Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 Hoe Je Het Beste Een Loonstrook Kunt Maken

Hoe Je Het Beste Een Loonstrook Kunt Maken

loonstrook maken
Auteur: Kaj

Laatst bijgewerkt: 13 maart 2024

Leestijd: 4 minuten

Als je personeel in dienst hebt, betaal je ze natuurlijk loon uit. Ze helpen jou om een succes te maken van je onderneming en daar hoort een beloning bij. Maar hoe stel je de verloning goed op, en waar moet een loonstrook aan voldoen?

In dit artikel leggen we uit hoe je een loonstrook moet maken, wat er in een loonstrook hoort te staan en laten we zien hoe jij kan profiteren van een koppeling met een boekhoudprogramma. Lees snel verder om een goede loonstrook op te zetten.

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Wat is een loonstrook?

Een loonstrook is een document waarmee je je personeel informeert over het bedrag dat hij of zij heeft verdiend. Hier staan verschillende zaken op vermeld. Hierbij te denken aan het bruto en netto salaris, vakantie-uren en eventuele bijzonderheden. Hierover zo meteen meer.

Volgens de wet ben je als werkgever verplicht om een loonstrook te maken voor je personeel. Meestal gebeurt dit maandelijks, maar dat hoeft niet per se. Volgens de wet moet je in ieder geval een salarisstrook geven bij de eerste betaling en iedere salarisbetaling die afwijkt van de vorige.

Echter is het dus gebruikelijk om iedere maand een loonstrook te versturen aan je werknemers. De meeste werknemers geven hier dan ook de voorkeur aan, omdat je tenslotte voor je geld werkt en wilt zien wat je per maand verdiend.

Een loonstrook is onderdeel van goed werkgeverschap en een belangrijk element in de relatie met je personeel. Maar hoe maak je een loonstrook?

Loonstroken maken, dit hoort er op een loonstrook te staan

Een loonstrook bestaat voor een groot deel uit vaste gegevens. De Belastingdienst stelt enkele eisen aan gegevens die er sowieso op moeten staan. Dit zijn:

OnderdeelVerplichte gegevens voor een loonstrook
Bruto loonHet bedrag vóór aftrek van belastingen en premies
Samenstelling bruto loonPensioenpremie, prestatiebeloning, toeslagen, premies
Ingehouden/verrekende bedragenPensioenpremie, bijdrage privégebruik auto
Vakantiegeld8% van jaarlijks brutoloon
Aantal gewerkte urenOp basis van de arbeidsovereenkomst
Naam werkgever en medewerker
LoontijdvakPeriode waarover loon wordt betaald
Type arbeidsovereenkomstOnbepaalde of bepaalde tijd
OproepovereenkomstOf er wel of geen sprake is van een oproepovereenkomst

Naast deze verplichte gegevens kan je zelf nog aanvullende gegevens op de loonstrook vermelden om het te verduidelijken. Zo maak je de loonstrook nog overzichtelijker en voorzie je je werknemers van zoveel mogelijk informatie.

OnderdeelAanvullende gegevens voor een loonstrook
Verzekerde werknemersverzekeringenSoorten werknemersverzekeringen waarvoor de werknemer is verzekerd
Belastbaar loon en toepassing loonheffingskortingHet loon waarover belasting wordt berekend en of loonheffingskorting is toegepast
Loon voor Zorgverzekeringswet (Zvw)Inkomensafhankelijke bijdrage voor zorgverzekering
Aantal verloonde urenHet aantal uren waarvoor loon wordt uitbetaald
Burger Service Nummer (BSN)Identificatienummer van de werknemer
Loon voor werknemersverzekeringenHet loon gebruikt voor bijvoorbeeld de WW
Verrekende arbeidskortingKorting op belasting die van het loon wordt afgetrokken op basis van arbeidsinkomen

Hoe kan je een loonstrook maken?

