Home » Economisch nieuws » Rabobank: 3 miljard beschikbaar voor verduurzamen boerenbedrijven

Rabobank: 3 miljard beschikbaar voor verduurzamen boerenbedrijven

Leestijd: 2 minuten

Rabobank heeft 3 miljard euro beschikbaar gesteld voor boeren om verder te verduurzamen. “We vinden het belangrijk dat de landbouwsector verder verduurzaamt en dat boeren een goede boterham kunnen blijven verdienen”, stelt de bank. “Wij helpen boeren met het aanpassen van hun bedrijfsmodel. Dat doen we door 3 miljard euro aan extra leningen te verstrekken met bijzondere voorwaarden en kortingen.”

Rabobank had eerder op de dag al laten weten teleurgesteld te zijn dat partijen er niet in zijn geslaagd een landbouwakkoord tot stand te brengen. “Nederland snakt naar duidelijkheid over de toekomst van onze landbouw met perspectief voor de boer, tuinder en de natuur. Onze klanten willen weten waar ze aan toe zijn”, aldus het bankconcern.

Milieuorganisaties zijn niet onder de indruk van het bedrag. Greenpeace-directeur Andy Palmen noemt het iets goedkoper verstrekken van leningen “een sigaar uit eigen doos”. Volgens hem wordt alleen de bank zelf daar beter van. Greenpeace beschuldigt de bank ervan grote maatschappelijke schade te hebben aangericht “door haar rol als aanjager van de intensieve veehouderij”. Daar komt geen compensatie voor, aldus de milieuclub.

Bijzondere voorwaarden

Milieudefensie voegt eraan toe dat het kabinet de Rabobank een extra belasting zou moeten opleggen om bij te dragen aan de verduurzaming. Die belasting zou volgens de organisatie ook moeten gelden voor grote bedrijven uit de voedselindustrie

Volgens Rabobank kan de omschakeling naar duurzame landbouw alleen slagen als alle betrokken partijen meedoen. “En als de regelgeving duidelijk is. Het is dan ook jammer dat er nu geen landbouwakkoord is en er onzekerheid blijft. In de gebiedsprocessen zal meer duidelijkheid moeten komen voor de individuele ondernemers wat waar kan en wat moet veranderen.”

Het beschikbare geld kunnen boeren gebruiken om bijvoorbeeld meer grond te kopen of om hun bedrijf te vernieuwen. “Rabobank wil deze boeren, met een toereikend verdienmodel, leningen verstrekken met bijzondere voorwaarden. We rekenen bijvoorbeeld minder rente. Of ze hoeven even niets af te lossen.” Rabobank heeft al voor 13 miljard euro aan leningen uitstaan in agrarische sector.

Meest recente update: juni 21, 2023 by Kaj

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie