Informatie voor en door ondernemers. Alles om jouw bedrijf beter te maken.

Home 9 Ondernemen 9 Mag een stichting winst maken?

Mag een stichting winst maken?

Mag een stichting winst maken
Auteur:
Kaj
Laatst bijgewerkt:

april 3, 2024 @ 9:41 am

Leestijd:
3 minuten

Auteur: Kaj
Laatst bijgewerkt:

april 3, 2024 @ 9:41 am

Leestijd: 3 minuten

Het is toegestaan voor een stichting om geld te verdienen en daarover winst te behalen. Een stichting die winst maakt, wordt gezien als een onderneming en mag de winst alleen gebruiken om het gestelde doel te verwezenlijken. Het is voor een stichting niet toegestaan om de winst te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Als een stichting winst maakt, is het belastingplichtig. Er gelden verschillende regels voor verschillende soorten stichtingen. Hierover zo meteen meer.

Een voorbeeld van een stichting die winst maakt, is een sportvereniging. Die kan bijvoorbeeld winst maken op het vragen van entree en het verkopen van eten en drinken tijdens een evenement. Er zijn echter ook verschillende uitzonderingen met betrekking tot winst maken en het rekenen belasting hierover. 


Samenvatting: De belangrijkste takeaways over winst maken met een stichting

  • Winst maken toegestaan: zolang het gebruikt wordt voor maatschappelijke of sociale doelen
  • Belastingplicht: In principe is een stichting belastingplichtig, met uitzondering van bijvoorbeeld sportactiviteiten zonder winstoogmerk
  • Beheer: Een goede boekhouding is noodzakelijk, helemaal wanneer bestuurders betaald worden

Met het gebruik van boekhoudsoftware maak je het jezelf gemakkelijk.
 

Belastingplicht voor stichtingen met winstoogmerk

Een stichting die winst maakt, wordt dus gezien als onderneming. Hierdoor hebben ze automatisch een belastingplicht. Voor stichtingen geldt dat er vennootschapsbelasting over de winst betaald moet worden. Hoeveel dit is, hangt uiteraard af van de behaalde winst.

Ook kan het zijn dat er btw betaald moet worden. De sportvereniging van het voorbeeld van net moet btw rekenen over het eten en drinken en de toegang tot het evenement. Deze btw moeten ze vervolgens weer afdragen bij de belastingdienst. 

Er zijn echter veel vrijstellingen voor stichting en verenigingen betreft het doen van belastingaangifte. De Belastingdienst stelt vrijstellingen voor verschillende activiteiten. Voor sportclubs en sportorganisaties geldt bijvoorbeeld de volgende regel.

Als een stichting of vereniging een activiteit organiseert die te maken heeft met sportbeoefening, wordt dit niet belast. De voorwaarde is dan wel dat de activiteit geen winstoogmerk heeft. 

Het verkopen van eten, drinken en toegang tot een evenement wordt wel weer belast. Indien de stichting personeel in dienst heeft, is er ook sprake van loonbelasting. Het is belangrijk om te weten dat er over de uren van het personeel geen geld verdient mag worden. Personeel mag alleen worden ingezet om het doel van de stichting te verwezenlijken, niet om winst te maken.

Hoe zit het met betalen van bestuurders van een stichting?

Bestuurders van een stichting kunnen in loondienst zijn. Net als bij een normale baan werken ze dan op basis van een arbeidsovereenkomst en verrichten ze bepaalde werkzaamheden. Echter is het maken van beslissingen alleen niet voldoende voor een arbeidsovereenkomst. Er moeten meer werkzaamheden aan verbonden zitten.

In de statuten van een stichting staat beschreven welk bedrag bestuurders in loondienst krijgen voor hun werkzaamheden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het loon niet te hoog is en past bij de norm. Anders bestaat het risico dat donateurs, leden en andere betrokkenen geen geld meer willen doneren. Het geld voor een stichting moet ten slotte gebruikt worden voor een goed doel, niet om het bestuur goed te betalen.

Het komt daarom ook vaak voor dat bestuurders enkel een vergoeding krijgen voor de gemaakte onkosten. Denk hierbij aan reiskosten en kosten tijdens werkzaamheden. 

Voor bestuurders van een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) geldt dat deze niet in loondienst mogen zijn. Voor bestuurders van een ANBI is het daarom gebruikelijk om een onkosten vergoeding te krijgen.

Een Algemeen Nut Beogende Instelling is een stichting die zich geheel inzet voor het algemeen belang. Het profiteert daardoor van verschillende belastingvoordelen bij erven, schenken en energiebelasting. 

Gemakkelijk de financiële cijfers van je stichting op één plek

Zodra je besluit om winst te maken met je stichting is het belangrijk om alle financiële gegevens goed bij te houden. De Belastingdienst verplicht namelijk iedere onderneming om een goede boekhouding bij te onderhouden.

Dit heeft te maken met de bewaarplicht van minimaal 7 jaar. In deze periode kan De Belastingdienst op elk moment een controle uitvoeren. Je moet dan alles goed kunnen aantonen.

Je kan ervoor kiezen om alles in een Excel sheet bij te houden, maar dit wordt al snel onoverzichtelijk. Hierdoor kunnen fouten ontstaan en loop je het risico op boetes bij foutieve aangiftes. 

Met een boekhoudprogramma zorg jij ervoor dat alle financiën op één plek staan. Je stelt gemakkelijk nette offertes, facturen en overzichten op en hebt altijd inzicht in de financiële staat van je stichting. Door automatische foutherkenningen is het maken van fouten bijna onmogelijk. 

Het mooie aan boekhoudprogramma’s is dat velen een gratis proefperiode hebben. Zo kan jij gratis bepalen of het wat voor jouw stichting is. Bespaar jezelf tijd en geld, vergelijk nu de beste boekhoudprogramma’s voor stichtingen.

Meer handige tips over marketing & ondernemen?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en we sturen je iedere week een overzicht met handige artikelen. Meer dan 1000 mensen ging je al voor!


0 reacties
Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geschreven door:
Kaj
Kaj is als student begonnen met ondernemen en hier niet meer mee opgehouden. Begonnen met een simpele website, samen met Chris uitgegroeid tot een serieuze marketing agency. Al deze ervaringen zet ik hier voor je op papier zodat je van onze fouten kunt leren en je bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.