Home » Economisch nieuws » PostNL verwerkt meer pakketten en is positiever over winst

PostNL verwerkt meer pakketten en is positiever over winst

Leestijd: 2 minuten

PostNL heeft zijn verwachtingen voor dit jaar verhoogd nadat de prestaties in het afgelopen kwartaal beter waren dan voorspeld. Dat komt onder meer doordat het postbedrijf de afgelopen maanden meer pakketten heeft verwerkt. Eerder liep het aantal verwerkte pakketten nog terug, onder meer als gevolg van de gestegen inflatie.

“Mensen besteedden toen een groter deel van hun inkomen aan zaken als bijvoorbeeld energie en gas, wat impact had op bestellingen via internet”, stelt PostNL-topvrouw Herna Verhagen. Zij had wel al verwacht dat het aantal bestellingen weer zou aantrekken, maar niet zo snel. “Vooral de volumes van internationale klanten overstegen het niveau van vorig jaar”, legt ze uit.

Als gevolg van de prestaties gaat PostNL voor dit jaar uit van een winst tussen de 100 miljoen en 130 miljoen euro. Dat is het resultaat voor aftrek van rente en belastingen. Eerder lag die bandbreedte nog tussen de 70 miljoen en 100 miljoen euro. “We zijn blij dat we de verwachtingen voor het tweede kwartaal op rij hebben overtroffen”, zegt Verhagen.

Uitdagingen

De postbezorging levert nog wel uitdagingen op. Zo daalden de opbrengsten uit die divisie van 450 miljoen euro vorig jaar naar 409 miljoen euro dit jaar. Dat resultaat had PostNL echter wel verwacht, aldus Verhagen. “De bezorgkwaliteit bij dit bedrijfsonderdeel ligt onder het vereiste niveau, hoofdzakelijk vanwege de krappe arbeidsmarkt. Dit heeft onze volledige aandacht.” In totaal staan bij het postbedrijf nog zo’n duizend vacatures open. Vorig jaar waren dat er nog bijna tweeduizend. “We lopen dus in, maar hebben nog wel een weg te gaan”, denkt de topvrouw.

De omzet van PostNL steeg in het tweede kwartaal van dit jaar met 3 procent op jaarbasis tot 771 miljoen euro. Onder de streep bleef een nettowinst over van 9 miljoen euro, tegen 5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit pakketbezorging bedroegen 86 miljoen euro, wat een lichte stijging was.

Kostentotaal van 10 miljoen euro

Verder heeft het bedrijf de verwachte kosten voor de eerder aangekondigde reorganisatie bijgesteld van 20 miljoen euro naar 10 miljoen euro. De uitvoering van die plannen, om tweehonderd tot driehonderd voltijdbanen te schrappen, met name bij de pakkettendivisie, is inmiddels gestart. Naar verwachting is een klein deel van die kostenbesparing al dit jaar in de cijfers terug te zien, aldus PostNL. In totaal moet de reorganisatie jaarlijks zo’n 25 miljoen euro opleveren.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie