Handelaren in zogenaamde margegoederen mogen de margeregeling toepassen. Normaliter wordt de BTW berekend over de goederen zelf, maar bij margegoederen wordt de BTW berekend over de winstmarge.
Is de winstmarge positief, dan wordt daar dus de BTW over berekend. Als er met verlies wordt verkocht, met andere woorden de winstmarge is nul of negatief, dan wordt over dat verlies geen BTW teruggegeven.
Welke goederen zijn allemaal margegoederen?
De goederen die als margegoederen worden aangemerkt zijn gebruikte goederen die zijn ingekocht zonder BTW. De verkoper is meestal een particulier, maar kan ook een andere handelaar zijn die het goed als margegoed heeft ingekocht. Ook zijn er ondernemers die hun producten/diensten leveren zonder BTW.
Je kunt dan denken aan ondernemers die vrijgesteld zijn van BTW, omdat hun bedrijf klein is. Ook de assurantiebranche valt niet onder het BTW-stelsel, maar onder het stelsel van de assurantiebelasting.
Het bekendste voorbeeld van margegoederen zijn auto’s die een handelaar inruilt van een particulier, als die een andere auto koopt. Onder bepaalde voorwaarden worden ook voorwerpen van kunst, verzamelingen of antiek als margegoederen aangemerkt.
Onder welke voorwaarden mag de margeregeling worden toegepast?
Deze regeling mag worden toegepast als:
Iemand optreedt als handelaar en de verkoop van de margegoederen behoort tot de normale bedrijfsuitoefening
De goederen gebruikte margegoederen zijn:
De goederen zijn ingekocht binnen de EU van een particulier, een andere niet-ondernemer, een ondernemer die vrijgesteld is van BTW-plicht, een ondernemer die gebruikt maakt van de kleine ondernemersregeling en daardoor is vrijgesteld van BTW-plicht of een collega handelaar die bij inkoop ook de margeregeling toegepast heeft.
Er mag een factuur worden verstrekt, maar zonder aparte vermelding van het BTW-bedrag. Als er voor meer dan EUR 500 bij 1 leverancier gekocht wordt, dan moet de zogenaamde inkoopverklaring worden opgesteld.
De inkoopverklaring
Als er voor een waarde van meer dan EUR 500 aan goederen gekocht wordt bij dezelfde leverancier, dan moet er een inkoopverklaring worden opgesteld. Zo kan worden aangetoond dat de goederen zijn gekocht zonder BTW. De verklaring is op basis van de wetgeving verplicht.
De gegevens die op de verklaring moeten worden vermeld zijn:
De leverdatum, de naam en het adres van koper en verkoper en een goede specificatie van het goed/de goederen die ingekocht worden. Gaat het om een motorrijtuig, dan moet ook het kenteken vermeld worden.
Omvat de levering meer van dezelfde goederen, dan moet natuurlijk ook het aantal vermeld worden. Uiteraard wordt ook het factuurbedrag vermeld en een expliciete verklaring dat de verkoper over deze goederen geen BTW heeft afgetrokken.
Als er aangekocht wordt van een verkoper die valt onder de kleine ondernemersregeling, dan dient verklaard te worden dat de BTW-vrijstelling op die basis wordt toegepast.
Tot slot wordt de verklaring door beide partijen ondertekend en door ieder afzonderlijk geadministreerd.
Inruil van goederen: Als er een goed wordt ingeruild, dan geldt de eindfactuur als inkoopverklaring.
Wat valt onder de definitie van gebruikte goederen in de margeregeling?
Gebruikte goederen zijn eenvoudig te definiëren: de koper kan deze, na een eventuele reparatie, opnieuw gebruiken. Goederen die van een particuliere verkoper gekocht worden zijn per definitie gebruikt, zelfs als ze in realiteit nog nooit gebruikt zijn.
Goederen die zelf gemaakt zijn, gekweekt, of in het geval van dieren gefokt, worden in de zin van deze regelgeving ook aangemerkt als gebruikt. De essentie is dat op geen van deze goederen ooit al eens BTW betaald is.
Wanneer mag de margeregeling niet worden toegepast?
Allereerst als het om een bijna nieuw vervoersmiddel gaat en de afnemer buiten Nederland, maar binnen de EU gevestigd is. Dit geldt ook voor goederen die de handelaar zelf heeft gebruikt. De margeregeling is dan niet van toepassing. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een machine die wordt verkocht aan een derde.
Administratie bijhouden
Een handelaar in margegoederen heeft te maken met specifieke eisen als het gaat om administratie. Er zijn 2, door de fiscus geaccepteerde, manieren. Het is raadzaam om je te verdiepen in beide manieren, alvorens een keuze te maken. Een accountant kan daar natuurlijk ook prima over adviseren.
Voor bepaalde goederen, zoals voertuigen, is er een voorgeschreven methode, waarvan niet mag worden afgeweken. Is er voor een soort margegoederen geen dwingend voorschrift, dan mag de keuze zelf gemaakt worden. Het wisselen van systeem mag dan uiteindelijk alleen na toestemming van de Belastingdienst.
Hoe wordt de btw berekend over margegoederen?
Als je handelt in margegoederen, dan wordt de BTW berekend over de winstmarge en niet, zoals gebruikelijk, over de verkoopprijs. De winstmarge wordt simpelweg berekend als het verschil tussen verkoopprijs minus inkoopprijs. Daarover wordt het vsn toepassing zijnde BTW-tarief berekend.
Koop je een partij goederen van verschillende samenstelling (denk aan een inboedel bijvoorbeeld) en worden de zaken daarna per stuk verkocht, dan wordt de totale inkoopprijs verdeeld over de goederen door de inkoopprijs per artikel te schatten. Het totaal van alle losse inkoopprijzen moet dan uiteraard leiden tot de totale inkoopprijs van de partij.
Het toepassen van de margeregeling is niet eenvoudig, alhoewel vereenvoudiging wel het uitgangspunt was bij de implementatie van deze wet. Door de verschillende methodes met betrekking tot administratie en berekening, is een foutje al snel gemaakt.
Dat is dus oppassen geblazen. Bovendien is de hulp van een specialist echt aan te raden, voordat definitieve keuzes gemaakt worden. Ook is het goed als de verkopermedewerkers goed op de hoogte zijn, zodat fouten met verkoop- en inkoopprijzen worden vermeden.
0 reacties