Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 Loonheffingskorting ja of nee?

Loonheffingskorting ja of nee?

Loonheffingskorting ja of nee?
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

juni 18, 2024 @ 10:58 am

Leestijd:
3 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

juni 18, 2024 @ 10:58 am

Leestijd: 3 minuten

In Nederland betalen we allemaal belasting. Om werknemers tegemoet te komen krijg je van de Belastingdienst in sommige gevallen wel korting in de vorm van de loonheffingskorting. De loonheffingskorting is een korting waar iedere Nederlander recht op heeft, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Of je de loonheffingskorting wel of niet aan moet zetten vertellen we je daarom in dit artikel.

Je boekhouding eenvoudig regelen?

Welk boekhoudprogramma past het beste bij jou?

Ontdek hier al je opties
vind boekhouding die bij je past

Moet ik de loonheffingskorting aan of uit zetten?

Je wilt de loonheffingskorting aanzetten. Op dat moment krijg je korting voor op de te betalen belasting (arbeidskorting). Wat dat betreft is de vraag ‘loonheffingskorting ja of nee’ eenvoudig te beantwoorden. Toch zijn er scenario’s waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld met je AOW. 

Wel aanvragen

Als je een baan hebt vraag je altijd de loonheffingskorting aan. Hiermee krijg je direct het belastingvoordeel over je grootste inkomen. Ook als je enkel een bijstandsuitkering of pensioen ontvangt doe je dit over je inkomen. Het maakt in deze scenario’s niet uit of het een tijdelijke baan is of een vaste baan. Als het je enige inkomen is zet je de loonheffingskorting aan.

Niet aanvragen

Heb je bijvoorbeeld een tweede baan? Dan vraag je voor dit inkomen de loonheffingskorting niet aan. Je mag dit maar één keer doen en wilt het voordeel dus ontvangen over je hoogste inkomen. Hetzelfde geldt voor pensioen en AOW. Vraag de korting niet aan als je beide inkomens ontvangen. De Belastingdienst vraagt namelijk al automatisch de korting aan over je AOW. 

Heb je hier nog vragen over? Dan is het altijd verstandig om een adviseur in de hand te nemen om je te laten adviseren over jouw specifieke situatie. Je kunt natuurlijk ook een reactie achterlaten op dit bericht. Er kijken dagelijks duizenden mensen op onze website, er zit vast iemand tussen die je hiermee kan helpen.

Waar kan ik de loonheffingskorting aanvragen?

De loonheffingskorting aanvragen doe je bij je werkgever of uitkeringsinstantie. De Belastingdienst heeft voor iedere situatie een ander formulier dat je moet invullen en moet opsturen naar de betreffende instantie. Je kunt alle formulieren vinden op deze pagina. De verschillende scenario’s zijn:

  • Je hebt 1 werkgever of uitkeringsinstantie
  • Meerdere werkgevers of uitkeringsinstanties
  • Je bent een student en werkt daarnaast
  • Je hebt alleen AOW
  • AOW en pensioen

Via onderstaande formulier kunnen we je ook direct het model opgaaf gegevens voor de loonheffingen formulier toesturen. Vul je mailadres in en je ontvangt dit formulier direct in je inbox. 

.

Wat moet ik als werkgever met de loonheffingskorting?

Als werkgever moet je ervoor zorgen dat je de loonheffingskorting toepast voor je personeel als ze hierom vragen. Hou hierbij rekening met de datum waarop de korting in moet gaan en waarop de korting weer uitgezet moet worden. Attendeer je werknemers er ook op dat ze verplicht zijn wijzigingen door te geven als er iets verandert in hun situatie, bijvoorbeeld met een tweede baan. 

Met loonadministratiesoftware kun je dergelijke wijzigingen heel eenvoudig aangeven. Eén enkel vinkje aan of uitzetten met de juiste datum en het wordt doorgegeven aan de Belastingdienst. Heb je dergelijke software nog niet in huis? Dan kun je hieronder bekijken wat het beste bij jouw bedrijf past. Het aangeven van wel of geen loonheffingskorting is zo snel gefixt.

 

Mag ik als ondernemer ook loonheffingskorting toepassen?

Je mag als zzp’er geen loonheffingskorting toepassen. Hiervoor mag je alleen gebruikmaken van de verschillende aftrekposten binnen de ondernemersaftrek. Ben je een DGA van je eigen BV? Dan mag je de loonheffingskorting wel toepassen. Je bent immers technisch gezien werknemer van je eigen bedrijf. Hiervoor geldt wel dat je dit ook maar over één inkomen mag doen. 

Wil je weten hoeveel loonheffingskorting je kan krijgen? Lees dan verder in ons artikel: wat is loonheffingskorting?


We verwachten dat je deze artikelen ook wel kunt waarderen:

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Je bedrijf optimaliseren?

Bekijk onderstaande pagina's en ontdek de mogelijkheden!

Voor je administratie Voor je bedrijfsvoering
Calculator Icon
0 reacties
Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj schrijft vanuit zijn eigen expertise als ondernemer en online marketeer dagelijks op hoebeginik.nl. Na zijn studie marketing is hij direct als ondernemer aan de slag gegaan. Eerst als kleine zzp'er, toen samen met Chris. Inmiddels hebben ze samen een groot bedrijf, nemen personeel aan en hebben ze hun bedrijf laten groeien tot een zeer winstgevende onderneming. Deze expertise op de verschillende gebieden van ondernemerschap, marketing en beleggen (want dat doen ze met hun geld), delen ze met jou. Hierdoor bespaar je jezelf veel tijd en kun je fouten voorkomen. Heb je vragen voor Kaj, stuur dan vooral een bericht.