Home » Economisch nieuws » Medewerkers FNV gaan staken bij vakbond zelf

Medewerkers FNV gaan staken bij vakbond zelf

Leestijd: 2 minuten

Medewerkers van vakbond FNV gaan dinsdag staken bij de vakbond zelf. Volgens FNV-bestuurder Judith Westhoek, die namens het personeel van de bond onderhandelt over de lonen, zou FNV zijn eigen mensen namelijk een hogere loonsverhoging moeten geven. “FNV’ers hebben net zo goed recht op eerlijke cao-afspraken die passen bij deze tijd”, laat ze weten.

De staking duurt dinsdag naar verwachting de hele dag. Westhoek denkt dat verspreid over het land honderden van de circa 1700 FNV-medewerkers meestaken. “FNV is ook gewoon een bedrijf, met een facilitaire afdeling, ICT, financiën, juridisch medewerkers en mensen op het contactcenter”, legt ze uit. Doordat veel van deze mensen hun werk neerleggen is de kans aanwezig dat de bond op dinsdag slecht of niet bereikbaar is. Geplande stakingen in andere sectoren gaan wel gewoon door.

Het stoort FNV-medewerkers dat ze zelf de laatste tijd de ene na de andere staking opzetten en voor medewerkers in andere sectoren hoge loonsverhogingen eisen, terwijl het loonbod van FNV zelf niet voldoende is om de inflatie te compenseren. Met eigen personeel wil de bond een driejarige cao afsluiten waarbij mensen er per 1 mei dit jaar tussen de 3 en 7 procent op vooruitgaan. Voor latere jaren wordt de inflatie wel gevolgd, maar tot maximaal 5 procent. Westhoek eist een volledige inflatiecorrectie en wil dat het door de bond voorgestelde plafond van tafel gaat.

Staking reeds aangekondigd

Dat FNV-personeel daarom zelf overgaat tot een staking, gebeurt volgens Westhoek niet zomaar. “Zolang ik hier werk heb ik dat nog niet meegemaakt.” Westhoek bekent zelf ook wel zorgen te hebben dat de actie de geloofwaardigheid van de vakbond kan aantasten. “Maar dit is waar wij voor staan. Als we het dan bij onszelf laten gebeuren, is dat ook niet uit te leggen.”

De staking was vorige week al min of meer aangekondigd, toen Westhoek een ultimatum uitstuurde. De werkgeversdelegatie bij FNV heeft haar inmiddels laten weten niet op de eisen van het ultimatum in te gaan, vandaar dat ze nu formeel het actietraject opstart. Als FNV als werkgever blijft vasthouden aan het huidige eindbod zullen er meerdere stakingen volgen, laat Westhoek daarbij meteen weten. Details daarover kan ze nog niet geven. Ze denkt erover om volgende week ook “in de regio” acties op te zetten. De werkgeversdelegatie van FNV wilde maandag niet publiekelijk reageren.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie