Marge betekenis, hoe bereken je marges?

Leestijd: 2 minuten

De marge is eigenlijk het belangrijkste binnen je bedrijf. Hiermee verdien je geld en weet je hoe effectief je werkzaamheden zijn. In dit artikel zal ik je alles vertellen over marges, de marge betekenis en hoe jij dit eenvoudig kunt berekenen voor je hele organisatie. 

Marge betekenis

De marge is alle inkomsten vanuit de verkopen minus de kosten die gemaakt zijn om de verkoop te doen. Je kunt bij de kosten denken aan natuurlijk de inkoopkosten, maar ook het personeel, het pand en andere kosten zouden meegenomen moeten worden in de marge berekening om tot de daadwerkelijke marge te komen.

De meest simpele berekening voor de marge is verkoopprijs – inkoopprijs = marge. Helaas vergeten veel ondernemers hierbij de overige kosten die noodzakelijk zijn om de verkoop te doen. 

Bij een fysieke winkel heb je bijvoorbeeld ook te maken met de huur, kosten voor elektriciteit, het personeel dat de verkoop doet en ga zo maar door. Wil je de daadwerkelijke marge berekenen? Dan zou je al deze kosten in overweging moeten nemen.

Voor een groot bedrijf is het lastig om dit uit te rekenen. Een goede tool om hierbij te gebruiken is daarom een boekhoudprogramma. Ieder kwartaal moet je de aangifte doen en hierbij vul je al je omzet en kosten in. Aan het einde van de rit blijft er een winstbedrag over.

Hiermee kun je de marge berekenen. Bijvoorbeeld de daadwerkelijke productmarge (hoeveel € / % maak ik winst per verkocht product) of de marge op uren (hoeveel € / % verdien ik per gewerkte uren van mijn personeel).

Zelf uitrekenen is lastig, daarom kun je via deze pagina programma’s vergelijken die je hiermee kunnen helpen. Onze favoriet vind je hier

Voordelen marge

Het doen van je boekhouding moet sowieso, door daarna de marge te berekenen over de belangrijkste onderdelen van je bedrijf kun je ieder kwartaal de data vergelijken. Gaat de marge omhoog of juist omlaag, oftewel worden je inspanning mee beloond of ga je juist minder verdienen naar verloop van tijd.

Hoe groter je bedrijf, hoe lastiger dit in kaart te brengen is. De marge berekenen over je gehele bedrijf biedt je ieder kwartaal belangrijke inzichten over de voortgang van je bedrijf.

In de regel geldt dat je naarmate je groeit meer schaalvoordelen zou moeten krijgen. De marge zou daarom omhoog gaan. Is dat niet het geval? Dan zou het kunnen zijn dat je bij een van de kostenposten (inkoop, personeel, huur, etc) te veel geld uitgeeft.

De marge betekenis is duidelijk, het is de hoeveelheid geld die verdient wordt op een sale rekening gehouden met alle kosten. 


Top 5 boekhoudprogramma's

  • e-Boekhouden.nl - Voor starters / ZZP & 15 maanden gratis (best getest)
  • Ficsus.nl - Boekhoudpakkeet voor ZZP’ers
  • MoneyMonk - Boekhouden voor Freelancers & zzp-dienstverleners
  • AFAS SB+ - Slim boekhouden & complete oplossing
  • Visma - Makkelijk onlinen boekhouden voor ZZP’ers

.
Kaj & Chris Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Op hoebeginik.nl schrijven we over onze ervaringen met het ondernemen, online marketing (webshops, affiliate marketing & consultancy) en investeren. Kaj de organische kant (SEO) en Chris doet de advertentiekant (SEA). Kunnen wij je helpen? Dan lees je hier meer over SEA uitbesteden en hier meer over SEO uitbesteden. We komen graag met je in contact!

Plaats een reactie

Boekhouden als een PRO 🚀Bespaar tijd & geld en maak het jezelf gemakkelijk!

  15 maanden GRATIS je boekhouding doen
   Altijd en overal beschikbaar op de app
  Gebruikt door 500.000+ ondernemers