Home » Geld » Middelingsregeling, wanneer is middeling interessant?

Middelingsregeling, wanneer is middeling interessant?

Leestijd: 6 minuten

We gaan het op deze pagina hebben over de middelingsregeling van de Belastingdienst. Als zzp’er heb je in de meeste gevallen namelijk te maken met een sterk wisselend inkomen. Het ene jaar verdien je veel en het andere jaar wat minder. 

Dit hoort er nou eenmaal bij en is niet zo’n drama. De consequentie hiervan is alleen dat je in veel gevallen wat meer belasting betaalt dan wanneer je in loondienst zou zijn. Daarom is de middelingsregeling in het leven geroepen en dit kan je veel geld opleveren. Wanneer is middeling interessant voor jou als zzp’er?

Wat is middeling?

Middeling is een belastingregel van de Belastingdienst die in het leven is geroepen voor mensen met een wisselend inkomen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een zzp’er, iemand die net is gaan werken na een studie of iemand die onbetaald verlof heeft genomen.

Het belastingstelsel in Nederland is zo geregeld dat je per jaar bekijkt wat je verdiensten zijn en daarover je belasting betaalt. Met een sterk wisselend inkomen betaal je ook relatief meer belasting over je goede jaren.

De middelingsregeling van de Belastingdienst is voor mensen met een dergelijk wisselend inkomen. Per saldo zou je in principe namelijk minder belasting betalen als je het gemiddelde inkomen over de laatste jaren zou nemen als rekeninkomen en het niet per jaar zou betalen.

Hoe werkt de middelingsregeling?

middelingsregeling belastingdienst

Met de middelingsregeling mag je van je inkomen van de laatste drie jaar het gemiddelde inkomen berekenen. Zou je per saldo over dat gemiddelde minder belasting moeten betalen dan de drie afzonderlijke jaren? Dan mag je je belasting middelen en krijg je dus de betaalde belasting terug.

Voor het middelen mag je het inkomen van de laatste drie jaar nemen. Het verschil in betaalde belasting kan je terugvorderen. Wel zit hier een drempel aan, dus het is goed om de middeling te berekenen voordat je deze indient. Je krijgt namelijk pas geld terug vanaf een drempel van €545 verschil. 

Voorwaarden middelen

Voordat we overgaat tot de middeling berekening is het goed om de voorwaarden te weten. Om in aanmerking te komen voor middeling via de Belastingdienst moet je voldoen aan de volgende punten:

 • Het gaat enkel om het inkomen uit Box 1
 • Je hebt over de gehele middelingsperiode belasting afgedragen in Nederland
 • Er is geen overlap met andere middelingsjaren
 • Je moet het verzoeken tot middeling indienen tot maximaal 36 maanden na de dagtekening van je laatste definitieve aanslag
 • Alle boekjaren in de middelingsperiode moeten definitief zijn
 • Voor een negatief inkomen reken je € 0

Hoe middeling berekenen?

Je kunt je middeling berekenen door een aantal simpele stappen te volgen. Maak je gebruik van een boekhoudprogramma? Dan is dit nog eenvoudiger. Je kunt namelijk deze gegevens snel terugvinden en gebruiken om jouw belastingteruggave te berekenen. 

Heb je nog geen boekhoudprogramma? Dan kun je hier een zzp boekhoudprogramma vergelijken. Je belasting middeling berekenen doe je met behulp van de volgende stappen:

middeling berekenen
 1. Bereken totaal belastbaar inkomen

Tel over de afgelopen drie jaar je belastbare inkomen op. Bij een negatief inkomen neem je € 0 als uitgangspunt.

 1. Bereken het gemiddelde belastbare inkomen

Je deelt deze bedragen door elkaar om uit te komen tot je gemiddelde inkomen.

 1. Totaal betaalde belasting berekenen

In de afgelopen jaren heb je belasting betaald. Tel deze bedragen bij elkaar op. Dit zijn de bedragen die je opgegeven hebt in Box 1 en de premie volksgezondheid. De heffingskortingen hoef je hier niet vanaf te halen. 

Je kunt dit ook terugvinden in je definitie aanslagen of in je boekhoudprogramma. Als het goed is heeft je boekhouder (als je die hebt) je hier ook een duidelijk overzicht van gestuurd.

 1. Herbereken met je gemiddelde inkomen

Je hebt bij stap 2 je gemiddelde inkomen berekend. Het is nu zaak om je belasting opnieuw uit te rekenen. Afhankelijk van je inkomstenbelasting kan hier ten opzichte van je betaalde belasting een verschil uitkomen. Op deze pagina vind je tot 2006 de belastingtarieven terug. Hieronder de bedragen over de laatste paar jaar.

Middelen berekenen voorbeeld

Laten we voor het gemak zeggen dat ik € 0 verdiende in 2019 (bijvoorbeeld studie), € 20.000 in 2020 en € 50.000 in 2021. Hierover heb ik volgens de bovenstaande belastingtarieven het volgende betaald. Op deze pagina vind je meer informatie over het berekenen van je inkomstenbelasting.

InkomenTe betalen belasting
2019€ 0,00€ 0,00
2020€ 20.000,00€ 1.468,00
2021€ 50.000,00€ 13.558,00
€ 23.333,33€ 15.026,00

De belasting die ik betaald heb in de afgelopen drie jaar is in dit fictieve voorbeeld € 15.026.

Het gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar is: 140.000 (optelsom drie jaar) / 3 jaar = € 23.333,33.

Neem vervolgens dit gemiddelde bedrag en bereken per jaar de te betalen inkomstenbelasting. Dit ziet er als volgt uit:

InkomenTe betalen belasting
2019€ 23.333,33€ 2.251,00
2020€ 23.333,33€ 2.251,00
2022€ 23.333,33€ 1.885,00
€ 6.387,00

In dit geval kun je belasting middelen en € 15.026 (daadwerkelijk betaalde belasting) – € 6.387 (middelen belasting) – € 545 (drempel) = € 8942 terugkrijgen via de middelingsregeling.

Let op: dit is uiteraard een heel simplistisch voorbeeld van middelen om aan te geven hoe het werkt. Raadpleeg altijd je boekhouder over dit soort zaken. 

Wanneer is middeling interessant?

Middeling is interessant wanneer je in de afgelopen drie jaar een sterk variërend inkomen hebt gehad en hierover belasting hebt betaald in Box 1. Middeling kan interessant zijn als je bijvoorbeeld gestudeerd hebt in een van de jaren waardoor je weinig inkomen had.

middeling belasting

Een actueler voorbeeld is de coronacrisis en de sluiting van winkels. Ondernemers in deze periode hadden weinig inkomen. De betaalde belasting in het jaar voor corona (dit waren topjaren) zou verrekend kunnen worden in sommige gevallen met behulp van de middelingsregeling. Andere voorbeelden van wanneer je belasting via middelen lager uit kan vallen zijn:

 • Je studeerde in een van de vorige jaren
 • Tijdelijk heb je je werkzaamheden gestaakt door een vakantie
 • Je hebt een onbetaald verlof gehad
 • Door zwangerschap heb je een tijdje niet gewerkt
 • Je werkt als zzp’er en hebt een variabel inkomen
 • Je bent meer of minder gaan werken

Hoe je middelingsverzoek indienen?

Je kunt je middelingsregeling aanvragen via de belastingdienst. Het is handig om eerst zelf een berekening te maken om te kijken of je er überhaupt recht op hebt. Vervolgens kun je via deze pagina een middelingsverzoek indienen. 

Je hoeft hiervoor je berekeningen niet mee te sturen. Het enige wat je moet doen is het formulier invullen en opsturen. Bij de belastingdienst je middelingsverzoek indienen kan zoals je weet wel even duren. Wel zou je snel een bevestiging moeten krijgen.

Hoe vaak kan ik belasting middelen?

Je mag in principe zo vaak je wilt belasting middelen zolang je voldoet aan de voorwaarden. In dit geval is met name de overlap van de jaren belangrijk. Bij een nieuw middelingsverzoek mag je geen jaartallen indienen die al eens eerder in een aangifte hebben gestaan. 

Verder ben je vrij om te middelen over de jaartallen die je maar wilt. Let hierbij wel op de maximum van 36 maanden voor de laatste definitief aanslag. Belasting middelen over 4+ jaar geleden als ‘laatste’ jaar in je aangifte mag niet.

Wanneer moet ik mijn middelingsverzoek indienen?

Het maakt voor de belastingdienst niet uit wanneer je je middelingsverzoek indient, zo lang je aan de voorwaarde voldoet. Er is geen uiterlijke datum in een boekjaar waarvoor je deze aangifte moet indienen.

Mag je middelen na je 65e?

Ja, leeftijd maakt niet uit voor het middelen. Wel wordt de berekening wat anders na je 65e en ook minder gunstig. De meesten van ons zullen tegen die tijd in de buurt zijn van het pensioen, maar voor de actieve zzp’er in de 60 mag je gewoon blijven middelen bij de Belastingdienst.

FAQ

Heeft middelen zin?

Ja, middelen kan heel nuttig zijn met een variabel inkomen. In dit geval betaal je soms meer belasting dan nodig is en met middelen kun je dit terugvorderen. Bij grote verschillen in inkomen kan dat bedrag flink oplopen.

De beste jaren om te middelen zijn voor iedereen anders. Het gaat altijd over een periode van drie jaar, dus de beste jaren om te middelen zijn drie opeenvolgende jaren met de grootste verschillen. Bijvoorbeeld het eerste jaar dat je nog studeerde en de twee jaar daarna waarin je veel geld verdiende als zzp’er of in je nieuwe baan.

De middelingsregeling wordt per 1 januari 2023 afgeschaft. Tot die tijd kun je de middelingsregeling nog gebruiken om belasting terug te vorderen.

Ja, iedereen mag middelen zolang je aan de voorwaarden genoemd in dit artikel voldoet.

Nee, middelen heeft geen invloed op je toeslagen. Het toetsingsinkomen blijft gewoon gelijk, enkel de hoeveelheid belasting die je moet betalen kan veranderen.

Je kunt je inkomen middelen door een middelingsverzoek in te dienen bij de belastingdienst zoals beschreven op deze pagina.

Je doet een middelingsverzoek door het daarvoor bedoelde formulier in te dienen bij de belastingdienst. Hiervoor hoef je geen berekeningen mee te sturen.

De drempel bij middeling is in het leven geroepen om de kleine verschillen te dekken. Je kunt wel zeggen dat het gedaan is uit gemak en om de mensen op het grensgebied uit te sluiten. De verschillen zouden te groot worden als je net een paar euro terug zou kunnen vorderen.

Het geld dat je terugkrijgt van de belastingdienst na een middelingsverzoek verschilt per persoon. Dit is volledig afhankelijk van jouw belasting en inkomen in de periode van het middeling.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie