Bij het verkopen van producten of diensten heb je altijd te maken met kosten. Inkoopkosten, exploitatiekosten zoals een kantoor of marketingkosten. Met name bij een webshop zijn deze laatste promotiekosten goed om in kaart te brengen.
Een marketingbudget kan je helpen om de uitgaven in toom te houden. Als het even goed gaat met de zaak is het heel makkelijk om de marketingkosten snel omhoog te gooien. Zaak is het om in dit geval de winstmarge ook gelijk te houden.
In dit artikel vertellen we je alles over marketingkosten. We geven je marketingkosten voorbeelden en vertellen onze ervaringen met deze promotiekosten over de jaren. We hebben er in de afgelopen tijd veel van geleerd en denken dat je hier wat aan zult hebben.
Ben je het zat om niet hoog in Google te staan?
Met de juiste tools doe je eenvoudig zoekwoorden onderzoek, kijk je de werkende strategieën af van je concurrenten en werk je met data aan een gedegen strategie! Code: "hoebeginik" lifetime korting.
Wat zijn marketingkosten?
Marketingkosten zijn alle kosten die je maakt om de verkoop van je product of dienst te bevorderen. Je kunt hierbij denken aan de ouderwetse reclame op tv, de flyers in de brievenbus en dat soort dingen.
In het geval van webshops komen er nog veel meer kanalen bij, zoals Google AdWords, een CSS partner, zoekmachine optimalisatie, Social Media ads en ga zo maar door.Â
Samen met de inkoopwaarde van de omzet zijn marketingkosten vaak een grote post die drukken op je bruto winstmarge. Het zijn kosten die je maakt om de verkoop te doen en dus geld dat je uitgeeft en van de winst af moet halen bij een sale.
Marketingkosten winkel
Als we het hebben over marketingkosten dan kan hier veel onder vallen. De bekendste voorbeelden van reclame en marketingkosten zijn de tv-spotjes, de reclames op TV en de radio en dat soort dingen.
Bij een fysieke winkel, bijvoorbeeld een supermarkt, vallen hier ook de flyers onder die langs de deur gebracht worden. De posters op de ramen. De uithangborden op de parkeerplaats. De gratis samples die weggegeven worden. Zo kunnen we nog wel even door gaan.
Marketingkosten voorbeelden winkels
- Reclame spotjes
- Flyers
- Posters
- Uithangborden
- Gratis producten om te proeven
- Gratis producten die weggegeven worden bij een product
- Prijsaanbiedingen
- Etc.
Marketingkosten diensten
Als je een marketingbureau hebt of op een andere manier diensten verkoopt, heb je dergelijke kosten natuurlijk ook. Deze zien er vaak iets anders uit. Ook moet je in de meeste gevallen bij het verkopen van een dienst iets creatiever zijn dan simpelweg een gratis product erbij geven.
Laten we in dit geval een online marketingbureau als voorbeeld nemen. Je verkoopt geen fysiek product dus kunt dit niet direct gratis weggeven. Wel kun je ervoor kiezen om reclame te maken in een flyer, een vakblad, via de online marketing kanalen en dergelijke kanalen.
In tegenstelling tot het verkopen van producten zijn netwerkclubs juist hele goede marketingactiviteiten. Wij zitten ook bij een netwerkclub om komen zo in contact met gelijkgestemde ondernemers.
Het doel is niet direct om verkopen te doen (dit is niet leuk en werkt niet..). Het doel is om goede contacten te leggen. Door te praten weten mensen welke dienst je aanbiedt en als ze interesse hebben weten ze je hiervoor te vinden. De kosten die je maakt voor een netwerkclub kun je daarom wel zien als marketingkosten.
Marketingkosten voorbeelden diensten
- Reclamespotjes
- Flyers
- Posters
- Uithangborden
- Netwerkclubs
- Vakbladen
- Online marketing kanalen
- Gratis website scans (hierover later meer)
- Etc.
Marketingkosten webshops
Persoonlijk hebben wij veel ervaring met webshops. We willen je daarom ook graag benadrukken hoe belangrijk het is om de marketingkosten goed in kaart te brengen en hier een duidelijk marketingbudget aan te koppelen. Het is erg eenvoudig om de marketingkosten op te laten lopen zonder dat de winstmarge evenredig oploopt.
Google AdWords
Bij de marketing voor een webshop ben je veel online bezig logischerwijs. Adverteren in Google AdWords bijvoorbeeld is voor ons altijd een belangrijke kostenpost geweest. Hiermee kom je o.a. in Google Shopping te staan en zo kunnen klanten je vinden.
Voor iedere klant die vanuit Google Adwords op je website komt, betaal je direct een bedrag aan Google. Afhankelijk van het zoekwoord kan dit variëren tussen een paar cent en soms tientallen euro’s.