Zo zie je maar dat er heel wat gegevens samen moeten komen op een loonstrook. Dit maakt het opstellen van een loonstrook een lastige klus. Het is belangrijk dat een loonstrook goed wordt opgesteld en correct wordt verwerkt. Veel ondernemers maken daarom gebruik van hulpmiddelen om hun werknemers te voorzien van een goede loonstrook. Dit gebeurt meestal op twee manieren:

Loonstroken maken gratis Excel

Voor kleinere bedrijven met een overzichtelijk personeelsbestand kan een Excel-bestand goed werken. Het grote voordeel van Excel is dat het gratis is. Een ander voordeel is dat er online veel voorbeelden te vinden zijn van loonstroken.

Dit is handig, omdat deze altijd geopend moeten worden in Excel. Hierdoor hoef je niet zelf de opzet voor de loonstrook te maken. Let er altijd goed op dat alle verplichte gegevens vermeld staan in de template.

Salarisstrook maken met salarisadministratie software

Voor grotere bedrijven met een complexer personeelsbestand is het gebruik van salarisadministratie software de oplossing. Er zijn verschillende aanbieders die ervoor kunnen zorgen dat jouw salarisadministratie netjes en correct wordt gedaan.

Enkele voordelen van salarisadministratie software zijn:

  • Het bruto- en nettoloon wordt automatisch uitgerekend.
  • Makkelijk en pro forma loonstrook berekenen.
  • Het is een veilig systeem omdat zowel de werknemer als de werkgever moeten inloggen op een platform.
  • Geen fouten, met automatische foutmeldingen worden fouten makkelijk opgespoord.

Daarnaast zijn bepaalde software programma’s te koppelen met boekhoudplatformen. Hierdoor hoef jij én geen loonstroken meer op te stellen én wordt het automatisch goed doorberekend in jouw administratie.

Hierdoor heb jij nooit meer het gedoe van alles zelf goed bijhouden en voorkom je fouten. Dit is duidelijker voor jou en bespaart je een boel tijd. Maar ook voor je werknemers is het fijn, omdat die altijd netjes op tijd worden uitbetaald.

 

Makkelijk loonstroken maken en dit automatisch verwerken in je boekhouding?

Een goede loonstrook is een belangrijk element voor een gezonde relatie tussen jou als werkgever en je werknemers. Samen werken jullie hard aan de groei van je bedrijf en daar staat een beloning tegenover. Je kan er voor kiezen om zelf alle benodigde gegevens correct te verwerken in een Excel-bestand en zo je personeel van loonstroken te voorzien. Dit kan goed werken voor kleinere bedrijven met een overzichtelijk personeelsbestand. 

Onze ervaring met het maken van loonstroken

Bij ons binnen het bedrijf hebben wij inmiddels ook personeel. Als eigenaar(en) zijn wij verantwoordelijk voor het salaris van onze medewerkers. Een loonstrook is op zichzelf niet zo spannend, de software die het voor je regelt wel. Op de loonstrook dien je de bovenstaande zaken te benoemen (wordt door software automatisch voor je aangemaakt).

Het is voor jou als ondernemer veel belangrijker om rekening te houden met de af te dragen loonheffing. Het bruto salaris van je personeel bevat dit gedeelte namelijk ook, samen met het netto salaris dat aan je personeel overgemaakt wordt. De loonbelasting moet jij maandelijks afdragen aan de Belastingdienst.

Onze boekhouder helpt ons hierbij en voert alles in de software in zodat wij er zelf geen werk van hebben. Hoe minder wij bezig moeten zijn met de administratie en het maken van loonstroken, hoe meer tijd wij hebben om aan onze klanten en projecten te werken. Lees hier meer informatie over de kosten van een boekhouder.

Maak het jezelf gewoon makkelijk en gebruik software en experts die je hierbij kunnen helpen!

Maak het jezelf gemakkelijk en bespaar veel tijd

Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!

e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR

Een vraag over dit onderwerp?

Heb je een vraag over dit onderwerp of wil je iets toevoegen dat nuttig kan zijn voor de volgende lezer? Laat hieronder een reactie achter en een van onze experts helpt je graag verder!

0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.