ben je verplicht om de korting die je tijdens de overlap hebt gekregen, terug te betalen. Dit is je eigen verantwoordelijkheid en kan je regelen bij de Belastingdienst.
Conclusie
Met loonheffingskorting kan je er voor zorgen dat je minder belasting betaalt over je brutoloon en netto meer overhoudt. Let er echter op dat je deze korting maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie kan toepassen. Pas je het bij meerdere werkgevers of instanties aan? Dan krijg je teveel korting en moet je dit terugbetalen. Heb je een periode gehad waarin twee loonheffingskortingen elkaar overlapte, dan moet je dit terugbetalen aan de Belastingdienst.
0 reacties