Hoe competitiever het zoekwoord, hoe duurder. Verzekeringen bijvoorbeeld leveren de verzekeraars veel geld op waardoor ze ook veel voor een klik willen betalen. Om hier tussen te komen moet je soms tientallen euro’s betalen voor een klik. Een zoekwoord zonder koopintentie is vaak veel goedkoper.
Als webshop eigenaar of Google AdWords man of vrouw voor een webshop is het zaak om zo goedkoop mogelijk kliks te krijgen op converterende termen. Je kunt nog zoveel klikken naar je website krijgen, maar als niemand koopt dan betaal je voor niets.
Een van de dingen die wij tegengekomen zien in de talloze Ads accounts is dat nog maar weinig mensen zoekwoorden uitsluiten bijvoorbeeld. Het is tegenwoordig wat lastiger gemaakt om slechte zoekwoorden uit te sluiten binnen AdWords, maar het kan nog steeds.
Hierdoor kun je als het ware een lijst met niet-converterende termen maken waarvan je tegen Google zegt dat ze er niet op mogen adverteren. Hierdoor gaan je marketingkosten voor Google Adwords flink omlaag en het aantal verkopen niet. De termen converteerden immers niet.
Dit is slechts één van de talloze dingen die je kunt doen om de marketingkosten op dit gebied laag te houden. Het uitkiezen van een goede CSS partner en het blijven tweaken van je online campagnes werken ook altijd goed. Al deze kleine aanpassingen zorgen ervoor dat je de winstmarge van je webshop kunt verhogen.
Heb je hier geen verstand van en wil je liever dat een expert ernaar kijkt? Dan kun je via deze pagina vrijblijvend contact met ons opnemen. Chris kent alle kneepjes van het vak en helpt je hier graag bij. Binnen de eerste maand optimalisatie gaan je kosten meestal flink omlaag en je verkopen omhoog.
Zoekmachine optimalisatie
Zoekmachine optimalisatie is een belangrijk onderdeel van de strategie van ons bedrijf. Het is een manier om op welke website dan ook ‘gratis’ klanten binnen te krijgen.
Natuurlijk betaal je voor SEO werkzaamheden, dat is logisch. Maar als je een goede SEO marketing op je website los laat krijg je hier tot in de oneindigheid nog leads via binnen, ook als de werkzaamheden al lang gestopt zijn.
Bij een webshop heb je geen flyers die je aan de winkeldeur hangt. In dit geval gebruik je onder andere zoekmachines om de interesse van mensen te wekken en ze naar je webshop te krijgen.
Wat voor ons altijd een goede strategie is gebleken is het informeren van je doelgroep. Door artikelen te schrijven op de juiste manier (en dit is heel belangrijk!) haal je namelijk klanten naar je website in de verschillende fases van de customer journey.
Mensen die zoeken naar meer informatie, mensen die nog niet eens weten dat je product of dienst bestaat of mensen die heel specifiek zoeken naar jouw product. Met goede SEO pagina’s sta je op al deze plekken met converterende pagina’s te wachten om deze potentiële klanten op te vangen.
Zoekmachine optimalisatie is altijd een traject voor de lange termijn waarvoor kennis nodig is en vooral ook de discipline om eraan te blijven werken. Zie je het nut ervan in, maar wil je het liever niet zelf doen of laten doen door iemand die weet aan welke knoppen er gedraaid kunnen worden? Neem dan vrijblijvend contact op met mij (Kaj) en we gaan kijken wat we voor je kunnen doen!
Marketingkosten voorbeelden webshops
- Google AdWords
- Zoekmachine optimalisatie
- Linkbuilding
- Social media Ads
- CSS Partner
- Review partner
- Verkoopplatformen
- Adverteren op andere websites
- Etc.
Hoeveel winstmarge is normaal?
Een goede winstmarge op een product zit rond de 50%. Hiermee hou je altijd genoeg geld over op een verkoop om weer in je bedrijf te steken en jezelf mee uit te betalen.
De winstmarge wordt vaak gedrukt door hoge kosten. Bijvoorbeeld verzendkosten bij webshops of advertentiekosten. Het is daarom goed om een marketingbudget te bepalen en je hier aan te houden. Als je dit op de juiste manier doet bouw je duurzaam een je bedrijf.
Hoe bepaal ik een marketingbudget?
Het eerste wat je doet bij het bepalen van je marketingbudget is bekijken welke mensen je wilt bereiken, via welke kanalen en met welke regelmaat. Aan de hand hiervan weet je een perfecte situatie.
De tweede stap is het bepalen van je winstmarge. Kijk eerst naar de winstmarge die je overhoudt met aftrek van de inkoopwaarde van de omzet (productmarge). Hoe hoog is dit percentage?
Bij een productmarge van bijvoorbeeld 30-50+% zit je wel een beetje rond het gemiddelde. Afhankelijk van de hoogte van de verkoopprijs en de hoeveelheid producten die je weet te verkopen in een maand kun je bepalen hoeveel geld je kunt uitgeven aan marketing.
Ik weet dat wij de fout in het begin maakten dat we als onze winst in marketing stopten. In principe goed voor groei, want dat ging aardig. We vergaten alleen onze vaste lasten even omdat we puur met sales bezig waren. Hou daarom altijd geld over voor onvoorziene uitgaven en je constante kosten.
Bij een marge van 30% (met aftrek van alle kosten behalve marketing) zou je een marketingbudget met 10-15% kunnen hanteren. Je geeft in dit geval ⅓ tot ½ van je winst weer uit aan marketing om nieuwe sales te doen.
Belangrijke overwegingen hierbij zijn:
- Hou ik zo genoeg over om bij een mindere maand qua sales een goede buffer over te hebben?
- Wil je groeien met je bedrijf of gewoon doen wat je blijft doen?
- Groei ik met dit marketingbudget of stagneer ik met deze uitgaven?
- Geef ik mijn marketingbudget optimaal uit? (juiste kanalen, effectief en benadering van juiste doelgroep?
Creatief zijn met marketing
Afhankelijk van de dienst die je verkoopt, is het goed om creatief te zijn met je marketing. Voor ons online marketingbureau is een optie om gratis websites scans te doen bijvoorbeeld.
Zelf doe ik zoekmachine optimalisatie. Ik zou in een paar minuten de website van een potentiële klant onder de loep kunnen nemen, een advies kunnen schrijven en dit kunnen mailen met een pakkende boodschap. Een dag later nabellen of het ontvangen is en een gesprek aanknopen.
Voor een aanbieder van een kook cursus (andere dienst) zou je kunnen overwegen om een bundel van je 10 lekkerste recepten gratis weg te geven. In je kookboek staan natuurlijk duidelijke instructies hoe ze de kookcursus bij je kunnen volgen om de recepten het best te kunnen maken.
Voor een tuinarchitect zou het maken van een 3D voorbeeld van een tuin interessant kunnen zijn. Wil je een aantal nieuwe huizenbezitters in de buurt overtuigen om klant bij je te worden? Door een mooi voorbeeld te maken van hoe de tuin eruit kan zien en dit gratis te geven met jou als aanbeveling wek je ongetwijfeld de aandacht.
Dat is uiteindelijk waar het met marketing om gaat, de aandacht. Het zal je niet ontgaan zijn hoeveel reclames we tegenwoordig zien. TV, op Youtube voor en tijdens iedere video, alle posters in de winkelstraten. Het valt niet eens meer op.
Door de marketing op de juiste manier te doen val jij wél op in tegenstelling tot je concurrentie. Hiervoor is creativiteit nodig en de wil om erin te investeren. Doe je dit goed dan zul je zien dat de klanten naar jou toe komen en dat je er niet achteraan hoeft te zitten.
Onze ervaring met de marketingkosten
De marketingkosten zijn voor ons bedrijf altijd belangrijk geweest. We zijn beide marketeers en geven daarom het liefst al ons geld weer uit binnen onze kanalen om hard te groeien.
Met name het bepalen van een marketingbudget is lastig. Uit enthousiasme ga je er graag voor, maar aan het einde van de dag moet je ook een dikke boterham overhouden voor je moeite.
Om een voorbeeld te geven hoe je duurzaam kan groeien met een bedrijf is door een vast percentage van de winst als marketingbudget te hanteren. Dit werkt het beste bij bedrijven waarvan de basis al goed staat.
Bij een van onze websites hanteren we een marketingbudget van 20% van de omzet. Iedere maand weer bepalen we het budget voor de volgende maand. Die 20% mogen we vrij uitgeven voor marketing. Het liefst doen we dit in kanalen zoals zoekmachine optimalisatie zodat we ook later nog wat hebben aan het geld dat we deze maand uitgegeven hebben. Of in Google AdWords, zodat we direct meer sales maken en volgende maand een hoger budget hebben voor andere kanalen.
Hoe jij de marketingkosten van je bedrijf regelt, is voor elk bedrijf anders. Wél is het voor iedere ondernemer belangrijk om je goed bewust te zijn van deze kosten en ervoor te waken dat ze niet onevenredig groeien met de winst. Hoe hoog zijn jouw marketingkosten ten opzichte van je totale omzet?
Software is dé manier om de productiviteit te verhogen. Het levert je veel tijd op en je maakt het jezelf gemakkelijk!
e-Boekhouden.nl - Geschikt voor beginners (eerste 15 maanden gratis)
Twinfield - Persoonlijke service en veel koppelingen
Moss - Automatisch boekhouden en OCR
0 reacties