Home » Geld » Meer energiesteun voor MKB vanuit de overheid

Meer energiesteun voor MKB vanuit de overheid

Leestijd: 2 minuten

De hoge kosten voor gas en energie zorgen voor problemen bij ondernemers. Dat is de reden dat de overheid bezig is met extra steun. Al eerder schreven wij over de stand van zaken rondom deze steun, maar er is nieuws.

Steun te laag, er lijkt een verhoging aan te komen

Twee weken geleden kwam de overheid met berichtgeving naar buiten dat er extra steun komt voor energie grootgebruikers. Hierbij kun je denken aan zwembaden, bakkers en sauna’s. 

Deze ondernemers worden het hardst getroffen door de grote stijging. Er zijn al veel verhalen te lezen over bakkerijen die noodgedwongen de deuren moeten sluiten. Mete hierdoor kwam de overheid met steun.

Voor bedrijven die minimaal 12,50% van hun kosten op zagen gaan in gas en elektra was deze steun bedoelt. Dus de echte grootgebruikers. In de praktijk bleek na deze berichtgeving echter dat veel getroffen ondernemers hierdoor buiten de boot zouden vallen.

Daarom is er nu een nieuwe regel bedacht. De drempel gaat namelijk omlaag tot 7%. Dit betekent dat een grote groep ondernemers nu wel onder de regeling vallen. De maximale compensatie van € 160.000 geldt nog steeds.

Hoewel dit een behoorlijke greep uit schatkist is, zijn er nog steeds ondernemers die vinden dat de maximale vergoeding een druppel op de gloeiende plaat is. Na de slechte coronajaren hebben ondernemers minder vet op de botten en enkel de € 160.000 zou niet genoeg zijn.

Verenigingen pleiten er nu voor om de maximale vergoeding te verhogen naar een bedrag van € 500.000. Je kunt je voorstellen dat dit voor de getroffen ondernemers een hele opluchting zou zijn. 

Voor de rest van Nederland is het alleen de vraag waar dit geld vandaan moet komen. Er wordt de laatste jaren al veel geld uitgegeven aan steun begonnen tijdens de coronacrisis. Al deze steun is niet of nauwelijks begroot en de angst voor nog hogere inflatie na deze gascrisis is dan ook reëel.

Of en wanneer de regelgeving er komt, blijft afwachten. Voordat er keuzes gemaakt mogen worden moet dit noodpakket eerst goedgekeurd worden door de EU. Het zou dus nog best even kunnen duren voordat ondernemers geld zien. In de tussentijd kunnen ze uitstel van betaling aanvragen bij de overheid.

Meest recente update: februari 10, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.


Top 5 boekhoudprogramma's


Wat te doen met je geld?

    Investeren met goud - Beleggen in fysiek goud, zilver of platina. Maak kans op een GRATIS gram goud bij aankoop van €100!

    Investeren in bitcoin - Steek je geld in Bitcoin of andere cryptocurrency. Handel de eerste €1000 ZONDER kosten!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie