Home » Ondernemen » Memoriaal boekingen, eenvoudig uitgelegd & voorbeelden

Memoriaal boekingen, eenvoudig uitgelegd & voorbeelden

Leestijd: 2 minuten

Binnen de boekhouding van een bedrijf heb je te maken met incidentele boekingen; dit zijn boekingen die je niet kan wegboeken via bijvoorbeeld het kasboek, het bankboek, verkoopboek of inkoopboek. 

In het geval van incidentele boekingen moet je memoriaal boeken binnen je boekhouding. In dit artikel leggen we op een eenvoudige manier aan de hand van voorbeelden uit hoe je memoriaal kan boeken

Wat is een memoriaalboeking?

Je bewijst jezelf als ondernemer een grote dienst door een geordende administratie bij te houden. Dit betekent ook dat je alle transacties in het juiste boek moet verwerken.

De meeste boekingen zijn logisch te plaatsen; een contante verkoopfactuur komt bijvoorbeeld terecht in het verkoopboek en het kasboek. Een inkoopfactuur op rekening komt terecht in het inkoopboek en het bankboek.

Toch zijn er ook boekingen die minder makkelijk te plaatsen zijn. Dit soort boekingen noemen we memoriaalboekingen, ze komen in de post ‘memoriaal’ terecht.

Als ondernemer zal je hoogstwaarschijnlijk vroeg of laat een zakelijke aankoop met je privé-pinpas betalen. Dit is geen probleem, maar dit moet je natuurlijk wel op een juiste manier in je boekhouding verwerken. Je moet hiervoor het memoriaal gebruiken om aan te geven dat je de zakelijke uitgave met je privé-pinpas hebt betaald.

Memoriaal boeken is eenvoudig met een online boekhoudprogramma. Vergelijk hier de beste online boekhoudprogramma’s volgens Hoebeginik.nl.

Voorbeeld memoriaal boeking

Met een herkenbaar voorbeeld zal het duidelijk worden hoe je incidentele transacties memoriaal kunt boeken. In dit voorbeeld gaan we uit van een afschrijving op een laptop.

Bij zakelijke investeringen van meer dan € 450,- ben je verplicht om te werken met afschrijvingen, de aankoop wordt elk jaar namelijk iets minder waard. Je bepaalt voor jezelf een afschrijvingstermijn en een restwaarde van je aankoop (als de afschrijvingsperiode is verlopen).

In dit voorbeeld hebben we een laptop van € 2.500,- aangeschaft. We verwachten dat de laptop 5 jaar mee gaat, de laptop heeft op dat moment een restwaarde van €500,-. We schrijven dus jaarlijks 400 euro af.

De jaarlijkse afschrijving van 400 euro staan op de winst- en verliesrekening genoteerd als kosten. Maar in de praktijk zijn deze kosten natuurlijk allang gemaakt.

In dit geval moeten we daarom memoriaal boeken via een journaalpost in de boekhouding. De afschrijvingskosten kunnen bijvoorbeeld niet in het bankboek of kasboek worden geboekt.

In de onderstaande tabel zie je hoe je de afschrijvingskosten memoriaal kan boeken:

20222023202420252026
Debet€ 400,-€ 400,-€ 400,-€ 400,-€ 400,-
Credit€ 400,-€ 400,-€ 400,-€ 400,-€ 400,-

Memoriaal boeking via boekhoudprogramma

Memoriaal boeking

Een memoriaal boeking kun je verwerken via een Excel boekhouding, maar de makkelijkste en overzichtelijkste manier is door gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

Het voordeel van een boekhoudprogramma bij memoriaal boekingen is dat je niet steeds handmatig de boeking hoeft aan te maken. Het programma is slim genoeg om de inkoopfactuur te onthouden en de afschrijvingskosten op de juiste manier weg te boeken.

Je kunt de memoriaal boekingen zelf volgen via je eigen dashboard. Daarnaast is het ook gewoon mogelijk om een memoriaal boeking handmatig aan te maken.

We hebben eerder al de beste boekhoudprogramma’s voor je vergeleken. Bekijk hier onze top 10 online boekhoudprogramma’s.

Meest recente update: januari 3, 2024 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's
 
Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie