Home » Economisch nieuws » Woonbond: meer sociale huur en miljarden extra voor nieuwbouw

Woonbond: meer sociale huur en miljarden extra voor nieuwbouw

Leestijd: < 1 minuut

Van de ruim 900.000 woningen die het kabinet voor 2030 gebouwd wil hebben, moeten er 350.000 sociale huur worden. En niet 250.000 zoals nu is afgesproken met onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de woningcorporaties. Ook moeten er miljarden extra geïnvesteerd worden in nieuwbouw, vindt de Woonbond, die de belangen van huurders behartigt.

De Woonbond was zelf ook betrokken bij de prestatieafspraken die vorig jaar zijn gemaakt. Maar door onder andere de gestegen rente, hogere bouwkosten, de stikstofproblematiek en afwachtende grondeigenaren gaat de bouw van de huizen vooralsnog moeizaam.

Vooruitlopend op een Kamerdebat dat komende week plaatsvindt, is de Woonbond met een actieplan gekomen dat daadwerkelijk moet zorgen voor betaalbare huur- en koopwoningen. Naast meer sociale huur moet er bijvoorbeeld een bouwplicht komen voor ontwikkelaars aan wie een omgevingsvergunning is verstrekt, maar die wachten met bouwen.

Grond onteigenen

Ook moeten gemeenten gemakkelijker grond kunnen onteigenen, moet de komende vijf jaar 10 miljard euro extra geïnvesteerd worden in nieuwbouwprojecten en moet de positie van woningcorporaties worden vergroot.

“Zonder aanvullend ingrijpen lijkt de bouwafspraak onrealistisch en blijft voor veel Nederlanders het vinden van een betaalbare woning een volstrekte utopie”, zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels. Volgens hem zijn voor de woningmarkt inmiddels ongewone maatregelen nodig. “We moeten de markt aan banden leggen, flink investeren in écht betaalbare woningen en de wachtlijsten terugdringen.”

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie