Home » Marketing » Mailerlite | Bouw passief een maillijst & verstuur automatische campagnes

Mailerlite | Bouw passief een maillijst & verstuur automatische campagnes

Leestijd: 6 minuten

Het krijgen van (website) traffic is een van de belangrijkste dingen voor een affiliate marketeer. Meer website traffic betekent concreet dat mensen je website weten te vinden en dat meer mensen je affiliate producten (links) te zien krijgen. 

Email campagnes zijn een goede tool om je bezoekers te bereiken, op zichzelf maar ook ter aanvulling van je affiliate website. Op je website kun je namelijk je bezoekers zich in laten schrijven voor je nieuwsbrief bijvoorbeeld en hiermee email adressen verzamelen.

Geeft iemand zich op voor je e maillijst? Dan kun je deze persoon dus je nieuwe artikelen opsturen zolang ze ingeschreven blijven. Het mooiste aan dit alles? Het kan volledig geautomatiseerd met Mailerlite. 

Alleen de eerste installatie is nodig om volledig geautomatiseerd e mailadressen te verzamelen en email campagnes de deur uit te doen. Binnen anderhalf uur heb je dit alles ingesteld en hoef je letterlijk nooit meer iets te doen om automatisch e mailadressen te verzamelen en je nieuwe artikelen te delen.

Hoe meer bezoekers je website krijgt, hoe sneller je e mail adressen kunt verzamelen. Hoe meer e mailadres je hebt, hoe meer bezoekers terugkomen naar je website doordat je ze altijd automatisch je nieuwe artikelen toestuurt. 

In dit artikel ga ik precies vertellen wat Mailerlite is, hoe je het kunt gebruiken om automatisch e mailadressen te verzamelen en hoe je automatisch email campagnes kunt versturen aan de hand van de RSS feed.

Wat is Mailerlite?

Mailerlite is een email marketing bedrijf dat zich met name richt op de wat kleinere bedrijven. Dit maakt het zeer geschikt voor de (beginnende) affiliate site. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om te upgraden wanneer je site groeit.

Doordat het bedrijf zich richt op de kleinere ondernemingen kun je er voor je eerste duizend subscribers gratis gebruik van maken. Bij een beginnende affiliate site is dit ruim voldoende. Heb je de duizend subscribers behaald? Dan betaal je een maandbedrag maar tegen die tijd betalen de email campagnes zichzelf gemakkelijk terug. 

Mailerlite is erg simpel in het gebruik. In het verleden heb ik verschillende aanbieders gebruikt zoals bijvoorbeeld Mailchimp, maar Mailerlite bevalt mij het beste. Het dashboard en de instellingen zijn erg overzichtelijk en je kunt praktisch alles volledig customizen.

Ook kun je gebruik maken van verschillende templates voor zowel de inschrijfformulieren als de mailcampagnes zelf. De HTML code die je hierbij krijgt plak je gemakkelijk op je website en kunt daarom zonder veel technisch gedoe email adressen verzamelen!

De feature die ik persoonlijk het meeste gebruik is de RSS campagne. Dit is een email campagne die automatisch op door jou ingestelde momenten een email verstuurt. In die email komen alleen de nieuwste artikelen te staan en dit wordt geregeld via de RSS feed van je website. 

Na je registratie bij Mailerlite en de eerste instellingen kun je je dus weer volledig richten op het schrijven van goede content. Door de inschrijfformulieren op je website verzamel je automatisch e mailadressen en de RSS feed verstuurt automatisch je berichten aan iedereen in je email lijst. 

Dit gemak maakt Mailerlite en affiliate marketing een goede combinatie!

Mailerlite instellen

Het volledige proces van het instellen van Mailerlite duurt ongeveer anderhalf uur. Dit alles is op te delen in een aantal stappen, namelijk het registreren, de koppeling met WordPress, het maken van een inschrijfformulier en het instellen van de RSS feed campagne.

Registratie bij Mailerlite

Laten we beginnen bij de registratie. In deze stap vertel ik precies hoe en waar je dit kunt doen en welke stappen je moet doorlopen.

 1. Schrijf je in bij Mailerlite

Redelijk vanzelfsprekend. Je gebruikersnaam, emailadres en wachtwoord invullen om je account aan te maken. Activeer vervolgens je account door op de link in je email te klikken, deze wordt na aanmelding direct opgestuurd.

MailerLite registreren
MailerLite registreren
 1. Complete profile

Na het activeren van je account kun je inloggen. Je komt op het dashboard terecht en ziet vervolgens dat er nog twee stappen zijn. ‘Complete Profile’ is de eerste. Hier moet je de rest van je gegevens opgeven. Geen spannende zaken verder, gewoon je adresgegevens en dat soort zaken. Deze worden onder iedere e mail campagne geplaatst maar kun je er eenvoudig uithalen mocht je dat liever hebben.

Registratie afmaken
Registratie afmaken
 1. Request approval

Bij deze laatste stap moet je een email sturen naar een mailadres dat gekoppeld is aan je domein, bij Cloud86 bijvoorbeeld is dit info @JEDOMEIN.nl. Na het accepteren kan het tot 24 uur duren voordat je account goedgekeurd is maar vaak kun je binnen een paar minuten al aan de slag. Lees hier onze review over Cloud86.

Request approval
Request approval

Mailerlite koppelen met WordPress

Nu je account goedgekeurd is kunnen we het gaan koppelen met WordPress. Dit is eenvoudig te doen. 

 1. Login op je WordPress omgeving en download twee plugins, namelijk: ‘Official MailerLite Sign Up Forms’ en ‘Featured Image in RSS Feed by MailerLite’. Deze laatste plugin hebben we later pas nodig maar die kun je alvast downloaden
 2. Activeer beide plugins
 3. Ga in je MailerLite dashboard rechtsboven in het uitklapmenu naar ‘Integrations’ en klik achter ‘WordPress’ op ‘Use’
 4. Hier vind je onderaan de pagina de API-sleutel die je nodig hebt
 5. Kopieer deze API-sleutel en ga in je WordPress omgeving naar ‘MailerLite’, deze staat na activatie van de plugin links in het menu
 6. Plak hier de API-sleutel van MailerLite en je hebt je WordPress gekoppeld
WordPress MailerLite API
WordPress MailerLite API

Inschrijfformulier maken voor MailerLite

Wat we nu nodig hebben is een inschrijfformulier waarmee je bezoekers zich in kunnen schrijven voor je maillijst.

 1. Klik in het MailerLite menu op ‘Forms’, ga naar ‘Embedded forms’ en druk op ‘Create embedded form’
 2. Geef een naam op voor je formulier
 3. Selecteer de maillijst waarin de subscribers geplaatst moeten worden
 4. Je kunt hier een formulier maken. Rechts in beeld kun je de kleuren aanpassen, door in het formulier op de tekst te klikken kun je de tekst veranderen en onder ‘Settings’ kun je bijvoorbeeld een reCAPTCHA toevoegen om SPAM te voorkomen. Klaar? Klik op ‘Next’
 5. Je formulier is nu klaar om op je website te plaatsen, gebruik hiervoor de ‘HTML code’ onder ‘Embed form into your website’
 6. Plaats de HTML code op je website in bijvoorbeeld de sidebar door in WordPress onder ‘Weergave’ naar ‘Widgets’ te gaan en te kiezen voor ‘Eigen HTML’. Sleep dit blok naar Sidebar en plaats je code
 7. Ook kun je door gebruik te maken van een WordPress plugin je formulier onder ieder artikel plaatsen. De Plugin die je hiervoor kunt gebruiken heet: “Add Widget After Content”. Na installatie vind je bij ‘Widgets’ een ‘After content’ blok waar je je ‘Eigen HTML’  kunt toevoegen
inschrijfformulier maken mailerlite
Je eigen inschrijfformulier maken

RSS feed campagne MailerLite instellen

Nu je een formulier op je website geplaatst hebt en kunt beginnen met het verzamelen van emailadressen is het nu alleen nog zaak om een automatische campagne in te stellen. Hiermee wordt iedere dag of week je nieuwe content met je subscribers gedeeld. 

 1. Ga in MailerLite naar ‘Campaigns’ en klik op ‘Create campaign’
 2. Kies onder ‘Choose campaign type voor ‘RSS campaign’
 3. Vul de gevraagde gegevens in. De URL voor je RSS feed is nagenoeg altijd ‘JEDOMEIN.nl/feed/
 4. Stel in wanneer je wilt dat je campagne verzonden wordt. Persoonlijk doe ik het iedere week maar afhankelijk van je niche kan het zelfs iedere dag verzonden worden. Aan de hand van je RSS feed waarop je laatste berichten staan wordt dan op het gekozen moment een automatische email verstuurt met daarin de laatste berichten. Klaar? Ga verder
 5. Kies voor de ‘Drag & drop editor’ en klik op ‘Choose’
 6. Je ziet hier een aantal blokken staan met voorbeelden. In principe kun je alles verwijderen behalve het blok voor je logo bovenin en het blok onderaan de pagina waar mensen zich af kunnen melden
 7. Kies links boven in het menu in de dropdown voor ‘RSS’ en selecteer ‘RSS featured article’. Hier komt de andere plugin om de hoek kijken die je eerder geïnstalleerd hebt. Die plugin zorgt er namelijk voor dat de afbeeldingen bij je artikelen ook meegenomen worden in je RSS feed en dus je mail campagne, wel zo mooi
 8. Sleep dit blok tussen je logo en het onderste blok en je bent in principe klaar.Klik op ‘Done editing’
 9. Klik onder ‘Recipients’ op ‘Legacy’ en selecteer de maillijst aan wie je altijd de campagne wilt versturen. Ga verder, controleer je data en klik op ‘Schedule’. Alles naar wens? Klik dan op ‘Send’ en je campagne staat in je ‘Outbox’ en wordt vanaf nu altijd verzonden op het door jouw aangegeven moment. Volledig automatisch en aan de hand van je RSS feed
 10. Vanaf nu worden al je nieuwe berichten automatisch gedeeld met je subscribers, lekker bezig
RSS settings MailerLite
RSS settings MailerLite

Conclusie

Je hebt met MailerLite naast de genoemde opties natuurlijk ook de mogelijkheid handmatig campagnes te maken. Als je het mij vraagt is de automatische email campagne zoals we het zojuist ingesteld hebben ruim voldoende om passief je content te delen met je bezoekers. De MailerLite WordPress combinatie werkt erg soepel en is bovendien gratis voor de eerste duizend bezoekers.

Welgeteld ben je ongeveer anderhalf uur bezig met het instellen van MailerLite maar het zal daarna passief bergen werk voor je verzetten. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het bouwen van een maillijst!

Meest recente update: november 9, 2022 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

  Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

  Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie