Home » Economisch nieuws » Even wat minder vakantieboekingen door mooi weer en inflatiezorg

Even wat minder vakantieboekingen door mooi weer en inflatiezorg

Leestijd: < 1 minuut

Nederlanders willen niet meer zo graag naar het buitenland op vakantie als begin dit jaar. Het mooie weer van de afgelopen maand lijkt Nederlanders te doen beseffen dat het misschien toch niet zo nodig is om naar een ander land te gaan. Ook zorgen over de portemonnee vanwege de inflatie kunnen een rol spelen bij de boekingsdip, zegt reisbrancheorganisatie ANVR na eerdere berichtgeving van NU.nl.

Vakanties zijn gemiddeld genomen al snel 15 tot 20 procent duurder dan een jaar eerder. Waar dat mensen met hogere inkomens begin dit jaar niet leek te deren – zij boekten massaal – lijkt dit wel invloed te hebben op de mensen die normaal op lastminutes wachten.

“Na corona heeft de snelheid van het herstel me enorm verrast”, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam. “Tot eind mei stond reizen bijna op 1 op de prioriteitenlijst van de gemiddelde Nederlander. Nu is dat even niet meer zo, mensen lijken terug te schrikken voor de hoge prijzen.” Verder werd in maart en april – maanden met slecht weer – juist veel geboekt, terwijl dit in de tropische maand juni een paar procent lager uitviel.

Aardbeving

Boekingen voor Turkije lopen na de aardbeving van eerder dit jaar nog altijd minder hard, maar ook Griekenland en Kroatië zijn wat minder populair dan vorig jaar. Scandinavische landen kunnen juist rekenen op meer Nederlanders, maar door de nog altijd lagere populariteit van deze landen kunnen zij het lagere aantal boekingen alsnog niet op niveau houden.

Oostdam rekent alsnog wel op een inhaaleffect de komende maanden, omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat Nederlanders wel graag op vakantie gaan dit jaar. Mogelijk trekken kortingen hen over de streep, iets wat volgens de directeur onvermijdelijk is als vliegtuigstoelen en hotelkamers overblijven.

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

.

Top 5 boekhoudprogramma's


Chris & Kaj Hoebeginik

De auteurs: Kaj & Chris

Wij zijn Kaj & Chris en op hoebeginik.nl delen wij onze expertise op het gebied van ondernemerschap en marketing. Na onze studie marketing vervolgden wij onze praktijkstudie in ondernemerschap. Inmiddels jaren later delen wij onze succesverhalen en valkuilen hier zodat jij ervan kunt leren. Lees hier ons verhaal.

Plaats een reactie